936
Ενας επιζών στο Μάτι. Συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, όλοι εμείς οι πολίτες ακούσαμε απίστευτα πράγματα από τους πολιτικούς αυτές τις ημέρες... | REUTERS/Costas Baltas

Πόνεσαν τα αυτιά μας!

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 3 Αυγούστου 2018, 12:00
Ενας επιζών στο Μάτι. Συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, όλοι εμείς οι πολίτες ακούσαμε απίστευτα πράγματα από τους πολιτικούς αυτές τις ημέρες...
|REUTERS/Costas Baltas

Πόνεσαν τα αυτιά μας!

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 3 Αυγούστου 2018, 12:00

Υπάρχει μια μόνο λέξη για τη στιγμή που δεν υπάρχουν λέξεις: Ανείπωτος (η-ο). Οταν κάτι είναι τόσο έντονο που δεν μπορείς να το περιγράψεις (βλ. ανείπωτη δυστυχία / οδύνη / λύπη). Κοινώς σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή στο Μάτι, το βουλώνεις. Κι αν δεν μπορείς να το βουλώσεις επειδή η δουλειά σου είναι να μιλάς, τότε ακριβώς επειδή πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία, επιστρατεύεις όση αυτοσυγκράτηση κρύβεις μέσα σου και μιλάς όσο λιγότερο γίνεται.

Υπάρχει επίσης αυτό που είχε διατυπώσει ο Μαζαρίνος: «Ορισμένες φορές η δικαιολογία για το έγκλημα είναι χειρότερη από το ίδιο το έγκλημα». Κοινώς αυτό που θα πεις μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Αυτό που συνέβη τις τελευταίες 10 ημέρες, από τότε που η πυρκαγιά αφάνισε μέσα σε ένα καλοκαιρινό απόγευμα μια ολόκληρη περιοχή και 87 ανθρώπους, είναι ένα έγκλημα πάνω στο έγκλημα. Τα μέλη της κυβέρνησης –μιας κυβέρνησης επί των ημερών της οποίας χάθηκαν έτσι τόσοι πολίτες– με μια αμετροέπεια, μια αλαζονεία και μια γελοιότητα που σοκάρουν, έχουν κάνει τη μία χειρότερη δήλωση πίσω από την άλλη. Προσβάλλοντας νεκρούς και συγγενείς. Προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας.

Νίκος Τόσκας: «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη». Ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν βρήκε λάθη στην τραγωδία που χάθηκαν τουλάχιστον 87 άνθρωποι. Και μόνο ότι μπαίνουν στην ίδια φράση η προστασία του πολίτη και οι 87 νεκροί πολίτες αρκεί.

Νίκος Κοτζιάς I: «Στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε». Στην ανακοίνωση της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας ηγείται ο υπουργός Κοτζιάς, διατυπώνεται ο τρομακτικός κυνισμός: είχαμε το μυαλό μας στα μνημόνια και σας αφήσαμε να καείτε, sorry.

Νίκος Κοτζιάς ΙΙ: «Ο Αύγουστος χαμογελά χαϊδεύοντας τα αστέρια των ουρανών, θέλει να ακούει το γέλιο των παιδιών, να ατενίζει την ελπίδα χαραγμένη στο πρόσωπό μας. Καλό μήνα μας εύχεται με λάμψη πονηρή στα μάτια του». Το sms που έστειλε στους φίλους του ο ευδιάθετος υπουργός Εξωτερικών. Ο Ιούλιος με τους 87 νεκρούς δεν του άρεσε. Θέλει να τον ξεχάσει με τον Αύγουστο που είναι πονηρούλης.

Πάνος Καμμένος Ι: «Αυτό είναι έγκλημα του παρελθόντος. Ολες αυτές οι περιουσίες, η πλειοψηφία τους, είναι χωρίς άδεια και είχαν κάνει κατάληψη των ακτών χωρίς άδεια . Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες». Ο υπουργός Αμυνας είπε στο BBC ότι φταίνε οι νεκροί που κάηκαν.

Πάνος Καμμένος ΙΙ: «Στη θάλασσα μόνο πέντε πνίγηκαν». (ασχολίαστο)

Πάνος Καμμένος ΙΙΙ«Τα “βατράχια” δεν τα είδατε; Τα ελικόπτερα που φώτιζαν; Μόνον εσείς και ο Πορτοσάλτε τα λέτε αυτά». Ο υπουργός Αμυνας φρόντισε να επιτεθεί on camera στον πυρόπληκτο που του είπε ότι απουσίαζαν οι Ενοπλες Δυνάμεις από την ακτή. Μετά παραδέχτηκε ότι όντως έλειπαν. Να του αρέσει στα κρυφά και ο Πορτοσάλτε;

Χρήστος Σπίρτζης: «Η μάντρα που κάηκαν οι 26 άνθρωποι, δεν είναι τυχαίου ανθρώπου σε σχέση με το πολιτικό σύστημα: Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας». Μπορεί και καλύτερα ο υπουργός Υποδομών. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ολο και κάποιος εκδότης θα βρεθεί να συνδέσει το οικόπεδο με τη Μαρέβα.

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Οι αρχηγοί μπορεί να δώσανε τις σωστές οδηγίες αλλά είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται από κάτω. Οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν τις οδηγίες και πιθανόν να τις υλοποίησαν λάθος». Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο υφυπουργός Ναυτιλίας ρίχνει την ευθύνη στους αστυνομικούς και στους πυροσβέστες.

Δημήτρης Τζανακόπουλος«Η αντικειμενική πραγματικότητα υπερέβη τη βούληση». Λυρικός όπως αρμόζει σε τόσο δραματικές στιγμές. Ο εκπρόσωπος της κυβερνήσεως μας ενημέρωσε ότι αν μας ξαναεπιτεθεί με αυτόν τον τρόπο η φύση ή η μοίρα θα ξανακαούμε. Good to know, πάντως.

Θεανώ Φωτίου: «Λόγω του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και ρίξαμε όλη μας την προσοχή εκεί, να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, μπορεί να μην το δουλέψαμε όπως οφείλαμε να το δουλέψουμε». Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν είχε πρόβλημα να πει ότι βγαίνουμε «από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια» σε μια κοινωνία που μετρά 87 νεκρούς από πυρκαγιά. Φυσικά στην ΕΡΤ.

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλω να απευθύνω έκκληση και προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο, αυτό που προέχει δεν είναι ετούτη την ώρα –όσο και αν είναι για τον καθένα μας ανεκτίμητο– η περιουσία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλο και κάθε τι είναι η ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουνε μια υλική αξία ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν». Μια ωραία και διδακτική δήλωση για την αξία της ανθρώπινης ζωής από τον Πρωθυπουργό. Στον πιο λάθος χρόνο. Η ώρα ήταν 00:28, είχε μπει η Τρίτη, 24 Ιουλίου. Η φωτιά είχε κάψει ό,τι ήταν να κάψει στο Μάτι, δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη βρει φρικτό θάνατο…

Προκόπης Παυλόπουλος: «Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η θυσία τους όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά καθορίζει το δικό μας δημοκρατικό χρέος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «θυσία» των χαμό τόσων πολιτών. Ας διαβάσει ο πρώτος πολίτης της χώρας το λεξικό και ας μας πει τι από τα δύο συνέβη με τους ανθρώπους στο Μάτι. Λεξικό Τρινταφυλλίδη: Θυσία 1. προσφορά προς κάποια ανώτερη δύναμη, θεότητα, που είχε λατρευτικό χαρακτήρα και συνοδευόταν από ορισμένη τελετουργία 2. εκούσια προσφορά που συνεπάγεται προσωπικές υλικές ή πνευματικές στερήσεις, ηθικές παραχωρήσεις.

ΥΓ. Συγγνώμη που γράφω για 87 νεκρούς. Μέσα στο ΣΚ έφθασαν τους 90 και ακούστηκαν ακόμα χειρότερα. Είναι φρίκη αυτό που ζούμε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News