501
Ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Ηδη το κλειδί για να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας νέες οργανώσεις έχει βρεθεί | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Γ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETI

Το «κλειδί» του Τσίπρα

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 11:59
Ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ. Ηδη το κλειδί για να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας νέες οργανώσεις έχει βρεθεί
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Γ.Τ. ΣΥΡΙΖΑ/ANDREA BONETI

Το «κλειδί» του Τσίπρα

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 24 Σεπτεμβρίου 2019, 11:59

Ο πόθος του Αλέξη Τσίπρα να «αντιστίξει» τον κομματικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιός. Το προσπάθησε το 2012, το 2013, και το 2014 χωρίς επιτυχία. Μετά μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Πώς πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια εκεί, ούτε που το κατάλαβε.

Και να τώρα που επιστρέφει στην Κουμουνδούρου και το μόνο που έχει αλλάξει είναι η –καλύτερη– κατάσταση στα γραφεία του 7ου. Ολα τα άλλα τα ίδια. Μαζί με τον Αλέξη όμως στην Κουμουνδούρου επέστρεψαν και τα στελέχη. Και συνειδητοποίησαν πως οι αλλαγές στο interior αφορούν τον 7ο, ενώ ακριβώς από κάτω σε έναν ολόκληρο όροφο απλώνεται το βασίλειο Σκουρλέτη που έφυγε νωρίς απ’ την κυβέρνηση και έπιασε τα πόστα.

Σε μικρά στενάχωρα δωματιάκια από τον 5ο και κάτω στριμώχνονται τα στελέχη-πρώην υπουργοί και συνειδητοποιούν πως τίποτε δεν είναι ίδιο πια στην Κουμουνδούρου. Ούτε ο «χώρος», ούτε το κόμμα.

Η συζήτηση για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρουσα. Τα στελέχη επιλέγουν να μονομαχήσουν δημόσια για τα σύμβολα και αποφεύγουν με κοινοτοπίες την ουσία –με εξαίρεση τον θαρραλέο Ευκλείδη. Αντε και τον Σκουρλέτη που έφαγε δημόσια με τον Ευκλείδη σε ταϋλανδέζικο.

Ομως οι εκπαιδευμένοι δεν ξεγελιούνται. Πίσω πχ από το όνομα και την e-εκλογή μελών κρύβεται η ουσία της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο Πασοκ. Πίσω από τη λυσσαλέα διαμάχη αν το κόμμα θα λέγεται: «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Αριστερά», ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά», ή «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Παράταξη», ή «ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Παράταξη» κρύβεται ο φόβος των παλιών στελεχών για την πασοκοποίηση. Και πίσω από τον φόβο για την «πασοκοποίηση» κρύβεται ο φόβος για την πολιτική περιθωριοποίηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως έχει πάρει τις αποφάσεις του. Αυτή την φορά θα το αλλάξει το κόμμα.

Η εγγραφή των νέων μελών θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες και θα γίνεται ηλεκτρονικά. Οποιος ενδιαφέρεται θα μπαίνει στην πλατφόρμα, θα δίνει τα στοιχεία του και θα εγγράφεται. Θα υπάρχει και μια συνδρομή μέλους της τάξης των 3-5 ευρώ.

Η Κουμουνδούρου κρατάει χαμηλά τον πήχη, όμως οι προσδοκίες είναι να εγγραφούν 100.000 μέλη.

Ρόλο-κλειδί θα έχει η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ). Αυτή θα έχει τα 150 μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής συν τους «γεφυραίους» συν «προσωπικότητες».

Θα αριθμοί περί τα 300 μέλη και θα κάνει προτάσεις για το Συνέδριο. Μεταξύ αυτών θα προτείνει όνομα για το νέο ΣΥΡΙΖΑ και τρόπο εκλογής Συνέδρων.

Και εδώ είναι το κλειδί του Τσίπρα: ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκλειδώσει αυτή την φορά το κόμμα θα είναι η δυνατότητα να σχηματιστούν νέες οργανώσεις.

Η δυνατότητα υπάρχει ήδη στο Καταστατικό.

Τα νέα μέλη –κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ– θα μπορούν να ιδρύσουν νέες Οργανώσεις ανά 15. Ετσι θα ξεπεραστεί το «αριστερόμετρο» των υφιστάμενων ΟΜ (Οργανώσεις Μελών) οι οποίες περνούν από ιερά εξέταση τους νέους και τους αφήνουν απ’ έξω.

Η ΚΟΕΣ θα προτείνει τον τρόπο εκλογή συνέδρων: είτε από τις Νομαρχιακές είτε από τις Τοπικές. Κι εδώ είναι το δεύτερο «κλειδί». Αν αποφασίσει η Νομαρχιακή τότε το συνέδριο του Απριλίου είναι πολύ πιθανό να έχει «αριστερόμετρο». Εάν οι σύνεδροι εκλέγονται ανάλογα με τον αριθμό μελών που θα έχουν οι υφιστάμενες οργανώσεις μελών (και οι νέες), τότε θα υπάρξει αλλαγή συσχετισμών.

Η δημιουργία νέων Οργανώσεων (τοπικές) είναι το κλειδί για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News