553
Μαρινάκης, Τσίπρας, Ιβάν. Η σύγκρουση είναι ποδοσφαιρική αλλά και πολιτική. Και σίγουρα θα έχει θύματα... | CreativeProtagon

Ο Τσίπρας άλλαξε… ομάδα και μαίνεται ο πόλεμος!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 10 Ιανουαρίου 2018, 12:21
Μαρινάκης, Τσίπρας, Ιβάν. Η σύγκρουση είναι ποδοσφαιρική αλλά και πολιτική. Και σίγουρα θα έχει θύματα...
|CreativeProtagon

Ο Τσίπρας άλλαξε… ομάδα και μαίνεται ο πόλεμος!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 10 Ιανουαρίου 2018, 12:21

Δεν είναι και τόσο μακρινή η εποχή που το (αμοιβαίο) φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και Βαγγέλη Μαρινάκη δεν μπορούσε να κρυφτεί. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, για παράδειγμα, είχε προκαλέσει σούσουρο μια «τυχαία» συνάντηση του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού με την υποψήφια (και μετέπειτα εκλεγείσα) περιφερειάρχη Ρένα Δούρου (εδώ).

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο κ. Μαρινάκης είχε δηλώσει ανοικτά ότι στο δεύτερο γύρο για τον δήμο Πειραιά θα ψήφιζε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Δρίτσα, αν δεν κατάφερνε να πλασαριστεί ο συνεργάτης του Πέτρος Μώραλης. Τελικά δεν χρειάστηκε, γιατί ο Μώραλης εξελέγη δήμαρχος νικώντας τον υποψήφιο της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο. Οργίασαν τότε οι φήμες ότι οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν Μώραλη, δηλαδή Μαρινάκη. Και, σε αντάλλαγμα, οι νικητές «βοήθησαν» στην εκλογή Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Η καλή σχέση Μαρινάκη-ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και όταν έγινε η πολιτική αλλαγή και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Βεβαίως, με την αλλαγή αρχηγού στη ΝΔ, οι ισορροπίες κάπως αποκαταστάθηκαν, λόγω των παραδοσιακών σχέσεων του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού με την οικογένεια Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά τίποτα δεν έδειχνε τον ανελέητο πόλεμο που θα ξεσπούσε μεταξύ της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του εφοπλιστή, ο οποίος πήγε για τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (εδώ).

Oμως, η εμφανέστατη προτίμηση που έδειχνε εν τω μεταξύ η κυβέρνηση στον ομογενή επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη άρχισε να αλλάζει τα δεδομένα. Οι προνομιακές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον κ. Σαββίδη εξόργισαν τον κ. Μαρινάκη, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις ότι ο υπουργός Αμυνας παρενέβη σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, ώστε να ενοχοποιηθεί ο εφοπλιστής. Εκτοτε τα μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας Μαρινάκη κάνουν φύλλο και φτερό τη δραστηριότητα Καμμένου (εδώ ένα παράδειγμα).Και ο πόλεμος με την κυβέρνηση γενικεύθηκε, όταν ο κ. Μαρινάκης έγινε ιδιοκτήτης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, οι εφημερίδες του οποίου προστέθηκαν στη επικοινωνιακή δύναμη πυρός του.

Ο πόλεμος διεξάγεται πλέον ανοιχτά. Ο κ. Μαρινάκης, που έχει δικαστικές εκκρεμότητες, θεωρεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προσωπική εξόντωσή του με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει και προσπάθεια αποδυνάμωσης του Ολυμπιακού, για να ευνοηθούν οι, φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση, αντίπαλοί του Σαββίδης (ΠΑΟΚ) και Μελισσανίδης (ΑΕΚ). Η κυβέρνηση από την πλευρά της τού καταλογίζει ότι έχει ταυτισθεί απολύτως με τη ΝΔ και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά είναι όσα συνέβησαν μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με όρους όπως «χούντα» και «Μαδούρο» (εδώ). Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του απάντησε αναλόγως (εδώ), σε μια από τις σπάνιες φορές που επίσημος εκπρόσωπος κυβέρνησης απαντά σε επιχειρηματία. Αποκαλυπτικό είναι ότι, στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση, απάντησε και ο ΠΑΟΚ!

Ετσι, οι καλές ημέρες του 2014 έχουν δώσει τη θέση τους στο πολεμικό κλίμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι (έχει δηλώσει) Παναθηναϊκός. Όμως, η εμφανής συμμαχία του με τον Ιβάν Σαββίδη τον καθιστούν ευάλωτο στην (μεταξύ αστείου και σοβαρού…) κατηγορία ότι, εκτός από πολιτική, έχει αλλάξει και… ομάδα.

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος; Αγνωστο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχουν οι δικαστικές εκκρεμότητες του κ. Μαρινάκη και από τον εάν ο Ολυμπιακός θα διατηρήσει την κυριαρχία του έναντι των, ισχυρών φέτος, ανταγωνιστών του ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ο δε ιδιοκτήτης του έχει επενδύσει πολιτικά στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.

Η σύγκρουση είναι ποδοσφαιρική, προσωπική (Μαρινάκης-Καμμένος) και πάνω απ’ όλα πολιτική. Γι’ αυτό δεν θα είναι αναίμακτη. Θα έχει σίγουρα θύματα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News