218
Ο Λεοπόλντ Σενγκόρ, ποιητής, συγγραφέας και εμβληματικός ηγέτης της Σενεγάλης επί μια εικοσαετία, και (δεξιά) ο Ρίσι Σούνακ, πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου | Creative Protagon

Ο έγχρωμος πρωθυπουργός

Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Κούρκουλας 1 Νοεμβρίου 2022, 11:01
Ο Λεοπόλντ Σενγκόρ, ποιητής, συγγραφέας και εμβληματικός ηγέτης της Σενεγάλης επί μια εικοσαετία, και (δεξιά) ο Ρίσι Σούνακ, πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
|Creative Protagon

Ο έγχρωμος πρωθυπουργός

Δημήτρης Κούρκουλας Δημήτρης Κούρκουλας 1 Νοεμβρίου 2022, 11:01

Η ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας  έχει προκαλέσει πολλά σχόλια και συζητήσεις, μεταξύ άλλων και λόγω της ινδικής του καταγωγής. Ο νέος βρετανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος έγχρωμος ηγέτης της χώρας και, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλοί αναλυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ανάδειξής του στο ανώτερο πολιτικό αξίωμα για τον ρατσισμό, που δυστυχώς συνεχίζει να ανθεί και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Οι συζητήσεις σχετικά με το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα, μου θύμισαν ένα εύθυμο ποίημα του σενεγαλέζου ποιητή Λεοπόλντ Σενγκόρ που φέρει τον τίτλο «Poème à mon frère blanc» («Ποίημα στον λευκό αδελφό μου»).

Ο Σενγκόρ διετέλεσε επί 20 χρόνια πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης (1960-1980). Το 1983 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο πρώτος Αφρικανός μεταξύ των γάλλων αθανάτων. Η Ακαδημία Αθηνών τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της το 1979. Παραθέτω το ποίημα σε δική μου πρόχειρη μετάφραση:

 

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ

Αγαπητέ λευκέ αδερφέ μου,

Οταν γεννήθηκα, ήμουν μαύρος

Οταν μεγάλωσα, ήμουν μαύρος

Οταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος

Οταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος

Οταν πεθάνω, θα είμαι μαύρος

Ενώ εσύ, λευκέ άνθρωπε,

Οταν γεννήθηκες, ήσουν ροζ

Οταν μεγάλωσες, ήσουν λευκός

Οταν κάθεσαι στον ήλιο, είσαι κόκκινος

Οταν κρυώνεις, είσαι μπλε

Οταν φοβάσαι είσαι πράσινος

Οταν αρρωσταίνεις, είσαι κίτρινος

Και όταν πεθάνεις, θα είσαι γκρίζος

Πες μου λοιπόν, από τους δυο μας

Ποιος είναι ο έγχρωμος;


* Ο Δημήτρης Κούρκουλας διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News