448
To περίφημο βρετανικό συγκρότημα με τους δέκα δίσκους και τα είκοσι χρόνια καριέρας | Tindersticks

Οι Tindersticks για τρεις νύχτες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 13:33
To περίφημο βρετανικό συγκρότημα με τους δέκα δίσκους και τα είκοσι χρόνια καριέρας
|Tindersticks

Οι Tindersticks για τρεις νύχτες στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2016, 13:33

Η Αθήνα και δη η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μπήκε στο πρόγραμμα της περιοδείας τους που γίνεται με αφορμή και την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ «The Waiting Room». Στις 25 και 26 Μαΐου θα τέρψουν το ελληνικό κοινό που τους ξέρει από τα πρώτα τους βήματα, ή αυτούς που τους γνώρισαν αργότερα, όταν η μουσική τους «έπαιξε» στην περίφημη τηλεοπτική σειρά «The Sopranos». Μια μέρα πριν όμως θα τραγουδήσουν στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη σε διοργάνωση της Fuzz Productions.


Η στάση στην Ελλάδα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος με το πρόγραμμα της περιοδείας τους, όμως η ανακοίνωση της Στέγης Γραμμάτων και τεχνών το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε ενθουσιασμό στα social media. Το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του πριν καν μπει στη δισκογραφία είχε το όνομα «Asphalt Ribbons». Η μετονομασία σε Tindersticks έγινε το 1991, όταν ο Stuart A. Staples βρήκε ένα κουτί γερμανικά σπίρτα σε μια ελληνική παραλία. Οι Tindersticks εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1993, με το ντεμπούτο τους να προκαλεί αυθάδικα κάθε θέσφατο της παντοδύναμης τότε μουσικής βιομηχανίας της χώρας τους, της Μεγάλης Βρετανίας. Η παροιμιώδης διάρκεια του δίσκου, αλλά, κυρίως, η ίδια η προσωπική φύση των τραγουδιών του και η συνύπαρξη καλά αφομοιωμένων επιρροών σε ένα τόσο αβίαστα πληθωρικό σύνολο επέβαλε την άμεση είσοδο των Tindersticks στο κλαμπ των εκλεκτών, των αγαπημένων και των καταραμένων – για ακροατές και κριτικούς.

Δέκα δίσκους και περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά, η πενταμελής πλέον μπάντα εξακολουθεί να σμιλεύει τη μοναδική, διαχρονικής υφής τραγουδοποιία της, η οποία αψηφά τα εφήμερα υποείδη και ανανεώνεται διαρκώς, διατηρώντας στο ακέραιο την ικανότητα να βρίσκει το στόχο στο συναίσθημα των αποδεκτών της. Στοιχεία σόουλ, τζαζ, lounge και new classical ολοένα και διευρύνουν τη μουσική τους παλέτα, με το ηλεκτρικό Fender piano και το Hammond organ, το glockenspiel, το βιμπράφωνο, και τα σύνολα εγχόρδων και πνευστών να υπηρετούν την οργανική ποιότητα του ήχου τους και με τις μύχιες ερμηνείες του ένρινου βάρδου Stuart Staples να μετατρέπουν κάθε στίχο σε κατάθεση ψυχής.

Το νέο τους άλμπουμ, «The Waiting Room», περιλαμβάνει ένα ντουέτο του Stuart A. Staples με την τραγουδίστρια των Savages, Jehnny Beth («We Are Dreamers»), ενώ ανασύρει από το αρχείο την τελευταία τους συνεργασία με τη Lhasa De Sela («Hey Lucinda»), η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2010. Στο παρελθόν, έχουν συνεργαστεί με τις Isabella Rossellini, Mary Margaret O’Hara, Ann Magnuson και Carla Torgerson.

Στην περίπτωση των Tindersticks, η θλίψη και η αγαλλίαση δεν είναι αντικρουόμενα συναισθήματα. Προσεκτικά ζυγισμένες ενορχηστρώσεις, νουάρ ατμόσφαιρες και αισθαντικά ηχοχρώματα δίνουν στα τραγούδια τους την ελαφράδα που τους επιτρέπει να αποφεύγουν τους δραματικούς σκοπέλους και να γεννούν αλληλουχίες όμορφων εικόνων στο μυαλό του ακροατή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...