366
Στη δήλωσή της η κυρία Σπυράκη επικαλέστηκε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου | Νέα Δημοκρατία

Σπυράκη: «Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2017, 14:47
Στη δήλωσή της η κυρία Σπυράκη επικαλέστηκε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου
|Νέα Δημοκρατία

Σπυράκη: «Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις»

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2017, 14:47

Εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο να έχουν φθάσει ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στη Συρία, ζήτησε με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου.

«Εδώ και 5 μέρες, ο κ. Τσίπρας παραμένει σιωπηλός μπροστά στις αποκαλύψεις ότι ο κ. Καμμένος κατέθεσε στη Βουλή μη γνήσια έγγραφα για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται. 

Από χθες προκύπτει, ως ενδεχόμενο, πολεμικό υλικό της Ελλάδος να έχει φτάσει παρανόμως στη Συρία και ίσως στα χέρια τρομοκρατών.

Ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις», ανέφερε στη δήλωσή της η κυρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», ελληνικό στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρία του Παπαδόπουλου εντοπίστηκε στη Ράκα, την πόλη της Συρίας η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν άτυπη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους και ορμητήριο του ISIS στη χώρα.

 Τα ίχνη εντοπίστηκαν από ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες από το επονομαζόμενο «ηλεκτρονικό ίχνος» που φέρουν πολλά μικρά και ελαφρά όπλα (Small and Light Weapons-SALW). Αυτό είναι κάτι που προβλέπεται από τη Συμφωνία για το Εμπόριο Οπλων.

Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2014 και θεωρείται κομβικής σημασίας ώστε να υπάρχει κάποιος έλεγχος στις εξαγωγές συμβατικών όπλων.

Εκτιμάται ότι το υλικό μεταφέρθηκε εκεί προερχόμενο από άλλο προορισμό (αποκλείεται να έγινε απευθείας εξαγωγή στο Ισλαμικό Κράτος), ωστόσο δεν είναι σαφές τι είδους υλικού ήταν αυτό.

Επιπλέον, αξιόπιστη ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικές ως προς «το ποιον» της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ, εταιρείας συμφερόντων Βασίλη Παπαδόπουλου, λόγω του εντοπισμού του ελληνικού υλικού στη Συρία.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο για παραληρηματικούς ισχυρισμούς που βλέπτουν τα συμφέροντα της χώρας.

«Όλοι αυτοί οι αναπόδεικτοι, ανεύθυνοι, παραληρηματικοί ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθ’ υπόδειξη συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων, με αναφορές ακόμη και στον ISIS, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επιμένει για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία ότι πρόκειται «για διακρατική συμφωνία που αφορά 300.000 βλήματα».

Σε ανακοίνωση του  ΓΕΕΘΑ για το θέμα διαβεβαιώνεται ότι κατόπιν σχετικής διερεύνησης, από το 2015 μέχρι σήμερα το μόνο στρατιωτικό υλικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει πουληθεί είναι βόμβες ΜΚ 82 της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...