459
Ο πρόεδρος Μακρόν είναι στην οθόνη της ΕΡΤ1 όσο χρόνο είναι και το λογότυπό της. Συνέχεια... | YouTube

Δημόσιο κανάλι Μακρόν!

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 8 Σεπτεμβρίου 2017, 08:20
Ο πρόεδρος Μακρόν είναι στην οθόνη της ΕΡΤ1 όσο χρόνο είναι και το λογότυπό της. Συνέχεια...
|YouTube

Δημόσιο κανάλι Μακρόν!

Ματίνα Δελή Ματίνα Δελή 8 Σεπτεμβρίου 2017, 08:20

Αν βάλεις τον Γιώργο Μπαμπινιώτη να γράφει επί ώρες, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα κάνει ορθογραφικά λάθη. Η κόπωση εκθέτει και τους καλύτερους. Αν το δεις έτσι, όχι απλώς δικαιολογείς τους ανθρώπους της ΕΡΤ, τους φτιάχνεις και τσαγάκι να μαλακώσει ο λαιμός.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης Μακρόν ακούσαμε απίστευτα πράγματα. Αυτό βέβαια εξηγείται: αν σε βάλουν να μιλάς για ώρες χωρίς να έχεις τίποτα καινούργιο να πεις, κάποια στιγμή θα καταφύγεις στις ανοησίες. Συχνά δε, επειδή έχεις και το άγχος του πολιτικού ελέγχου, θα πεις και ψέματα. Ο Μακρόν ήταν για επίσημη επίσκεψη στη Σόφια και στο Βουκουρέστι πριν από δέκα μέρες, αλλά η ΕΡΤ μετέδιδε ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Και γιατί, παρακαλώ, ξεκινάει από την Αθήνα; Ο ένας σου έλεγε ότι το κάνει επειδή εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, ο άλλος σου εξηγούσε ότι θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση μας και ένας τρίτος είπε ότι θέλει να μπει στο μάτι των Γερμανών. Και όχι μόνο. Κάθε δήλωση, κάθε λέξη να αναλύονται μία και δύο και τρεις φορές. Διαφορετικοί άνθρωποι να λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και η εικόνα να επαναλαμβάνεται στον δέκτη. Παράνοια.

Μιλάμε για τριτοκοσμική αντίληψη των πραγμάτων. Κατά τον σχολιαστή της δημόσιας τηλεόρασης η επίσκεψη Μακρόν «προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον», ενώ την ίδια στιγμή στα γαλλικά site έπαιζε ως μονόστηλο. Η ομιλία του στην Πνύκα αποτέλεσε, βέβαια, είδηση με ενδιαφέρον, όμως η βόλτα του πάνω στο κόκκινο χαλί, δίπλα στον Παυλόπουλο, δεν ενδιέφερε ούτε τους Γάλλους. Ηταν, άλλωστε, περίεργη και η μέρα για τους Γάλλους με τις καταστροφές στις υπερπόντιες κτήσεις. Οι άνθρωποι μετρούσαν νεκρούς, με μας θα ασχολούνταν;

Η ΕΡΤ1 μετατράπηκε σε κανάλι Μακρόν. Οπως είχε γίνει και κανάλι Ομπάμα. Και παλαιότερα κανάλι Μέρκελ και πάει λέγοντας -το φαινόμενο δεν είναι φυσικά τωρινό. Και είναι να απορείς για ποιο λόγο η σύνδεση με το αεροδρόμιο έπρεπε να γίνει κανένα δίωρο πριν φτάσει ο γάλλος πρόεδρος. Δηλαδή τι έπρεπε να λέει ο κακομοίρης ο συνάδελφος που ήταν εκεί; Είπε μία για τα μέτρα, μία για το άγημα, μία για τον Τζανακόπουλο, έλεος, φτάνει! Και να τα πλάνα να παίζουν λούπα και να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια από το στούντιο. Με ζωντανή σύνδεση για τη βόλτα των κυριών και τη δύσμοιρη ρεπόρτερ να λέει ότι η κυρία Μπαζιάνα είναι εντυπωσιακή, ενώ μία συνάδελφος της, από ιδιωτικό κανάλι, ρώτησε τη σύντροφο του Πρωθυπουργού αν θα πάει τη Γαλλίδα για καφεδάκι. Ναι, χρυσή μου, θα τους πουν και το φλιτζάνι.

Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά, επικοινωνιακά, αυτή η τακτική είναι πρωτίστως προσβλητική και επιζήμια: ενισχύει το επαρχιώτικο σύνδρομο της χώρας και εκθέτει το προσωπικό που εργάζεται στην κάλυψη. Και θα το εκθέτει αρκετά αφού, όπως είναι γνωστό, για την ΕΡΤ, μία εικοσιτετράωρη επίσκεψη ηγέτη μεγάλης χώρας, έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε ημερών.