603
| Alexandros Michailidis / SOOC

Ποιος είναι ο καλός Ελληνας;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Οκτωβρίου 2018, 00:09

Ποιος είναι ο καλός Ελληνας;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 30 Οκτωβρίου 2018, 00:09

Πριν από μερικά χρόνια είχα παρακολουθήσει, δια της πλαγίας οδού, συνεντεύξεις για την πολιτογράφηση νέων συμπατριωτών μας. Οι συνεντεύξεις λάμβαναν χώρα σε μία αίθουσα στην Κλαυθμώνος και αισθανόσουν ότι η αγωνία των υποψηφίων περνούσε και από τις χαραμάδες, έφτανε ως τον δρόμο.

Όσοι συνοδεύονταν από Έλληνα, συνήθως το ταίρι τους, έκαναν το φροντιστήριο της τελευταίας στιγμής. Μία από τις βασικές ερωτήσεις ήταν για τα σύνορα της χώρας με την SOS παγίδα: «μην τυχόν και πεις ότι η Ελλάδα συνορεύει με τη Μακεδονία, με τα Σκόπια θα πεις!». Άκουσα επίσης έναν συμπατριώτη μας να διευκρινίζει στη σύντροφο του, από την Αργεντινή, ότι «είναι άλλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Ανάμεσα μας ήταν και μία κυρία από την Ταϊλάνδη. Σύζυγος Έλληνα και μητέρα τεσσάρων παιδιών, με απασχόληση στην οικογενειακή ταβέρνα. Πανάθεμα με αν μιλούσε πέρα από τα βασικά ελληνικά και αν γνώριζε κάτι για το πολίτευμα της χώρας. Μπήκε στην αίθουσα και βγήκε μετά από πέντε λεπτά. «Δεν υπήρχε περίπτωση να την κόψουμε» μου εξήγησε αργότερα μέλος της Επιτροπής. «Μητέρα τεσσάρων Ελλήνων και “τρέχει” μία οικογενειακή επιχείρηση. Λέξη να μη γνώριζε, θα της δίναμε την υπηκοότητα». Λίγο μετά την κυρία από την Ταϊλάνδη, μπήκε στην αίθουσα της συνέντευξης μία μουσικός από βαλκανική χώρα, συμβασιούχος κρατικής ορχήστρας, παντρεμένη με Έλληνα. Απορρίφθηκε. «Ήταν αρνητική η εισήγηση της Ασφάλειας…»

Πριν από λίγες ημέρες μία γυναίκα από την Αλβανία, κάτοικος Ελλάδας από το 1997, παντρεμένη με Έλληνα, μητέρα ελληνόπουλου και ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου εισέπραξε αρνητική απάντηση στην αίτηση πολιτογράφησης καθώς, όπως διαπίστωσε η Επιτροπή, «δεν γνωρίζει επαρκώς την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Επίσης θεωρείται ότι οι γνώσεις της σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας είναι ανεπαρκείς, χωρίς να διαπιστώνεται βούληση συμμετοχής στις κοινωνικές εξελίξεις». Η γυναίκα ισχυρίζεται ότι κόμπιασε στην ερώτηση για το πολιτικό κόμμα στο οποίο ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ απάντησε και λάθος όταν της ζητήθηκε να πει πόσους βουλευτές έχει η Βουλή -είπε εκατό λιγότερους… «Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στο κράτος, είμαι παντρεμένη 16 ολόκληρα χρόνια με Έλληνα και έχουμε μαζί μια κόρη που γεννήθηκε εδώ και φέτος τελειώνει το σχολείο. Δικαιούμαι ή όχι λοιπόν να πάρω την ιθαγένεια;» διερωτάται.

Το ερώτημα βέβαια δεν έχει μόνο νομική βάση. Είναι πρωτίστως υπαρξιακό με πτυχές αρκετές για να υποστηρίξουν ένα σύγχρονο δημιουργικό debate. Ας πούμε, ποιος είναι σημαντικότερος για την πατρίδα; Eνας φοροφυγάς που βγάζει τη σημαία στο μπαλκόνι ή μία Αλβανίδα με κομμωτήριο; Και, εν τέλει, τι είναι αυτό που σε κάνει Eλληνα; Η γνώση για τα της πατρίδας ή η προσφορά σε αυτήν; Στην περίπτωση της Αλβανίδας με το κομμωτήριο αξίζει και να αναρωτηθούμε αν, πράγματι, το κράτος κερδίζει κάτι από την απόρριψη της αίτησης πολιτογράφησης.

Ενδεχομένως κάποιος θα πει ότι έτσι δεν χορηγεί δικαιώματα σε έναν πολίτη με ανεπαρκείς γνώσεις. Μόνο που αν αξιολογηθούμε όλοι βάσει γνώσεων πάνω στα εθνικά, οι μισοί θα έπρεπε να χάσουμε το διαβατήριο. Επίσης μπορεί να υποστηρίξετε ότι το κράτος οφείλει να επιβραβεύει και αντιστοίχως να τιμωρεί αναλόγως του «σεβασμού» που επιδεικνύει κάθε υποψήφιος Ελληνας. Δεν γίνεται να δίνεις τον όρκο του Ελληνα πολίτη και να μη γνωρίζεις πόσους βουλευτές έχει η χώρα, θα πείτε. Είναι σωστό, αλλά, από την άλλη, για να φτάσεις ως την Επιτροπή, ο φάκελος σου πρέπει να περιέχει στοιχεία που περιγράφουν τη ζωή ενός υποδειγματικού Eλληνα: εργασιακή συνέπεια, φοροδοτική επάρκεια, οικογενειακό περιβάλλον, θετική εισήγηση από τις αρχές Aσφαλείας.

Ο Σκουρλέτης ως υπουργός Εσωτερικών έλαβε μία σωστή απόφαση. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται από μία βάση 300 ερωτήσεων που οφείλουν να μελετήσουν ώστε να γνωρίζουν όσα, υποτίθεται, οφείλει να ξέρει κάθε Έλληνας. Θα είναι, περίπου, σαν τα σήματα στις εξετάσεις για άδεια οδήγησης. Ακόμα και αν τα περάσεις, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα είσαι καλός οδηγός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...