1311
Σε ένα κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο στο Μαρούσι, με ζέστη. «Η Ελλάδα δεν θα είναι ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης» το μήνυμά του | Μάρω Κουρή/Protagon

Ο «καλός στρατιώτης» Κωστής και ο «μάνατζερ» Κυριάκος

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Ιουνίου 2019, 09:17
Σε ένα κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο στο Μαρούσι, με ζέστη. «Η Ελλάδα δεν θα είναι ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης» το μήνυμά του
|Μάρω Κουρή/Protagon

Ο «καλός στρατιώτης» Κωστής και ο «μάνατζερ» Κυριάκος

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 25 Ιουνίου 2019, 09:17

Επικρατούσε ντελίριο, προεκλογικός πυρετός, καύσωνας μέσα κι έξω. «Μέγα πλήθος, μέγα πάθος». Είναι προφανές ότι η εγγύτητα της 7ης Ιουλίου έχει παρασύρει στη δίνη της το κοινό που έδωσε το «παρών» στο δημοτικό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης», στο Μαρούσι, για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, υποψήφιου στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.

Με επική μουσική, παρέλαση επωνύμων και θερμά λόγια από τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον οσονούπω Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον νέο δήμαρχο Αμαρουσίου Θόδωρο Αμπατζόγλου, η εκδήλωση μετατράπηκε σε όρκο πίστης στο πρόσωπο του Χατζηδάκη. Στις πρώτες θέσεις και ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το χειροκρότημα αποδοχής-τιμής στον οποίο έκανε τη διαφορά…

Ντόρα Μπακογιάννη, Παναγιώτης Πικραμμένος και Κωστής Χατζηδάκης στην αρχή της εκδήλωσης

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε πληθωρική και γενναιόδωρη με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., και θέλοντας να τονίσει το βάθος της γνωριμίας της μαζί του, αστειεύθηκε : «Ο γιος του Κωστή, ο Γιάννης, 18 μηνών, έχει μπούκλες. Ετσι γνώρισα κι εγώ τον Κωστή· με πάρα πολλές μπούκλες, ως πρόεδρο της ΜΑΚΙ. Η αδελφή του πατέρα μου συνήθιζε να λέει για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη “δεν έχει φαλάκρα, έχει μεγάλο μέτωπο, ενδεικτικό της ευφυίας του”. Ισχύει και για τον Κωστή».

Η πρώην υπουργός θυμήθηκε «τις μεγάλες επιτυχίες του Χατζηδάκη» που έκαναν διαχρονικά υπερήφανη τη γαλάζια παράταξη, τη «λαμπρή σταδιοδρομία του ως ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια της οποίας κέρδισε τον σεβασμό όλων των συναδέλφων του», τις μεταρρυθμίσεις που επέτυχε ως υπουργός. Τον χαρακτήρισε ως «άνθρωπο αρχών και αξιών, που σέβεται, και διαθέτει εντιμότητα τόσο στις προσωπικές του σχέσεις όσο και στην άσκηση της εξουσίας, που αγαπά τους χαμηλούς τόνους, εργασιομανή και τελειομανή, πρόσωπο που κοσμεί το ψηφοδέλτιο της ΝΔ».

Χειραψία με τους ψηφοφόρους, με τη σύζυγο του Πόπη Καλαϊτζή στο πλευρό του

»Έχει μεγάλη και λαμπρή σταδιοδρομία κοντά του. Όσο μεγαλύτερη δύναμη του δώσετε, τόσο πιο ψηλά θα πάει», παρότρυνε με τον δικό της τρόπο το εκλογικό κοινό.

Στον αέρα σφύριζαν δυο μότο. Ένα κατά της αποχής (διότι άπαντες με τον εφιάλτη της κοιμούνται) – «από τις κάλπες δε θα λείψει κανείς, δεν υπάρχει εφησυχασμός». Και το άλλο κατά του ΣΥΡΙΖΑ – «να δώσουμε ηχηρή απάντηση στα χρόνια της παρακμής».

«Πολιτική με αξίες» και ο μάνατζερ Κυριάκος

Στο videowall και τα πλακάτ που κρατούσαν νέοι πλαισιώνοντας τον υποψήφιο (οι έλληνες επικοινωνιολόγοι θα ήθελαν να ζουν στη Νέα Υόρκη, είναι προφανές), κυριαρχούσε το κεντρικό σλόγκαν της εκστρατείας του: «Πολιτική με Αξίες».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα μας. Και πέφτει ο κλήρος σε μας… », είπε ο Κωστής Χατζηδάκης με το που ανέβηκε στο βήμα και ολοκλήρωσε το κεφάλαιο «ευχαριστίες».

Ο υποψήφιος έκανε flashback, καλύπτοντας το φάσμα των τελευταίων εννέα ετών, από την εποχή Καραμανλή και εν συνεχεία τού «Λεφτά υπάρχουν» ως την κυβέρνηση συνεργασίας και την «ενέδρα Τσίπρα το 2015»: «Μετά ήλθε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος, ο κ. Βαρουφάκης. Και μετά κάθισαν τα 100 δις. στις πλάτες σας. (…) Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει. Η Ελλάδα όμως πλέον ελπίζει. Όχι μόνο αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, αλλά ευρύτερες μάζες».

«Κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι ο Τσίπρας ήταν “Tefal” και δεν κολλούσε τίποτα πάνω του, έχασε με δέκα μονάδες διαφορά. Και όχι μόνο αυτό. Κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τα ποσοστά του κόμματος. Έγινε “μπουμ” στα χρηματιστηριακά, είναι προφανές ότι οι αγορές μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του

Ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα της ΝΔ, «πρόγραμμα για το οποίο δούλεψε σκληρά» – όπως είπε. «Λιτό, ρεαλιστικό, δωρικό πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί. Που δε θα μας παγιδεύσει, όπως παγίδευσε τον Τσίπρα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Λέμε λίγα, γιατί θέλουμε να τα κάνουμε όλα!».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ετοιμάσει και όλα τα βασικά νομοσχέδια για τους πρώτους έξι μήνες. Για την οργάνωση της κυβέρνησης, τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, την ννάπτυξη, την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, τον νέο εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, όλα στο πρώτο εξάμηνο», ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπουρδουκλώθηκε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος», συμπλήρωσε ως προς τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. «Η χώρα έχει μπροστά της μια καθαρή και ανέφελη τετραετία».

Η ομιλία Χατζηδάκη είχε ξεχωριστή παράγραφο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πολιτικό άνδρα «με τον οποίο έχει συμπορευθεί, άνθρωπο με σύστημα, με γνώσεις και χρονοδιαγράμματα. Είναι μάνατζερ, χρειαζόμαστε ένα μάνατζερ, η χώρα χρειάζεται ανθρώπους με διεθνείς παραστάσεις».

»Θα αλλάξει σελίδα η χώρα, όχι απλώς κυβέρνηση. (…) Χαρίζουμε Νομπέλ Οικονομίας στον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο, εμείς πάμε να εφαρμόσουμε τις διεθνείς καλές πρακτικές».

Και εξήγησε ευθύς αμέσως: «λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, στήριξη της επιχειρηματικότητας. Το μοντέλο πέτυχε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, γιατί να μην πετύχει στην Ελλάδα; Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να έλθουν πίσω τα παιδιά σας, να αναστραφεί το φαινόμενο του brain drain».

Ο Χατζηδάκης φρόντισε να απαντήσει σε φόβους και φοβίες ως προς τη διακυβέρνηση της ΝΔ. «Αν χρειαστεί, θα φέρουμε Ευαγγέλιο, δεν απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους! Χρειαζόμαστε όμως αξιολόγηση, δεν έχει να φοβηθεί κανείς. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν άλλωστε πλειοψηφικά Νέα Δημοκρατία», είπε για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα.

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, ο ίδιος έκανε λόγο για «ρετρό πολιτική Γαβρόγλου», «με ισοπέδωση προς τα κάτω». Η Νέα Δημοκρατία έρχεται για να εγκαθιδρύσει «άμιλλα και αξιοκρατία, σχετική αυτονομία με ένα 10-20% της ύλης να καθορίζεται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αξιολόγηση σχολικών μονάδων με σχετική κατάταξη σε portal του υπουργείου Παιδείας, αλλά και ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε νομό – είναι κοινωνική πολιτική τα πρότυπα σχολεία».

»Είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που δεν έχει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Θα προσπαθήσουμε στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος να καθιερώσουμε ξενόγλωσσα τμήματα Μεταπτυχιακών, summer Universities – θερινά Πανεπιστήμια για μαθήματα και διακοπές στην Ελλάδα, θα ενθαρρύνουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια να θεσμοθετήσουν κοινά διπλώματα με αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια».

»Τελειώνουμε αμέσως με το άσυλο της ανομίας, τέλος στον παραλογισμό», φώναξε και το κοινό άρχισε να παραληρεί. «Θα προστατέψουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια και τα παιδιά μας».

Ο υποψήφιος τόλμησε να αγγίξει το καυτό θέμα της Μετανάστευσης. «Τους θυμάστε που λιαζόντουσαν και εξαφανίζονταν; Δεν θα λιάζονται πια… Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά η χώρα έχει σύνορα, θαλάσσια και χερσαία. Θα τα φυλάμε, όπως κάναμε και στην κυβέρνηση Σαμαρά, με τον Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα δεν θα είναι ο ρεσεψιονίστ της Ευρώπης».

Νοικοκύρεμα υποσχέθηκε και στο πεδίο της Εγκληματικότητας. «Τελειώνει η χώρα με το δόγμα Τόσκα, “να κάνετε ότι κοιμάστε” (θυμάστε την υπόθεση Σταματιάδη;). Θα αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τιμάει τον τίτλο του».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε σαφές ότι αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως «στρατιώτη της πατρίδας» προκειμένου η Ελλάδα να σηκωθεί λίγο ψηλότερα, θυμήθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ακροθιγώς στην υπόθεση της Novartis, με ειδική μνεία στον «ευπατρίδη Παναγιώτη Πικραμμένο», «έναν άνθρωπο που αδικήθηκε από τη λύσσα του ΣΥΡΙΖΑ, επί δικαίων, μόνο επί δικαίων», αλλά και τον επίσης παρόντα Ανδρέα Λουκουρέντζο, «που ξέραμε ότι ήταν αθώος».

Ο υποψήφιος ήταν ήδη μούσκεμα από τις υψηλές θερμοκρασίες, βάλε και τους προβολείς, μέσα στο «Σπύρος Λούης». Αλλά συνέχιζε απτόητος, αυτή τη φορά απευθυνόμενος στο κοινό του. «Στις 7 Ιουλίου απαγορεύεται ο απόπλους όλων σας, όλοι στις κάλπες», τους είπε σοβαρολογώντας, κι ας γελούσαν. Να το πουν και στους φίλους τους, και σε όσους ψήφισαν μικρότερα κόμματα (Βελόπουλο, Δημιουργία Ξανά, ο μύθος με τη Χρυσή Αυγή έχει εξάλλου τελειώσει). Και να μη ξεχάσουν να ψάξουν στο υπογάστριο του ψηφοδελτίου, χαμηλά, στο «Χ», για κείνο τον τύπο που τον λένε Χατζηδάκη. Τι σημαίνει είναι σίγουρος ο Χατζηδάκης; «Κανείς δεν είναι σίγουρος» – ο ίδιος το είπε.

«Να επιστρέψει σε αυτή τη μελαγχολική χώρα, το χαμόγελο και πάλι…». Σε ένα καθρέφτισμα του νου, ο ίδιος είχε μόλις ευχαριστήσει τη γυναίκα του Πόπη Καλαϊτζή, «που με τον Γιαννάκο μας, μου έχει αλλάξει τη ζωή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...