465
Ο Πάνος Καμμένος σφουγγίζει τον ιδρώτα του από το μέτωπό του με όσους βουλευτές του έχουν απομείνει | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η αρχή του τέλους για τον Πάνο Καμμένο…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 17 Ιουνίου 2018, 00:26
Ο Πάνος Καμμένος σφουγγίζει τον ιδρώτα του από το μέτωπό του με όσους βουλευτές του έχουν απομείνει
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Η αρχή του τέλους για τον Πάνο Καμμένο…

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 17 Ιουνίου 2018, 00:26

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όποια εξέλιξη κι αν έχει, δεν θα επιδράσει σημαντικά στις προσεχείς εκλογές, μπορεί και καθόλου. Από άλλα θα κριθούν. Θα έχει, όμως, ένα καλό αποτέλεσμα για την πολιτική ζωή: θα την απαλλάξει από την παρουσία του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ του.

Μήπως είναι πολύ νωρίς για τέτοια συμπεράσματα; Για τα άλλα κόμματα ίσως, για τον Καμμένο και το δικό του όχι. Ας δούμε γιατί:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί εκλογική καθίζηση για την οικονομική του πολιτική. Γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να αναστρέψει αυτήν την τάση. Η κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται. Και από το φθινόπωρο, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, θα ανακοινώνει σταδιακά διάφορα μέτρα, που θα αφορούν μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων. Η ζημιά που θα υποστεί από τη συμφωνία με τα Σκόπια εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη ή και καθόλου. Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκινείται από τις «εθνικοπατριωτικές» εξάρσεις.

– Για τη ΝΔ αποφεύχθηκε ένας κίνδυνος στο θέμα αυτό: ο εσωτερικός διχασμός, στον οποίο πόνταρε το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Χαϊδεύοντας» τα συλλαλητήρια και υιοθετώντας μια «υπερπατριωτική» γραμμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στεγανοποίησε τη δεξιά πλευρά του κόμματος, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για υπολογίσιμες κινήσεις ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων. Oμως, αν αληθεύει το παλιό αξίωμα ότι «οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο», η ΝΔ μπορεί να δυσκολευθεί στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Οι πιο μετριοπαθείς ψηφοφόροι απωθούνται από ακρότητες και εθνικοπατριωτικά λογίδρια, όπως αυτά που ακούστηκαν από βουλευτές της (ένα παράδειγμα εδώ). Στην ηγεσία της, πάντως, εκτιμούν ότι το «μπετονάρισμα» της δεξιάς βάσης, που είναι η πολυπληθέστερη, έχει μεγαλύτερη σημασία από τις πιθανές «κεντρώες» απώλειες.

– Για το Κίνημα Αλλαγής, που δοκιμάζεται λόγω διαφορετικών προσεγγίσεων του ΠΑΣΟΚ με τους άλλους συνεταίρους (ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ), δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Μια καλή λύση γι’ αυτό θα ήταν να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή για κύρωση πριν από τις προσεχείς εκλογές.

Αυτό ακριβώς θα ήθελε περισσότερο απ’ όλους ο Πάνος Καμμένος. Για να μην αναγκασθεί να την καταψηφίσει και παραιτηθεί από υπουργός. Όμως, ό,τι κι αν γίνει με τη συμφωνία, η πολιτική τύχη του κ. Καμμένου φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Για δύο λόγους:

Πρώτον, ο υπουργός Αμυνας και το κόμμα του, ψηφίζοντας όλα τα μνημονιακά μέτρα, έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων τους.

Δεύτερον, τώρα θα χάσουν και το «υπερπατριωτικό» κοινό τους, το οποίο βλέπει ότι στα λόγια μεν απορρίπτουν τη συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά στην πράξη στηρίζουν την κυβέρνηση που την υπογράφει. Ακόμα κι αν γίνουν πρόωρες εκλογές και η συμφωνία δεν προλάβει να έρθει στη Βουλή (δεν είναι το πιθανότερο σενάριο), οι ψηφοφόροι που έφεραν τους ΑΝΕΛ στη Βουλή και τον κ. Καμμένο στην υπουργική θέση θα τους κουνήσουν το μαντήλι.

Ετσι, η απόφαση Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια είναι η πρώτη που, εξ αντικειμένου, πλήττει καίρια τον συγκυβερνήτη του. Είναι η αρχή του πολιτικού του τέλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News