571
| CreativeProtagon

Υποβοηθούμενος τουρισμός

|CreativeProtagon

Υποβοηθούμενος τουρισμός

Δεν χρειάστηκε πολλή ώρα για να συμπληρωθεί το πλαφόν των αιτούντων έκδοση κάρτας για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια και στη Σάμο. Και επειδή μας αρέσει να τα μετράμε αυτά, να και οι χρόνοι: Μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά, από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα North Evia – Samos Pass, φόρτωσε 2.000 αιτήσεις για τη Βόρεια Εύβοια και 1.300 για τη Σάμο, στα σαράντα λεπτά οι αιτήσεις είχαν φτάσει τις 4.000 και 2.500 και στα εξήντα λεπτά τις 6.000 και 3.500, για το πρώτο μέρος και το δεύτερο αντίστοιχα.

Να μην σας τα πολυλογώ, το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιουνίου η πλατφόρμα έκλεισε τις πύλες της έχοντας σε χρόνους-ρεκόρ 8.000 αιτήσεις για τη Βόρεια Εύβοια και 4.000 για τη Σάμο, όσες δηλαδή προβλέπονταν για τώρα. Οσοι δεν πρόλαβαν, θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμοι, μπας και προλάβουν να μπουν στη λίστα για τις επόμενες φάσεις των αιτήσεων, που θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Είναι βέβαιο ότι η πλατφόρμα θα κλείσει και πάλι σε μερικές ώρες από το πυρ της έναρξης.

Γιατί; Γιατί όλοι θέλουμε αυτό το γλυκό κατιτίς που θα ξαλαφρώσει το πορτοφόλι των διακοπών μας. Τα 100 και 150 ευρώ που θα δοθούν με την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε περίπου 32.000 δικαιούχους για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών δεν είναι πολλά, ούτε καν τα 200 και 300, μπροστά σε αυτά που χρειάζεται κάποιος για να εκδράμει την σήμερον στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Είναι όμως κάτι, και όπως αποδεικνύεται, είναι αυτό το κάτι που θα σε κάνει να πεις: θα πάω. Πού θα πας; Δεν σε νοιάζει και πολύ. Εκεί όπου σου δίνεται η δυνατότητα να έχεις αυτό το έξτρα κατιτίς.

«Money makes the world go round» (τα λεφτά κάνουν τον κόσμο να γυρίζει) λέει ο στίχος ενός γνωστού τραγουδιού και έτσι είναι. Αλλά τουλάχιστον, εδώ τον στρέφουν σε μια τροχιά γύρω από έναν ωραίο σκοπό. Τον στρέφουν σε μέρη που το έχουν ανάγκη, μιας και επλήγησαν σε τραγικό βαθμό από τις περσινές πυρκαγιές. Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια, η καταστροφή ήταν βιβλική, με περισσότερα από 460.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Να είμαστε ειλικρινείς, πολύ λίγοι θα ξεκινούσαν να πάνε διακοπές σε περιοχές όπου η φωτιά έχει αφήσει πίσω της κατεστραμμένη γη. Ποιος θέλει να βλέπει κρανίου τόπους στις διακοπές του; Ποιος θέλει να μαυρίζει η ψυχή του καθώς περιδιαβάζει γκρίζα τοπία και αποψιλωμένες πλαγιές; Στις διακοπές θέλεις να ανοίξει το μάτι σου, να γεμίσει χρώματα και χαρούμενες εικόνες. Να οργανώσεις τις διακοπές σου με γνώμονα την επιθυμία να βοηθήσεις μια πληγείσα περιοχή; Κάποιοι το πράττουν και είναι προς τιμήν τους, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότεροι ούτε που το σκέφτονται.

Εκείνο που τελικά δίνει το κίνητρο στους πολλούς περνάει μέσα από τις τσέπες. Αν έχεις δώρο ένα-δυο κατοστάρικα να κινηθείς, αν σου πει κάποιος τσοντάρω στο φαγητό, στη μετακίνηση και στη διαμονή σου, τότε το αποφασίζεις σε μισό λεπτό να πας εκεί όπου δύσκολα θα το σκεφτόσουν. Δεν είναι θέμα συμπόνιας, είναι θέμα συμφέροντος, αλλά ας είναι και έτσι.

Η πλατφόρμα North Evia – Samos Pass είναι ό,τι καλύτερο έχω δει τελευταία. Μια μορφή υποβοηθούμενου τουρισμού, που πράγματι θα δώσει λίγο οξυγόνο στην τουριστική κίνηση και οικονομία δύο πονεμένων περιοχών, κατευθύνοντας τον κόσμο στην αγκαλιά τους. Η οποία δεν έχει μόνο καμένα δάση. Εχει και ομορφιές. Εχει ανθρώπους που περιμένουν να φιλοξενήσουν, έχει γωνιές που θα ανταμείψουν τον επισκέπτη, έχει γλύκα. Ισως αυτές οι περιοχές, οι πονεμένες, έχουν μεγαλύτερη γλύκα να σου προσφέρουν από άλλες.

Ποιοι να είναι οι τυχεροί αιτούντες που θα το ανακαλύψουν, άραγε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News