1182
Κάρεϊ Μάλινγκαν, Εμεραλντ Φένελ και Λαβέρν Κοξ στα γυρίσματα της ταινίας «Promising Young Woman» | Merie Weismiller Wallace/AP

Κάρεϊ Μάλιγκαν και Εμεραλντ Φένελ γράφουν ιστορία στα Οσκαρ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 10:00
Κάρεϊ Μάλινγκαν, Εμεραλντ Φένελ και Λαβέρν Κοξ στα γυρίσματα της ταινίας «Promising Young Woman»
|Merie Weismiller Wallace/AP

Κάρεϊ Μάλιγκαν και Εμεραλντ Φένελ γράφουν ιστορία στα Οσκαρ

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2021, 10:00

Το «Promising Young Woman» είναι μια ταινία τολμηρή. Ξεκινώντας σαν ρομαντική κομεντί και μαύρη κωμωδία εξελίσσεται σε θρίλερ εκδίκησης και ταινία τρόμου με τρόπο ριζοσπαστικό και λίαν ανησυχητικό. Η Κάρεϊ Μάλιγκαν υποδύεται την Κάσι, μια νεαρή, που έχει εγκαταλείψει την ιατρική σχολή, σοκαρισμένη από τον βιασμό της καλύτερης φίλης της. Τα πρωινά εργάζεται σε μια καφετέρια και τα βράδια τριγυρίζει σε μπαρ παριστάνοντας τη μεθυσμένη. Αν κάποιοι «ωραίοι τύποι» προσπαθήσουν να επωφεληθούν, η Κάσι, νηφάλια, τους δίνει ένα «ωραίο» μάθημα.

Η ταινία έγραψε ιστορία αυτή την εβδομάδα, με πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Μοντάζ, και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Κάρεϊ Μάλιγκαν, καθώς και Πρωτότυπου Σεναρίου και Σκηνοθεσίας για την Εμεραλντ Φένελ. Με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, λοιπόν, η Φένελ έγινε η πρώτη Βρετανίδα, που προτάθηκε για το βραβείο σκηνοθεσίας. Μάλιστα, είναι η πρώτη χρονιά, που όχι μία αλλά δύο γυναίκες (η Φένελ και η Κλοέ Ζαό με το «Nomadland») είναι υποψήφιες. Και είναι μόνο η έκτη και η έβδομη γυναίκα, που έχουν επιλεγεί στην ιστορία των Οσκαρ.

Η Μάλιγκαν ήταν και πέρσι υποψήφια για Οσκαρ με την ταινία «Μια Κάποια Εκπαίδευση», ενώ η Φένελ παίζει στο «Στέμμα» την Καμίλα Πάρκλερ Μπόουλς και ήταν πρωταγωνίστρια στη δεύτερη σεζόν της σειράς του BBC «Killing Eve».

Η σκηνοθέτρια Εμεραλντ Φένελ στο ρόλο της Καμίλα στη σειρά «The Crown» (Νetflix)

Σε συνέντευξή τους στον Guardian μέσω βιντεοκλήσης, οι Φένελ και Μάλιγκαν δηλώνουν στην Εϊμι Φλέμινγκ ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, νιώθουν «σοκαρισμένες» και «συγκλονισμένες». Πριν από μόλις έναν χρόνο ήλπιζαν ότι η ταινία τους θα κατάφερνε τουλάχιστον να βρει κάποιο είδος κοινού. Θεωρούν «απίστευτο αυτό που συνέβη», και «συναρπαστικό» το γεγονός ότι συναγωνίζεται εξαιρετικές ταινίες όπως οι «One Night in Miami», «Minari», «The Father»,και «Nomadland.

Η Μάλιγκαν συμπληρώνει ότι δεν έχει δει τα πάντα αλλά της «άρεσε πολύ το “Minari”», θεωρεί ότι ο Ντάνιελ Καλούγια (υποψήφιος για το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Judas and the Black Messiah») «είναι πιθανώς ο καλύτερος Βρετανός ηθοποιός που εργάζεται σήμερα», «η Αμάντα Σέιφριντ εκπληκτική στο “Mank”» (υποψήφια Β’ Γυναικείου Ρόλου) και πιστεύει ότι «προφανώς η Εμεραλντ πρέπει να κερδίσει τα πάντα. Αλλά είμαι προκατειλημμένη», λέει.

Η Μάλιγκαν παρασύρει στο κρεβάτι της άνδρες, θέλοντας να εκδικηθεί για τον βιασμό της καλύτερής της φίλης (Focus Features)

Τι σκέπτονται για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη βία κατά των γυναικών; «Σίγουρα το “Promising Young Woman” δεν είναι μια ταινία vigilante, επαγρύπνησης. Είναι μια ταινία “θυμωμένη”, έχει να κάνει με το πένθος και το πώς συγχωρούμε, πώς εμείς ως κοινωνία είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε», απαντάει η Φένελ και συμπληρώνει «Αυτό που νιώθω ότι συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι γίνεται πραγματικά συζήτηση. Είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας για να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα πράγματα. Hταν πάντα τόσο αδυσώπητος. Όμως τα τελευταία λίγα χρόνια φαίνεται ότι μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση δημοσίως – και να επικοινωνήσουμε τον φόβο μας και τον θυμό μας και την αγωνία μας. Και, για πρώτη φορά, ίσως διαφαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ακούσουν».

Η ταινία της έχει χαρακτηριστεί ταινία εκδίκησης #MeToo. «Αυτή ήταν η πρόθεσή σας;», ρωτάει η Εϊμι Φλέμινγκ, και η βρετανίδα σκηνοθέτρια απαντάει: «Υπάρχει ανάγκη πολιτικοποίησης του έργου των γυναικών, για να γίνει είτε βιογραφικό είτε μέρος ενός κινήματος. Αλλά τα θέματα σε αυτήν την ταινία συμβαίνανε πάντα και σκεφτόμουν να γράψω σχετικά εδώ και πολύ καιρό. Και ήθελα να δω αν ήταν δυνατόν να φτιάξω ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ταινίας. Αυτό που συνέβη είναι ότι αυτό το project αφορά κάτι με το οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι γνωρίζουμε, κάτι που μπορεί να φαίνεται αβλαβές και συνηθισμένο, αλλά όταν το εξετάζεις με άλλο μάτι είναι απίστευτα κακό».

Η Εμεραλντ Φένελ αγαπάει εξίσου τις ρομαντικές κωμωδίες, τα θρίλερ εκδίκησης και τις ταινίες τρόμου, και κατάφερε με τη βοήθεια της Μάλιγκαν, που «στηρίζεται εντελώς στην πραγματικότητα» να συνθέσει τα τρία είδη στην ταινία της (Merie Weismiller Wallace/Focus Features)

H Μάλιγκαν συμπληρώνει: «Όλο αυτό είναι κάτι πολύ γνωστό. Το έχουμε δει σε πολλές κομεντί, αλλά από την οπτική του άντρα, ο οποίος πρέπει να μεθύσει το πραγματικά “καυτό” κορίτσι για να την πείσει να κάνουν σεξ, γιατί νηφάλια δεν θα πήγαινε μαζί του. Το έχουμε δει σε ταινίες και πιστεύαμε ότι ήταν εντελώς φυσιολογικό. Λοιπόν, το έκανα κι εγώ και ποτέ δεν σκέφτηκα: “Ω, αυτό είναι πραγματικά πολύ σκατά”. Το έβλεπα πάντα και έλεγα: «Ναι, αυτή είναι η ζωή, αυτό κάνουμε όλοι». Ωστόσο, η ταινία λέει: “Στάσου, περίμενε ένα λεπτό”».

Η Εμεραλντ Φένελ αγαπάει εξίσου τις ρομαντικές κωμωδίες, τα θρίλερ εκδίκησης και τις ταινίες τρόμου, και κατάφερε με τη βοήθεια της Μάλιγκαν, που «στηρίζεται εντελώς στην πραγματικότητα» να συνθέσει τα τρία είδη στην ταινία της: «Είναι όπως τη θέλαμε, μια ταινία ευχάριστη και καθαρτική, μετά υπάρχει και η αλήθεια. Ήθελα να προσπαθήσω να τα παντρέψω όλα αυτά και να δω αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ταινία που να μιλάει με ειλικρίνεια για την εκδίκηση και τι σημαίνει αυτό ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Θέλω να πιστεύω ότι η ταινία θα είχε δημιουργηθεί [και πριν από το #MeToo]», λέει. Η Μάλιγκαν δεν συμφωνεί απολύτως: «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικό βαρόμετρο, επειδή δεν έχουν γυριστεί πολλά γυναικεία έργα. Με αυτή την έννοια, ίσως δεν θα είχε γίνει, επειδή δεν είναι ταινία με κάποιον υπερήρωα ή κάτι τέτοιο».

H Μάλιγκαν ως Κάσι στο «Promising Young Woman» (Focus Features)

Κάποιοι έχουν αποκαλέσει την Κάσι, την ηρωίδα της ταινίας, «Μπάρμπι της εκδίκησης». Η Μάλιγκαν δηλώνει «ενθουσιασμένη». «Πολλά πράγματα απορρίπτονται για σεξιστικούς, άσκοπους, ανόητους λόγους. Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο και εξακολουθεί να είναι ένα παιχνίδι αναμονής για μένα, γιατί δεν έχω ρόλο παραγωγού», λέει η ηθοποιός, «Απλώς παίζω, και περιμένω τα σενάρια. Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξα τυχερή γιατί μια φορά το χρόνο εμφανιζόταν κάτι που δεν μπορείς να χάσεις». Και συμπληρώνει πως έχει την αίσθηση ότι «υπάρχουν περισσότεροι [καλοί ρόλοι για γυναίκες] και υπάρχουν άνθρωποι πολύ δραστήριοι όπως η Εμεραλντ, η (σεναριογράφος και ηθοποιός) Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ και η (ηθοποιός και παραγωγός) Μάργκοτ Ρόμπι, γυναίκες, έτοιμες πολύ συνειδητά για τη δημιουργία νέων και συναρπαστικών πραγμάτων».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία της Ρόμπι LuckyChap ανέλαβε (και διευκόλυνε) την παραγωγή του «Promising Young Woman».

Τόσο η Μάλιγκαν όσο και η Φένελ συμφωνούν τέλος ότι «οι νεότεροι θα επωφεληθούν βλέποντας την ταινία τους: «Μακάρι να είχε κυκλοφορήσει όταν ήμουν έφηβη», λέει η πρωταγωνίστρια και η σκηνοθέτρια της ταινίας συμπληρώνει: «Και για μένα, ω Θεέ μου, είναι μια ταινία εντελώς για μένα εκείνη την εποχή. Και νομίζω ότι γι’ αυτό έπρεπε να είναι προσιτή και διασκεδαστική, αστεία και συγκινητική και όλα τα πράγματα που ελπίζω να είναι. Πρώτα απ’ όλα, θέλεις να είναι μια ταινία που οι άνθρωποι θα θέλουν να δουν. Εάν είσαι σκηνοθέτρια ή γυναίκα ηθοποιός, σπάνια μπορείς να φτιάξεις μια ταινία ή απλά να γράψεις ένα σενάριο. Η δημιουργία πραγμάτων από γυναίκες εξακολουθεί να είναι ανατρεπτική», τονίζει η Εμεραλντ Φένελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...