401
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κάτι πιο σημαντικό από το αν είναι ή όχι πιθανό να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές | CNBC/CreativeProtagon

Τι ήθελε να πει ο Ευκλείδης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 21 Φεβρουαρίου 2019, 17:10
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κάτι πιο σημαντικό από το αν είναι ή όχι πιθανό να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές
|CNBC/CreativeProtagon

Τι ήθελε να πει ο Ευκλείδης;

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 21 Φεβρουαρίου 2019, 17:10

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Σε πρώτη ανάγνωση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακούγεται να λέει ότι «είναι πιθανόν να έρθουν (οι της ΝΔ) στην εξουσία» στη συνέντευξή του στο CNBC. Εκατό φορές να ακούσεις το επίμαχο απόσπασμα, το «don’t» που λένε από το υπουργείο Οικονομικών ότι έχει πει ο κ. Τσακαλώτος πριν από τη φράση «think it’s very likely» δύσκολα θα το εντοπίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται από τη δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ζήτημα που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους η κυβέρνηση, και ακούγεται να απαντάει:

«Δεν θα αλλάζαμε την θέση μας μόνο επειδή θα βρισκόταν στην εξουσία η ΝΔ. (Δεν) Νομίζω ότι είναι πιθανό να έρθουν στην εξουσία»…

Για να προσθέσει ότι «στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία, αν αυτό (δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων) ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε». Ενα «δεν» που το μάσησε και δεν ακούστηκε, που από το υπουργείο Οικονομικών μας ορκίζονται ότι ο Ευκλείδης το είπε, κάνει διαφορά.

Αλλά η διαφορά είναι τελικά μικρή. Ασχέτως αν ο κ. Τσακαλώτος κάνει μια (έμμεση) παραδοχή ήττας, που έχει και αυτήν την πολιτική αξία της (αλλά για χάρη της συζήτησης ας την προσπεράσουμε), υπάρχει και κάτι άλλο που θέλει να πει ο υπουργός Οικονομικών με αυτή του τη δήλωση στο CNBC.

Ο κ. Τσακαλώτος περιγράφει ένα πεδίο πιθανής σύγκλισης με τη ΝΔ, ένα κόμμα το οποίο η δημοσκοπήσεις εμφανίζουν όχι μόνο νικητή των επόμενων εκλογών, αλλά και με αυτοδυναμία.

Αυτό είναι μια διακριτή διαφοροποίησή του από το σύνθημα «μάχη μέχρις εσχάτων» του Αλέξη Τσίπρα και από τη διχαστική ρητορική της ομάδας Μαξίμου εν όψει των εκλογών, με σαφή στόχευση τη δεξιά παρένθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει ένα μικρό παράθυρο συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία και λίγη σημασία έχει πόσο πιθανό ή απίθανο (λέει ότι) είναι να βρεθεί ο ίδιος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμφανίζεται να διεκδικεί για τον εαυτό του έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο για την επόμενη ημέρα, που ελάχιστη σχέση έχει με την πολιτική ναρκοθέτησης του πολιτικού σκηνικού την οποία ακολουθεί η παρέα του Μαξίμου.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι συστήνεται ως ένας βουλιμικός της εξουσίας, όπως άλλοι κομματικοί του σύντροφοι και ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Να είναι ένα μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα, τώρα που το τέλος της Πρώτης Φοράς Αριστερά πλησιάζει; Πιθανόν. Είναι η ώρα που ο καθένας παίρνει τον δρόμο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News