333
| CreativeProtagon

Τι τέλος πάντων είναι ο βουλευτής;

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 1 Οκτωβρίου 2019, 10:00
|CreativeProtagon

Τι τέλος πάντων είναι ο βουλευτής;

Μαρία Νταλιάνη Μαρία Νταλιάνη 1 Οκτωβρίου 2019, 10:00

Ποια είναι ακριβώς η δουλειά του βουλευτή; Να περνάει ατέλειωτες ώρες σε διαβαθμισμένης σημαντικότητας επιτροπές ή να μεταφέρει στην Βουλή τα προβλήματα των πολιτών που τον εξέλεξαν; Να χαζεύει το τάμπλετ του στα έδρανα της Βουλής ή να πίνει τσίπουρα κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία; Να ακούει από το πρωί ως το βράδυ άλλους βουλευτές να μιλούν πχ μια ώρα εκφράζοντας διαφωνίες με ένα νομοσχέδιο και στο τέλος να υπερψηφίζουν ή να συντάσσει μια τροπολογία; Να ξεψαχνίζει τους νόμους που καταθέτει η κυβέρνηση για να την ελέγξει, ή να παρίσταται στις ονομαστικές και να υπογράφει ό,τι του δίνουν;

Υπήρξε ένας βουλευτής στο παρελθόν, που με αφορμή την συμμετοχή του στην Υποεπιτροπή Υδάτων της Βουλής εξερράγη λέγοντας: «Δεν είναι δουλειά του βουλευτή να είναι στις επιτροπές και στη Βουλή όλη μέρα και να χάνει ώρες ολόκληρες. Δουλειά του βουλευτή είναι να βρίσκεται στα υπουργεία και να προωθεί τα αιτήματα του νομού του. Καθόμαστε 4 ½ ώρες χωρίς να βγαίνει τίποτα».

Κακά τα ψέματα, το επάγγελμα ενός βουλευτή είναι εξαιρετικά απαιτητικό. Το πρόβλημα που έθεσε ο βουλευτής Μ. Ταμήλος στην Υδάτων πάντως παραμένει.

Οι βουλευτές καλούνται  να διαχειριστούν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών για να αντεπεξέλθουν πχ σε ένα νομοσχέδιο. Και πρέπει να το κάνουν γρήγορα. Χρειάζεται να κάνουν συχνά ταξίδια, κι αυτό δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστο. Να μετέχουν σε δικαστικού τύπου πολύωρες διαδικασίες όπως πχ Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές.

Μπορεί να λαμβάνουν 70.000 με 85.000 ευρώ τον χρόνο, μπορεί συνολικά να στοιχίζουν στην Βουλή άλλα 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα (για ατέλειες, εισιτήρια, συνεργάτες, εξοπλισμό, νοίκια, επιδόματα κλπ), αλλά η δουλειά είναι βαριά. Οπως όλες οι δουλειές όμως, εξαρτάται πώς την κάνει κανείς.

Οι πολύωρες διαδικασίες, η κομματική πειθαρχία και η αίσθηση πως όλα αυτά συχνά είναι μάταια αφυδατώνουν γρήγορα τον αρχικό ενθουσιασμό. Μετατρέπουν αρκετούς σε «παρίσταμαι και χαιρετίζω». Τόσο που αξιόλογοι και πετυχημένοι άνθρωποι σε αυτό που έκαναν προτού εισέλθουν στην Βουλή, όπως ο πρώην δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτής Διονύσης Χατζηδάκης, αποκτούν σύντομα την αίσθηση του μάταιου και κάνουν δηλώσεις όπως αυτή: «Μέχρι στιγμής αισθάνομαι πως πληρώνομαι χωρίς να αποδίδω». (Alpha 9,89)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...