398
Αντιεξουσιαστές έτοιμοι να αναλάβουν δράση, σε μεγάλο βαθμό εκ του ασφαλούς | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Τα μπάχαλα της επόμενης ημέρας

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 12 Νοεμβρίου 2018, 21:55
Αντιεξουσιαστές έτοιμοι να αναλάβουν δράση, σε μεγάλο βαθμό εκ του ασφαλούς
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Τα μπάχαλα της επόμενης ημέρας

Αλέκος Παπαναστασίου Αλέκος Παπαναστασίου 12 Νοεμβρίου 2018, 21:55

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση ανέχεται, τουλάχιστον, τα μπάχαλα που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστές. Ο πρώτος λόγος είναι ο προφανής: ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά εκλογικά οφέλη και κλείνει το μάτι στον στενό πυρήνα των οπαδών του. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τον Μητσοτάκη: θα τους βρει μπροστά του.

Υπό άλλες συνθήκες η Αστυνομία θα είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης εις βάρος των ανδρών της και μάλιστα μέσα στα Δικαστήρια. Θα έβγαινε ένας αξιωματικός να μας πει ότι η σύλληψη των δραστών είναι θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στο γραφείο που παίρνουν αποτυπώματα στη ΓΑΔΑ θα είχε κόσμο και αναμμένα φώτα. Τώρα ήταν απλώς άλλη μία Δευτέρα, ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και τι περιλαμβάνει αυτή η καθημερινότητα; Μία ομάδα αντιεξουσιαστών να λειτουργεί γραφεία σε πανεπιστημιακή σχόλη, ενίοτε να κάνει καταδρομικές επιθέσεις με τραμπουκισμούς σε επιλεγμένους στόχους, ενώ, αν χρειαστεί, συναλλάσσεται με τις Αρχές με πρωτότυπο τρόπο, κάνοντας εξακρίβωση στοιχείων σε αστυνομικούς. Μία άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών, λες και πρόκειται για λόχο ατάκτων, δέρνει αστυνομικούς στα δικαστήρια και αποχωρεί ανενόχλητη προς το γκέτο των Εξαρχείων. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν ούτε προσαγωγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους «αξιοποίησε» το 2008, όταν ο Αλέκος Αλαβάνος μας μιλούσε για τη δίκαιη οργή αυτών που ρήμαξαν και λεηλάτησαν κομμάτια του κέντρου της Αθήνας. Τον βόλεψαν και αργότερα, στις διαδηλώσεις της αντιμνημονιακής οργής, όταν απειλούσαν να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο. Θα τον βολέψουν και τώρα, ακόμα και αν δεν ξυπνήσουν να πάνε στην κάλπη. Διότι όσο αυτοί δρουν ανεξέλεγκτοι, τόσο εκπέμπεται ένα μήνυμα προς την παραδοσιακή βάση του κόμματος, μία υπόμνηση που λέει ότι παρά τα μνημόνια, τους φόρους και τις πάσης φύσεως γονυκλισίες, έχουμε ακόμα να κάνουμε με μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Μην σας εντυπωσιάζει η αφέλεια του επιχειρήματος, σε κάποιους περνάει.

Και, ασφαλώς, υπάρχει και η επόμενη μέρα.

Τι αντανακλαστικά θα επιδείξουν όλοι αυτοί έτσι και επόμενη κυβέρνηση προσπαθήσει να τους μαζέψει; Βασικά οδομαχίες. Οι κάδοι να καίγονται, οι μολότοφ να ανάβουν και τα ΜΑΤ να ψεκάζουν με χημικά. Στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγέλλει τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και την εγκαθίδρυση κράτους καταστολής. Τα δε τρολ, όσα παραμείνουν στη μισθοδοσία, θα θυμηθούν πάλι πώς είναι να συμπαραστέκεσαι σε κοινούς ποινικούς που παριστάνουν τους πολιτικούς ακτιβιστές. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτό που συνέβη στην Ευελπίδων δεν ήταν, απλώς, ένα ακόμα περιστατικό. Ήταν ένα τρέιλερ από το έργο που δεν άρχισε ακόμα.