366
Ο Κώστας Καζάκος, ως πρόεδρος του λαϊκού δικαστηρίου, στη δίκη Κλίντον, στο Σύνταγμα, το 1999. Ο αμερικανός πρόεδρος... καταδικάστηκε από το δικαστήριο για τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία |

Με λαϊκά δικαστήρια στην Ικαριά

Ο Κώστας Καζάκος, ως πρόεδρος του λαϊκού δικαστηρίου, στη δίκη Κλίντον, στο Σύνταγμα, το 1999. Ο αμερικανός πρόεδρος... καταδικάστηκε από το δικαστήριο για τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία
|

Με λαϊκά δικαστήρια στην Ικαριά

Αφήστε στην άκρη του Πολάκηδες και τους μεγαλόσχημους της Πρώτης Φοράς. Πάρτε ένα μικρομεσαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιείται σε επίπεδο Νομαρχιακής. Εναν γραμματέα σε νομό της Δυτικής Μακεδονίας -το παράδειγμα είναι φανταστικό και εντελώς αυθαίρετο.

Υποθέστε ότι αντιμετωπίζει μία νομική υπόθεση που θα μπορούσε να απασχολήσει τον καθένα. Ας πούμε, πολεοδομική ή τροχαία παράβαση ή, για να το κάνω και πιο πολιτικό, καταδίκη για εξύβριση -τόσα και τόσα γίνονται και ακούγονται κάθε μέρα στα καφενεία. Τι εμποδίζει τον μικρομεσαίο Συριζαίο μας να ισχυριστεί ότι υφίσταται πολιτική δίωξη; Απολύτως τίποτα. Αντιστοίχως, για κάθε υπόθεση που μπορεί να κερδίζει παράγοντας ή και δικηγόρος που τοποθετείται απέναντι από την κυβέρνηση, η τοπική κοινωνία δύναται να πιστέψει ότι αυτό που απολαμβάνει είναι πολιτική και όχι το αγαθό της Δικαιοσύνης.

Αν τώρα όλο αυτό μεγεθύνεις και το προβάλλεις στο μέλλον, τότε μπορείς να υποθέσεις ότι στην περίπτωση που οι σημερινοί κυβερνώντες ελεγχθούν για πράξεις με ενδεχόμενη ποινική διάσταση, θα βρουν μία στέγη με ωραία κεραμίδια και θα ανέβουν φωνάζοντας ότι είναι θύματα βεντέτας. Πήγαν να ξεριζώσουν τα παράσιτα και τους έπνιξαν τα ζιζάνια.

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες σου δίνει γυαλιά για να δεις, αν θέλεις, τα πράγματα με διαφορετικό μάτι. Ολα τα δικαστικά εκλαμβάνονται συνάμα και ως πολιτικά. Ο Πάνος ο Καμμένος θα λέει ότι δεν κέρδισε την αγωγή κατά Πετρουλάκη και Protagon επειδή το δικαστήριο έκανε αντάρτικο προς την κυβέρνηση. Αν κάποιος εισαγγελέας αγγίξει φάκελο που δεν πρέπει, τότε θα λουστεί στα σάλια του Πολάκη. Και αν ο ίδιος εισαγγελέας κλείσει καμιά υπόθεση με δεξιό πρόσημο, τότε και πάλι το παιχνίδι θα θεωρείται στημένο. Θα γράφει ο Πολάκης με κεφαλαία στο facebook για τα δικαστήρια του ΕΑΜ στο βουνό.

Ας βγάλουν όσες ανακοινώσεις θέλουν οι δικαστές. Η ατζέντα τίθεται πάντα από την κυβέρνηση. Και αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πιστεύει με ένταση εκείνο που, ούτως ή άλλως, υποψιαζόταν: τα πάντα ελέγχονται και όλα χρωματίζονται. Θα λέει κάποιος το κλασικό «εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη» και από πίσω θα ακούγονται χάχανα. Και μετά θα σηκώνεται ένα βουητό για το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τι ωραία που θα ήταν να είχαμε λαϊκά δικαστήρια που θα συνεδριάζουν καλοκαιρινά βράδια στην Ικαριά. Μετά τα μεσάνυχτα, για να υπάρχει και συμμετοχή. Δεν ξέρω πώς διορθώνεται αυτό.