411
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Το χρήματα της ΕΕ που έδωσε στους αγρότες το 2009, πρέπει να επιστραφούν... | .

Τα «δώρα» που επιστρέφονται

Νίκη Λυμπεράκη Νίκη Λυμπεράκη 17 Ιουνίου 2016, 09:26
Ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Το χρήματα της ΕΕ που έδωσε στους αγρότες το 2009, πρέπει να επιστραφούν...
|.

Τα «δώρα» που επιστρέφονται

Νίκη Λυμπεράκη Νίκη Λυμπεράκη 17 Ιουνίου 2016, 09:26

To 2008 και το 2009, o τότε υπουργός Γεωργίας Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ό,τι έχουν μάθει να κάνουν σταθερά οι εκάστοτε κυβερνώντες τη χώρα απ’ όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ κι άρχισαν να εισρέουν κονδύλια.

Εκανε δηλαδή κι εκείνος κηδεία με ξένα κόλλυβα.

Οι ευρωπαϊκοί πόροι αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα (ενίοτε και σε άλλες χώρες, δεν είμαστε μόνο εμείς κουτοπόνηροι) ως ένας πρώτης τάξεως κουμπαράς για να μοιράζουν οι κυβερνήσεις δεξιά κι αριστερά δώρα, να σταματούν απεργίες, να συντηρείται η κομματική τους πελατεία, ενίοτε και να αδειάζουν οι εθνικές οδοί από τα τρακτέρ. Οι Ευρωπαίοι, κι εμείς μαζί με τους υπόλοιπους, πληρώνουν για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ενωσης, ώστε να φτάσουμε όλες οι χώρες σε ένα παρεμφερές επίπεδο υποδομών κι ανάπτυξης κι εμείς τρώμε το παραδάκι και σφυρίζουμε αδιάφορα όταν, αραιά και πού, έρχεται ο λογαριασμός.

Αυτή τη φορά όμως ο λογαριασμός όχι μόνο ήρθε, αλλά αφενός είναι βαρύς – μιλάμε για μισό δις, τόσα μοίρασε απλόχερα ο κ. Χατζηγάκης στους αγρότες, αφετέρου έρχεται σε χρόνια δύσκολα, πολύ διαφορετικά απ’ το 2009.

Η χώρα έχει καταδικαστεί και μετά τους λεονταρισμούς, στη Βουλή, του σημερινού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο πως όσο είναι ο ίδιος υπουργός κι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ανάκτηση δεν θα γίνει, – λες κι ήταν δικά του τα λεφτά- έγινε τελικά κι εδώ η δημοφιλής εσχάτως και πάντα αναγκαστική, στροφή στον ρεαλισμό.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Αποστόλου, έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, θα λάβουν σημειώματα για να επιστρέψουν τα χρήματα, με στόχο τη συγκέντρωση 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι βέβαιο πως οι αγρότες θα επαναστατήσουν. Λένε πως οι συνθήκες έχουν πια δυσκολέψει πολύ για κείνους από φορολογικής και ασφαλιστικής άποψης. Εχουν δίκιο. Για όλους μας, άλλωστε, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ απ’ το 2009. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Οι αγρότες θα πουν πως δεν φταίνε γιατί ήταν ο κ. Χατζηγάκης που τους έδωσε τα λεφτά κι ως γνωστόν ό,τι σου δίνει κανείς είθισται να το παίρνεις.

(Αλήθεια τι κάνει ο κ. Χατζηγάκης σήμερα; Τουλάχιστον όχι ό,τι κάνει ο κ. Καραμανλής, που τον βλέπουμε συχνά πυκνά στα ορεινά της Βουλής και που εξακολουθεί για κάποιους να αποτελεί χρυσή εφεδρεία, παρά την αποδεδειγμένα μοιραία συμβολή του στο σημερινό χάλι της χώρας και του λαού της).

Ενα είναι βέβαιο. Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Και με απόλυτη κατανόηση στις δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, αν δεν τα επιστρέψουν εκείνοι που τα πήραν, τότε πολύ απλά, θα τα πληρώσουμε για άλλη μια φορά όλοι οι υπόλοιποι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News