414
| CreativeProtagon

Ερχεται χιονιάς; Κλείστε όλη την Αττική!

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 25 Ιανουαρίου 2022, 13:00
|CreativeProtagon

Ερχεται χιονιάς; Κλείστε όλη την Αττική!

Δημήτρης Ευθυμάκης Δημήτρης Ευθυμάκης 25 Ιανουαρίου 2022, 13:00

Ποιο ήταν το καταστάλαγμα της εμπειρίας του κράτους και του πολιτικού προσωπικού από την τραγωδία στο Μάτι; Οτι πρώτο και αποκλειστικό μέλημα των μηχανισμών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον χώρο. Το ζήσαμε πέρυσι στις φωτιές της Εύβοιας. Εφαρμόστηκε με τόσο σαρωτικό τρόπο, που ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διώχνει τους ανθρώπους και αφήνει όλα τα υπόλοιπα στο έλεος της φωτιάς. 

Ποιο είναι το συμπέρασμα που έβγαλαν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας από τον χιονιά που σάρωσε αυτές τις ημέρες την Αττική; Δεν το ξέρουμε ακόμα, νομίζετε; Να σας το πω εγώ. Οτι είναι προτιμότερο να κλείνει η πόλη προληπτικά, παρά να βγαίνει ο κάθε εγκλωβισμένος οδηγός τηλεφωνικά στα κανάλια και να βρίζει θεούς, δαίμονες, υπουργούς, πρωθυπουργούς και αστυνομίες. 

Θα το δείτε στον επόμενο χιονιά που θα καταφθάσει, όταν καταφθάσει. Η απόφαση για «γενική αργία» θα γίνει ψωμοτύρι, κάθε φορά που η Σούζη και ο Κολυδάς θα δείχνουν ασπράδια πάνω από τον δορυφορικό χάρτη της Αττικής. Θα πείτε ότι η πρόβλεψή μου δεν δείχνει ευρωπαϊκό κράτος. Σύμφωνοι, αλλά ούτε οι εικόνες της Αττικής Οδού ή της Μεσογείων ήταν πολύ ευρωπαϊκές. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, θα διαλέγουμε κάθε φορά τη λιγότερο κακή εκδοχή. 

Το έχουμε άλλωστε ζήσει αυτό που γράφω στη διαχείριση χιονιάδων στους εθνικούς δρόμους. Παλαιότερα δεν υπήρχε χιονιάς που να μη διπλώσει μια νταλίκα στη Μαλακάσα ή στον Μαρτίνο και να κοπεί η χώρα στα δύο. Θυμάται κανείς τον Γιώργο Παπανδρέου το 2004 να επισκέπτεται τους εγκλωβισμένους από τις διπλωμένες νταλίκες οδηγούς στη Μαλακάσα κι αυτοί να τον βρίζουν; Τώρα πια δεν συμβαίνει αυτό. Μόλις υπάρξει πρόβλεψη χιονιού, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στις εθνικές οδούς απαγορεύεται αυτομάτως. 

Κάποτε αυτό θεωρούνταν ανεπίτρεπτο. Οι νταλικέρηδες ξεσηκώνονταν, το εμπόριο νέκρωνε, τα προϊόντα σάπιζαν στις καρότσες, εξαγωγικές επιχειρήσεις καταστρέφονταν. Τώρα θεωρείται πια δεδομένο. Οι παρκαρισμένοι φορτηγατζήδες θεωρούν τη γέφυρα Καλυφτάκη δεύτερο σπίτι τους. Αντιστοίχως, μια κλειστή λόγω χιονιά πρωτεύουσα ήταν ως τώρα εκτός λογικής. Εφεξής είναι εντός. 

Είναι και η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας που έχει αυτές τις παρενέργειες. Ολοι θεωρήσαμε σωστό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο υπουργείο που θα συγκεντρώσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους, θα τους συντονίζει και θα τους καθοδηγεί. Ναι, αλλά αυτό που παλαιότερα διαμοιραζόταν ως σκόρπια ευθύνη στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια, στον Δήμο, σήμερα συγκεντρώνεται στο πρόσωπο ενός πρωτοκλασάτου υπουργού που τον διόρισε ο Πρωθυπουργός. Κοντολογίς, αποκλείστηκε ένας οδηγός στην Μεσογείων, φταίει ο εκάστοτε Μητσοτάκης. 

Οπότε ετοιμαστείτε. Στο επόμενο χιονάκι, θα βγαίνουμε μόνο μετά από μήνυμα στο αλήστου μνήμης 13033. Το θυμάστε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News