696
Τα πάνω κάτω έρχονται το τελευταίο διάστημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του | Menelaos Myrillas / SOOC

«Η εβδομάδα παθών για τον Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 13:20
Τα πάνω κάτω έρχονται το τελευταίο διάστημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του
|Menelaos Myrillas / SOOC

«Η εβδομάδα παθών για τον Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 13:20

Ο Απρίλιος είναι ένας σκληρός μήνας. Οχι ότι η σύγχρονη Ελλάδα θα χρειαζόταν τον γνωστό στίχο του Τ.Σ. Ελιοτ για να το πιστοποιήσει. Είναι ο συνηθισμένος μήνας των μαχητικών κινητοποιήσεων κατά των αποφάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Ούτε και αυτή του Αλέξη Τσίπρα ξεφεύγει από τον κανόνα.

Ο γερμανικός και γερμανόφωνος Τύπος, σε σημερινές ανταποκρίσεις του (σ.σ.: της Μεγάλης Τρίτης) κάνει λόγο για «χάος στην Αθήνα» με τον Αλέξη Τσίπρα να βιώνει την εβδομάδα των παθών του, τη στιγμή που αναγκάζεται να «σκουπίσει» και τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων για να ανταπεξέλθει στη δεδομένη έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου.

Η Ελλάδα ψάχνει για χρήματα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση , υπό την πίεση των πιστωτών, προσπαθεί να συμμαζέψει και τα τελευταία της αποθεματικά. «Στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος», όπως προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό πίεση και  συνοδεύονται από φήμες: ότι η Αθήνα ψάχνει παντού για χρήματα και ότι προσπάθησε και πάλι να συγκεντρώσει τα τελευταία της αποθεματικά» αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού..

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ελλάδα τον Απρίλιο – το συνηθισμένο χάος: Τα νέα μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα,  όπως απαιτούν οι δανειστές.  έχουν παραλύσει την Ελλάδα… Ακόμη και οι δημοσιογράφοι απεργούν από την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχει καμία είδηση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εφημερίδες δεν εμφανίζονται. Οι δημοσιογράφοι απεργούν γιατί το σχετικά υγιές συνταξιοδοτικό τους ταμείο αναμένεται να συγχωνευτεί με άλλο ελλειμματικό.

Η διαφωνία της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι, η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Ενας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί. Ο ίδιος έχει στην πραγματικότητα την πεποίθηση ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να πέσει μαχόμενη παρά να υποκύψει στις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό ως απειλή για παραίτηση.

»Από την πλευρά της,  η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε χτες να ξεκαθαρίσει πως οι φήμες αυτές είναι απολύτως αβάσιμες. Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «μια πολιτική συνθηκολόγησης της Αριστεράς θα άνοιγε τώρα την πόρτα για την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία σήμερα».

Μεταφορά των αποθεματικών

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές , η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τον τρόπο που το είχε κάνει και πέρυσι, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:

«Την περασμένη εβδομάδα , ήθελε να μεταφέρει τα όχι τόσο αναγκαία ταμειακά αποθεματικά των κρατικών νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με θλίψη και αγωνία θα είναι η κατάσταση στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα», επισημαίνει το Focus. «Ισως το πιο σημαντικό κομμάτι να έρχεται στη συνέχεια . Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Έως τις 20 Ιουλίου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων  ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχει μέχρι τώρα η Αθήνα» συμπληρώνει το περιοδικό.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη και επίπονη εβδομάδα για τον έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung την Μεγάλη εβδομάδα, προχωρώντας σε σχετικό παραλληλισμό: «Την Κυριακή οι Ελληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Ομως για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φέτος, η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ. Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...