681
Το σύστημα Alexa της Amazon λειτούργησε σαν χάκερ για τους κατόχους του, με την εταιρεία να κάνει λόγο για σπάνια και ατυχή σειρά γεγονότων | .

Οι ψηφιακοί βοηθοί μάς κάνουν… βούκινο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2018, 16:41
Το σύστημα Alexa της Amazon λειτούργησε σαν χάκερ για τους κατόχους του, με την εταιρεία να κάνει λόγο για σπάνια και ατυχή σειρά γεγονότων
|.

Οι ψηφιακοί βοηθοί μάς κάνουν… βούκινο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2018, 16:41

Οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί έχουν ήδη κατακτήσει τις ΗΠΑ και αρχίζουν πλέον να αναλαμβάνουν υπηρεσία και στα σπίτια της Ευρώπης και άλλων χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Μέσα σε λίγα χρόνια τα συστήματα αυτά έχουν προοδεύσει πολύ και προσφέρουν ολοένα και περισσότερες αλλά και πιο σύνθετες υπηρεσίες στους κατόχους τους. Τα συστήματα αυτά συνδέονται με τις οικοσυσκευές του σπιτιού (ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, κ.λπ.) αλλά και τα συστήματα λειτουργίας (φωτισμό, θερμοσίφωνα, κ.ά.) και αναγνωρίζοντας τη φωνή των ενοίκων εκτελούν τις εντολές που τους δίνουν. Οι ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί ανοίγουν και κλείνουν τα φώτα, προγραμματίζουν τις συσκευές, συνδέονται με το Internet, είτε για να απαντήσουν σε ερωτήσεις είτε ακόμη και για να κάνουν παραγγελίες για το σπίτι, ενώ μπορούν να ψυχαγωγούν τα μικρά παιδιά.

Οι ψηφιακοί βοηθοί αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμοι για άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και για ηλικιωμένους που ξεχνούν διάφορα πράγματα, όπως τι μέρα είναι ή πότε να πάρουν τα φάρμακά τους. Κρατούν επίσης παρέα σε μικρά παιδιά. Κολοσσοί όπως η Amazon, η Google και η Microsoft πρωταγωνιστούν στον συγκεκριμένο τομέα και ανταγωνίζονται σφόδρα για να καταφέρουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη συγκεκριμένη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά. Ομως, το τελευταίο διάστημα, έχουν αναδειχθεί διαφόρων ειδών ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των ψηφιακών βοηθών. Ζητήματα που άπτονται τόσο του κατά πόσον είναι προηγμένα τα συστήματα προστασίας, ώστε να μην καταφέρνουν οι χάκερ να αποκτούν πρόσβαση, όσο και του αν οι ψηφιακοί βοηθοί καταγράφουν δεδομένα για τα οποία δεν είναι ενήμεροι οι κάτοχοί τους  – φυσικά, και του τελικού προορισμού αυτών των δεδομένων.

Η Amazon με συνεχείς ανακοινώσεις και δηλώσεις των εκπροσώπων της υποστήριζε ότι ο δικός της ψηφιακός οικιακός βοηθός, το σύστημα Alexa, δεν καταγράφει τις συνομιλίες των κατόχων του, παρά μόνο αν αυτοί το ενεργοποιήσουν λέγοντας μια συγκεκριμένη λέξη και ότι γενικότερα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτική τους ζωή. Αυτό πίστευε και η Ντανιέλε, μια κάτοικος του Πόρτλαντ η οποία αποφάσισε να βάλει στο σπίτι της το Alexa και το συνοδευτικό ηχείο Echo μέσω του οποίου γίνεται η φωνητική επικοινωνία με το σύστημα.

Ενα βίντεο για τα προβλήματα με την καταγραφή συζητήσεων και την αποστολή του αρχείου σε τρίτα άτομα από το σύστημα Alexa:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η Ντανιέλε δέχθηκε πριν από λίγες μέρες επείγουσα κλήση από έναν συνάδελφο του συζύγου της στην οποία της είπε «απενεργοποιήστε τώρα το Alexa, κάποιος χάκερ έχει μπει στο σύστημά σας». Αρχικά η Ντανιέλε έδειξε δύσπιστη σε αυτό που μόλις είχε ακούσει αλλά όταν, αμέσως μετά, ο συνάδελφος του συζύγου της άρχισε να της λέει τι συζητούσε με τον άντρα της λίγα λεπτά πριν, έμεινε άφωνη. Οπως αποκαλύφθηκε λοιπόν, το σύστημα δεν προχώρησε μόνο στην καταγραφή της συνομιλίας αλλά στη συνέχεια κάλεσε τυχαία έναν από τους τηλεφωνικούς αριθμούς που υπήρχαν την ατζέντα των κατόχων την οποία είχε αποθηκευμένη και αναπαρήγαγε το ηχητικό αρχείο. Ο τηλεφωνικός αριθμός στην προκειμένη περίπτωση ανήκε στον συνάδελφο του συζύγου της Ντανιέλε.

«Ενιωσα ότι υπήρξε βίαιη εισβολή στη ζωή μου και είπα ότι θα πετάξω το σύστημα, αφού πλέον δεν το εμπιστευόμουν» αναφέρει η Ντανιέλε, η οποία επικοινώνησε με την Amazon και ζήτησε να γίνει έρευνα για το συμβάν. Η Amazon επιβεβαίωσε το γεγονός και ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν παρείχε καμία πληροφορία στην Ντανιέλε για το πώς συνέβη αυτό, για το πώς δηλαδή το σύστημα ενεργοποιήθηκε μόνο του και προχώρησε στην καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας σε τρίτο άτομο. Τελικά, μετά την έκταση που έλαβε η υπόθεση, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο συμβάν που οφείλεται στο γεγονός ότι το σύστημα ενεργοποιήθηκε όταν άκουσε μια φωνή από κάπου στο βάθος, η οποία έμοιαζε με τη λέξη ενεργοποίησης και, αφού ενεργοποιήθηκε ακούγοντας και καταγράφοντας τη συνομιλία, ακούστηκε κάτι που εκείνο το εξέλαβε ως εντολή αποστολής μηνύματος. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το σύστημα στη συνέχεια ζήτησε επιβεβαίωση, ρωτώντας τους κατόχους του αν ισχύει η εντολή που του έδωσαν, και πάλι από αυτά που άκουγε συμπέρανε ότι πήρε εντολή να προχωρήσει στις ενέργειες που τελικά έκανε. Αν και πρόκειται για μια αλυσίδα γεγονότων που οι πιθανότητες να συμβούν είναι μηδαμινές, εντούτοις μελετάμε το περιστατικό και εξετάζουμε τρόπους ώστε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι ανάλογο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...