497
| CreativeProtagon

Καραμανλής ο μαντιναδολόγος

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Σεπτεμβρίου 2022, 20:33
|CreativeProtagon

Καραμανλής ο μαντιναδολόγος

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 1 Σεπτεμβρίου 2022, 20:33

Εβαλα κάτω την μαντινάδα που είπε ο Καραμανλής στ’ Ανώγεια και προσπάθησα να την εξηγήσω. Δεν σκαμπάζω πολλά από μαντινάδες, αλλά κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του είναι πλέον υποχρεωμένος να μάθει πέντε στοιχειώδη πράγματα για τα χαριτωμένα αυτά δίστιχα, καθότι τα τελευταία χρόνια έχουν μεταβληθεί σε πολιτικά όπλα. Οποιος κατέβει στην λεβεντογέννα αμολάει και από μία, που συμπυκνώνει –δήθεν- το νόημα και το μήνυμα της ιστορικής του επίσκεψης. Και πέφτουμε μετά εμείς σαν εντομολόγοι πάνω σε σπάνιο σκαθάρι, για να αντιληφθούμε τι ήθελε να πει ο ποιητής και ποιο είναι το βαθύτερο καίριο πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η απαγγελία του.

Είπε λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής. «Αλλο να είσαι αετός / κι άλλο να τονε κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές / και άλλο να τις φτάνεις.» Μάλιστα. Οπότε ξαπλώνω εγώ την μαντινάδα στο κρεβάτι της ψυχανάλυσης και προσπαθώ να εισέλθω στα κατάβαθα της ψυχής της, για να αντιληφθώ τι εννοεί και σε ποι0ν απευθύνεται. Να την είπε για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πολιτικό μνημόσυνο του οποίου βρήκε βήμα για να καταπολεμήσει την χρόνια αφωνία του; Δύσκολο. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν χιλιάδες άξιες μαντινάδες που υμνούν την προσφορά, την ακεραιότητα, τον πατριωτισμό ή την λεβεντιά ενός ανδρός που θέλει να τιμήσει ο μαντιναδολόγος.

Αυτή που είπε ο Καραμανλής, δεν ανήκει σ’ αυτή την συνομοταξία. Δεν είναι δοξαστική, δεν είναι τιμητική. Είναι πρωτίστως ειρωνική και απαξιωτική. Δεν την λες για να τιμήσεις ένα πρόσωπο, αλλά την πετάς στα μούτρα κάποιου που ενώ είναι σπουργιτάκι αυτοδιαφημίζεται ως αητός, σε κάποιον που ενώ κοιτάζει τις βουνοκορφές απ’ τον καναπέ του, κομπάζει ότι είναι ο μέγας κατακτητής των ορέων. Σα να του λέει «τι μας λες και που πας ρε κακομοίρη, δεν κοιτάς τα χάλια σου;» Άρα δεν την είπε για τον Κεφαλογιάννη, δεν θα ήταν πρέπον, δεν έχουμε λόγο να σκεφτούμε κάτι τέτοιο.

Οπότε να την είπε για τον Κυριάκο; Δεν το αποκλείω διόλου, πλην όταν προηγουμένως είχε σύρει στον Πρωθυπουργό, ευθέως και απροκάλυπτα τα εξ αμάξης, είχε ανάγκη να καταλήξει και με μια υπαινικτική μαντινάδα εναντίον του; Too much. Θολώνει το μήνυμα, διαχέεται η σφοδρότητα και υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα της επίθεσης. Αλλά και επικοινωνιακό λάθος να έκανε, αν την είπε για τον Κυριάκο, τι άραγε να εννοούσε ακριβώς; Με ποιον τον συνέκρινε ο Καραμανλής, όταν μιλούσε για αετούς και κορφοβούνια; Με τον ίδιον ίσως; Μήπως εννοούσε ότι ο Μητσοτάκης «κάνει τον αετό» και «κοιτάζει τις κορφές», σε αντίθεση με αυτόν που τάχατες είναι αετός που κουρνιάζει στην κορφή του Ψηλορείτη; Τι να σας πω; Αυτή η αγωνία είναι που θα μας φάει. Από την ερμηνεία των χρησμών του πρεσβύτερου Καραμανλή, του ιδρυτή, πήγαμε στην διύλιση των μαντινάδων του ανιψιού.

Υ.Γ. Ο μόνος που δεν έχει μιλήσει ακόμα για να ολοκληρωθεί η περικύκλωση του Κυριάκου από αντιπολίτευση και συμπολίτευση, είναι ο Σαμαράς. Οπότε να ετοιμαζόμαστε. Κι επειδή στην νότια Πελοπόννησο δεν έχουν μαντινάδες, ενδέχεται να τον δούμε να χορεύει κανέναν καλαματιανό κι άντε μετά εμείς να ερμηνεύσουμε το κρυμμένο πολιτικό μήνυμα που θα εμπεριέχουν τα χορευτικά του τσαλίμια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News