406
Το ξενοδοχείο Μπουρτζ αλ Καλίφα στο Ντουμπάι: περάστε κόσμε | REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Ντουμπάι, το νέο ασφαλές λιμάνι των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 21:59
Το ξενοδοχείο Μπουρτζ αλ Καλίφα στο Ντουμπάι: περάστε κόσμε
|REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Ντουμπάι, το νέο ασφαλές λιμάνι των ρώσων ολιγαρχών

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2022, 21:59

Σε πρώτη ζήτηση για τους ολιγάρχες όλου του κόσμου είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει εκ πρώτης όψεως αντιφατικά χαρακτηριστικά: κοσμοπολίτικος αλλά επαρκώς ανώνυμος, πολιτικά και οικονομικά φιλικός έστω και αν κάνει τα στραβά μάτια, προσιτός και διακριτικός. Ενα μέρος όπως το Ντουμπάι.

Κυνηγημένοι από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεκάδες πάμπλουτοι και από τον στενό κύκλο γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο VIP τέρμιναλ του αεροδρομίου. Μια λιμουζίνα τους περιμένει για ένα κατάλυμα -φυσικά πολυτελές- που θα τους επιτρέψει, σχεδόν ανενόχλητους, να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας όπως οι δυτικές χώρες.  Στην μεσανατολική μεγαλούπολη οι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι, γράφει ο Guardian, μαζί φυσικά με τα πάρα πολλά λεφτά τους.

Κλάδοι όπως οι τραπεζικοί, οι μεσίτες και οι πωλητές (πανάκριβων) αυτοκινήτων είδαν ξαφνικά μεγάλη ζήτηση και ροή χρήματος, ακόμη και κρυπτονομισμάτων. Κατοικίες αγοράζονται ακόμη και χωρίς οι αγοραστές να τις δουν, άλλοι πληρώνουν προκαταβολικά τα νοίκια ενός χρόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με πρόσωπα για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Φήμες φέρνουν και τον Ρομάν Αμπράμοβιτς  να ψάχνει κατοικία ενώ στα νερά της περιοχής έχει θεαθεί ένα από τα σκάφη του.

Οσο και αν τα Εμιράτα έχουν μπει σε γκρίζα λίστα λόγω αυτών των συναλλαγών, το Ντουμπάι επιμένει και να τις επιτρέπει και να μην κάνει πολλά ερωτήματα για τη φύση τους. Εξάλλου, η μόνιμη διαμονή εξασφαλίζεται με μια αγορά κατοικίας 1,5 εκατ. δολαρίων, σχεδόν ψίχουλα για πολλούς από τους ολιγάρχες.

Εν τω μεταξύ, μετακομίζουν και οι τράπεζες από τη Ρωσία. Η Goldman Sachs είχε 80 υπαλλήλους στη Μόσχα πριν κλείσει· οι μισοί μετακομίζουν μαζί της στο Ντουμπάι. Το ίδιο και μερικοί από τους 160 της JP Morgan στη ρωσική πρωτεύουσα. Στα φιλόξενα και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Εμιράτα μετακομίζει και η Rothschild με τον κλάδο του private banking.

Τα Εμιράτα ούτως ή άλλως αποφάσισαν να πάρουν αποστάσεις από τις ΗΠΑ, διατηρώντας (αν όχι και ενισχύοντας) τη σχέση με την Κίνα, η οποία αναδύεται και ως χρηματοπιστωτικός ανταγωνιστής. Είναι κάποιο προειδοποιητικό μήνυμα προς τις ΗΠΑ ή προανάκρουσμα μιας ευρύτερης γεωπολιτικής στροφής; Δύσκολο να το πει κάποιος αυτή τη στιγμή.

Οπως και αν έχει, το Ντουμπάι θυμίζει ξανά την λαμπερή πόλη που ήταν πριν η πανδημία φρενάρει όλο τον πλανήτη και αυτό χάρη και στους ρώσους ολιγάρχες. Για αυτούς οι κυρώσεις είναι ένα κενό γράμμα. Αρκεί ένα ταξίδι μερικών ωρών με τα προσωπικά τους τζετ και η απόβαση στα ζεστά νερά του Περσικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...