519
| Menelaos Myrillas / SOOC

Η κυβέρνηση στους βάλτους της Ειδoμένης

Η κυβέρνηση στους βάλτους της Ειδoμένης

Η κατάσταση μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη. Ο θάνατος τριών μεταναστών στη Γευγελή, οι οποίοι επιχείρησαν να σπάσουν τον συνοριακό αποκλεισμό της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο προς την Ευρώπη,  έρχεται ως μακάβρια σφραγίδα της γενικότερης ευρωπαϊκής αδυναμίας να υπάρξει διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνοι, υπάρχει η νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρπαϊκής Ενωσης με στόχο την λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Ομως η κατάσταση για την Ελλάδα έχει περιπλακεί σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς καταλυτική επίδραση αναμένεται πως θα έχει μία νέα παράμετρος: τα απογοητευτικά για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την πολιτική που υποστήριξε αποτελέσματα στις εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Σαξονίας-Ανχαλτ, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπέστησαν είτε συντριπτική ήττα, είτε δραματική μείωση της εκλογικής τους απήχησης με παράλληλη ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανίας (AfD).

Οι εξελίξεις αυτές προμηνύνουν μία πολύ δύσκολη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου καθώς οι αποφάσεις της προηγούμενης άτυπης συνάντησης φαίνεται πως είναι «στον αέρα».

Υπό το φως των εξελίξεων, οι προκαταρκτικές αποφάσεις περί ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας με στόχο την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη φαίνεται πως θα είναι πολύ δυσκολο να υποστηριχθούν από την κυρία Μέρκελ, η οποία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολύ ηχηρό μήνυμα των γερμανών πολιτών και της αντίθεσής τους προς οποιαδήποτε πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, έστω και ελεγχόμενων, προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση στην Ειδωμένη και αντιμέτωπη με το πρώτο τραγικό κρούσμα θανάτου μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν, την παροτρύνσει κάποιων να σπάσουν τον αποκλεισμό της χώρας, επιχειρεί να ελιχθεί με κινήσεις διευθέτησης και μικρο-μάνατζμεντ και φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένη στους βάλτους της μεθορίου με την πΓΔΜ.

Υπό την πίεση των εξελίξεων, έως αργά το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίαζε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου το αρμόδιο συντονιστικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κυρίτσης εστίασε τις δηλώσεις του στο θέμα «παραπληροφόρησης» των προσφύγων, με βάση την διακίνηση εγγράφου το οποίο παρότρυνε στην αναζήτηση εναλλακτικών οδών διαφυγής μέσω της μεθορίου Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ. Εχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια», εξήγησε ο κ. Κυρίτσης.

Επιμένοντας στο θέμα της διακίνησης φυλλαδίων και χωρίς να μιλήσει για οποιαδήποτε πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, ο υπεύθυνος για την επικοινωνία του συντονιστικού οργάνου συνέχισε λέγοντας: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Ολα αυτά είναι ψέματα».

Απηύθυνε δε έκκληση στους πρόσφυγες και μετανάστες «να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας» και συμπλήρωσε: «Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...