518
O Kλεομένης σε γύρισμα | ΥouTube

Γελάς ακόμα με τον Κλεομένη;

O Kλεομένης σε γύρισμα
|ΥouTube

Γελάς ακόμα με τον Κλεομένη;

Οι γραφικότητες του Κλεομένη ήταν αυτές που τον έκαναν φίρμα σε ΥouΤube και σόσιαλ μίντια. Ένα σπάσιμο ΑΤΜ, ένα πετροβόλημα σε κεραίες τηλεφωνίας, ένα κάψιμο 50ευρων κι ένα ρίξιμο αναθεμάτων στη Βουλή, κι όλα αυτά για να διώξει το κακό και να κατατροπώσει το 666 που έχει παρεισφρήσει παντού, αρκούσαν για να πατήσεις play και να τον κάνεις viral.

Ένας τέρμα γραφικός που κάνει broadcast τον εαυτό του, πώς μπορείς ν’ αντισταθείς και να μην πάρεις μάτι; Και βέβαια, άμα τον έβλεπες μπροστά σου θα συμπεριφερόσουν συγκαταβατικά, όπως συνέβη στο Gay Pride της Αθήνας, όπου προέβη σε ομοφοβικό παραλήρημα. Αντί να τον κυνηγήσουν, οι συμμετέχοντες το αντιμετώπισαν με χιούμορ κι έβγαλαν μέχρι και selfie μαζί του. Τόσο χοντρό και γκροτέσκο ήταν το θέαμα.

Όταν όμως ο γραφικός τύπος βανδαλίζει ένα μνημείο Ολοκαυτώματος, το μέτρο χάνεται εντελώς. Δεν μπορείς να βλέπεις έναν Κλεομένη να βεβηλώνει μνημεία και να χαχανίζεις, όσο γραφικός και να είναι. Και πολύ ορθά η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη έστειλε το βίντεο στη Δικαιοσύνη, όπου  σχηματίστηκε δικογραφία για την πράξη, αλλά και την ακραία ρητορική αντισημιτικού μίσους που τη συνοδεύει.

Αποτελεί βέβαια ένα ερωτηματικό αν ο «πατερ» Κλεομένης έχει συναίσθηση των πράξεων του κι αν έχει σώας τα φρένας. Βεβήλωση τάφων και μνημείων έχουν κάνει κι άλλοι αλλά έχουν επίγνωση του επιλήψιμου των πράξεων τους και τις κάνουν κρυφά και όχι φόρα παρτίδα, με τις αποδείξεις του αδικήματος αναρτημένες στο ίντερνετ. Για έναν άνθρωπο που πραγματικά πιστεύει ότι μας έχει περικυκλώσει ο 666, τον βλέπει παντού και τον πολεμάει, μήπως εκτός της νομικής επιστήμης, έχει λόγο και η Ιατρική;

Πέρα όμως απ’ το τί γίνεται στο κεφάλι του Κλεομένη, το πρόβλημα είναι τι γίνεται και στο δικό μας το κεφάλι. Δυστυχώς, η ιστορία έδειξε ότι κάποιοι συνεχίζουν να γελούν με τον τύπο, ακόμα κι όταν η γραφικότητά του πέρασε στο σημείο ακραίας προσβολής και μίσους. Το συνειδητοποιείς βλέποντας κάτω απ’ το βίντεο του, αυτό το συγκεκριμένο για το οποίο παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη.

Ενώ έχει πια ξεφύγει από κάθε έννοια πλάκας και χαβαλέ κι έχει περάσει απ’ το φαιδρό, στο επικίνδυνο, ενώ σχολιάστηκε αρνητικά στα μίντια, ενώ ακόμα κι η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδεμία σχέση έχει μαζί του (και το λέω γιατί δυστυχώς, στη χώρα που προσκυνούν τα κάστανα επισήμως, υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν ράσο και δικαιολογούν οποιαδήποτε πράξη), ακόμα κι έτσι, βλέπεις κάτω απ’ το βίντεο να εξακολουθεί να υπάρχει μια δυσάρεστη, εντελώς απογοητευτική αναλογία. Τη στιγμή τουλάχιστον που έγραφα, τα likes κάτω απ’ το βίντεο ήταν 805 και τα dislikes 909, σχεδόν ίδια δηλαδή, ενώ και τα σχόλια παραμένουν είτε ενθαρρυντικά, είτε στα πλαίσια του χαβαλέ.

Το κοινό του ΥouΤtube δεν μπορεί βέβαια να είναι πιστή μικρογραφία της κοινωνίας, είναι όμως ένα ενδεικτικό κομμάτι της νεότερης κοινωνίας. Και δυστυχώς, τέτοια δείγματα δείχνουν ότι αυτή αποτελείται από ανερμάτιστα, ακαλλιέργητα και ανιστόρητα έφηβα, τα οποία βρίσκουν στην καλύτερη περίπτωση χαριτωμένη τη βεβήλωση του Ολοκαυτώματος, ή την επικροτούν και την επιδοκιμάζουν στη χειρότερη, σαν ακροδεξιά φασιστάκια. Ο Κλεομένης δεν είναι τόσο επικίνδυνος, όσο αυτό το φαινόμενο.

Υ.Γ: Το άλλο περίεργο είναι ότι το βίντεο, ενώ παραβιάζει κατάφωρα και τους κανόνες του ίδιου του ΥouΤube, ακόμα δεν έχει κατέβει.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News