641
O Kυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποθεώθηκε. Αλλά... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου / Pool/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η μεταρρύθμιση της συνωμοσιολογίας

Ανδρέας Πετρουλάκης Ανδρέας Πετρουλάκης 18 Δεκεμβρίου 2018, 07:00
O Kυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποθεώθηκε. Αλλά...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου / Pool/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η μεταρρύθμιση της συνωμοσιολογίας

Ανδρέας Πετρουλάκης Ανδρέας Πετρουλάκης 18 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Eχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να έχει νόημα η αντιπαραβολή του ΣΥΡΙΖΑ των χρόνων της αντιπολίτευσης με τον τωρινό, κυβερνητικό εαυτό του. Αυτοί που δεν έχουν πειστεί δεν θέλουν να πειστούν. Μόνο αβίαστο γέλιο μπορεί να προκαλέσει πια η πλήρης μετάλλαξη της πολιτικής του φυσιογνωμίας, όπως ας πούμε το να ζητά η κυρία Σβίγκου από τον κ. Μητσοτάκη να απολογηθεί ενώπιον του Συλλόγου Δανειστών και Κηδεμόνων γιατί συκοφάντησε τον Πρωθυπουργό ότι έκανε συναλλαγή μαζί τους. Δυστυχώς έχει πια νόημα να ασχολείται κανείς με το αντίστροφο –πώς δηλαδή ένα ευρωπαϊκό κόμμα σαν τη ΝΔ θεωρεί τη διαπραγμάτευση με τους συμμάχους μας μειοδοτική συναλλαγή.

Καταλαβαίνω ότι τα περιθώρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό είναι πολύ περιορισμένα – έχει ένα κόμμα που κινδυνεύει να διχαστεί και ψηφοφόρους που θα του γυρίσουν την πλάτη, αν ψηφίσει τη συμφωνία. Και ειλικρινά δεν θέλω να σκεφτώ την περίπτωση που θα τού αφήσει πεσκέσι το Μακεδονικό ο κ. Τσίπρας, και μετά να είναι υποχρεωμένος να το χειριστεί, ως Πρωθυπουργός, με μόνους συμμάχους σε όλον τον πλανήτη τον Πούτιν και τον Ερντογάν. Είναι άλλο πράγμα όμως να προσαρμόζεσαι εξ ανάγκης σε ένα σώμα ψηφοφόρων που έχει αμετάκλητα εμποτιστεί με τη νεύρωση του Μακεδονικού και άλλο να κολακεύεις τα πιο ταπεινά του ένστικτα, συμβάλλοντας εκ των πραγμάτων στην εκτράχυνση του παράφορου εθνικού αισθήματος.

Δεν είναι νοητό από τον ηγέτη ενός δημοκρατικού κόμματος να ακούγεται ότι στο σύνθημα «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» το λάθος βρίσκεται στην πιθανή παρανόηση ότι μπορεί να αφορά και το δικό του κόμμα. Είναι σύνθημα φασιστικό και ένας πολιτικός αρχηγός απλώς το καταδικάζει, δεν το διευκρινίζει για να βγάλει τον εαυτό του απ έξω. Τη Δημοκρατία οφείλει να υπερασπίζεται πριν από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεν είναι κανονικό ο αρχηγός του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος της χώρας να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα εις βάρος των ελληνικών στο Μακεδονικό. Αυτά είναι συνωμοσιολογία από την οποία χορτάσαμε τα χρόνια των Μνημονίων, όταν όλες οι κυβερνήσεις ήσαν όργανα σκοτεινών κέντρων, τσιράκια των δανειστών, προδότες, Τσολάκογλου κλπ.- δεν χρειαζόμαστε νέες θεωρίες συνωμοσίας από τα θύματα των παλαιών. Θέση αρχής στη Δημοκρατία μας είναι ότι στα εθνικά θέματα όλες οι κυβερνήσεις εργάζονται για το καλό του τόπου, όπως το αντιλαμβάνονται – εύκολα η παρέκκλιση από αυτή την αρχή θα δημιουργήσει νέες γενιές προδοτών.

Δεν είναι επιτρεπτό ο ηγέτης του κατεξοχήν συστημικού κόμματος εξουσίας να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή μπήκε επιτέλους στο ευρωπαϊκό σύστημα και συναλλάσσεται, ως όφειλε εξ αρχής να κάνει, με τους εταίρους μας. Συγχαρητήρια έπρεπε να του δίνει. Η χώρα έχει την τύχη να βρίσκεται συνήθως στη σωστή πλευρά της Ιστορίας ακριβώς γιατί ανήκει σε εκείνες τις συμμαχίες και διεθνείς οργανισμούς που εξασφάλιζαν την ύπαρξη και επιβίωσή της από συστάσεως του κράτους και ακόμα νωρίτερα. Επομένως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους τόσο των εθνικών μας θεμάτων, που πάντοτε άπτονται των συμφερόντων και των συμμάχων μας, όσο και των συντάξεων, που ασυζητητί περιλαμβάνονται στις συμφωνίες που έχουμε κάνει μαζί τους, δεν θα έπρεπε να κάνει τη Νέα Δημοκρατία να εξανίσταται σαν αθώα περιστερά. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει.

Ενα κόμμα με καντάρια εμπειρίας στην εξουσία ασφαλώς γνωρίζει ότι όλα μπαίνουν στο τραπέζι – δεν είμαστε μία στεγανή αυτοαναφορική χώρα αλλά ένα ευρωπαϊκό κράτος που απλώς πρέπει κάθε φορά να κάνει τις πιο ωφέλιμες διαπραγματεύσεις και επί μέρους συμμαχίες. Επομένως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν έπρεπε η ΝΔ να ψηφίσει τις συντάξεις λόγω ανταποδοτικότητας του Μακεδονικού, αλλά λόγω μη ανταποδοτικότητας των εισφορών των συνταξιούχων (αυτό όμως είναι άλλη συζήτηση).

Μπροστά του θα τα βρει ο κ. Μητσοτάκης. Συμβάλλει με τη στάση του στην εμπέδωση μιας άκαμπτης στάσης της πλειονότητας του λαού, που δύσκολα θα μετατοπιστεί χωρίς βαριά τραύματα. Οφειλε να είναι πιο μετριοπαθής στην κριτική της Συμφωνίας των Πρεσπών και να μη φορτίζει το εθνικό θυμικό με αχρείαστη ρητορική υπερπατριωτισμού. Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι υποχρεωμένος να καταψηφίσει τη συμφωνία αλλά δεν είναι καθόλου ανάγκη να δημιουργεί όρους εθνικής ταπείνωσης και αυτοθυματοποίησης γιατί αυτό δεν ανατρέπεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...