724
| Flickr

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 21 Ιανουαρίου 2017, 07:00

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 21 Ιανουαρίου 2017, 07:00

Οι γυναίκες γκρινιάζουν. Η κρεβατομουρμούρα είναι γυναικεία συνήθεια. Αυτά λένε οι άνδρες αλλά νομίζω πως συμφωνούμε κι εμείς, οι γυναίκες. Επίσης οι γυναίκες, οι πιο εξωστρεφείς, στήνουν καβγάδες. Κάνουν υστερίες. Εκτονώνονται. Όλα αυτά ισχύουν. Είτε μας αρέσει να τα παραδεχόμαστε είτε όχι.

Οι άνδρες γενικώς είναι μια άλλη κατάσταση. Μιλάνε λιγότερο αλλά επιβάλλονται περισσότερο. Ορίζουν χώρο και χρόνο για τα θέματα που τους προκαλούν μιζέρια και δυστυχία. Κατεβάζουν ρολά – αυτό για μια γυναίκα είναι αδύνατο και ακατανόητο. Στη γυναίκα ο θυμός και το παράπονο φουντώνουν. Στον άνδρα σκάνε και μετά μπαίνουν στην άκρη, φεύγουν ξεχνιούνται – αυτό κάνει τις γυναίκες να τρελαίνονται μαζί τους. Νομίζω ότι αυτό προκαλεί στις γυναίκες τη μεγάλη υστερία όταν αυτή προκύπτει.

Τέλος πάντων, αυτά πάνω κάτω τα ξέρουμε. Όλα τα ζευγάρια τα έχουν βιώσει και έχουν πορευθεί ή όχι με αυτά. Το θέμα είναι το εξής: αν ρωτήσεις μια γυναίκα, μια οποιαδήποτε γυναίκα, αν πιστεύει ότι οι γυναίκες ή οι άνδρες είναι γενικά πιο ευτυχισμένα όντα, θα σου απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη «Οι άνδρες, επειδή σκέφτονται απλά και επειδή είναι αναίσθητοι». Αντίθετα αν κάνεις την ίδια ερώτηση στους άνδρες θα σου απαντήσουν «Οι γυναίκες, επειδή κάνουν πάντα αυτό που θέλουν, επειδή άλλος φέρνει τα λεφτά στο σπίτι για την οικογένεια και επειδή εκτονώνονται με κάθε ευκαιρία, είτε ψωνίζοντας, είτε καβγαδίζοντας». Στερεοτυπικές απαντήσεις.

Νομίζω πάντως πως και οι δύο, ο καθένας από τη σκοπιά του, λένε αλήθεια. Μιλάνε για βιώματα, έστω κι αν μιλάνε στερεοτυπικά. Μόνο που μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα του αμερικανικού αναλυτικού κέντρου Gallup  που διεξήχθη σε περισσότερες από 100 χώρες, έβγαλε ένα συμπέρασμα κάπως παράξενο: Οι γυναίκες δήλωσαν κατά 0,03% περισσότερο από τους άνδρες πως νιώθουν ευτυχισμένες και ικανοποιημένες από τη ζωή τους. Το 0,03% μην το θεωρείτε μικρό ποσοστό. Αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με έρευνες, σε ποσοστό ευτυχίας που θα προκαλούσε μία αύξηση του ετήσιου εισοδήματος κατά 3.000 ευρώ!

Οι οικονομικές έρευνες ευτυχίας, δείχνουν πως η ικανοποίηση στη ζωή συνδέεται με το εισόδημα, την εκπαίδευση και την υγεία. Οι γυναίκες, κατά παράδοση, σε αυτούς τους τομείς υστερούν σε σχέση με τους άνδρες

Η οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Μάλορι Μοντγκόμερι, προβληματίστηκε από το αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι η ίδια διεξάγει συχνά πανεπιστημιακές έρευνες με θέμα την ευτυχία, αλλά σε σχέση πάντοτε με τα οικονομικά – οι οικονομολόγοι μελετούν συχνά τους δείκτες ευτυχίας σε μια κοινωνία, διότι έτσι συμπεραίνουν εάν ένα οικονομικό μοντέλο είναι πετυχημένο ή όχι. Δύο σημαντικά τέτοια παραδείγματα οικονομολόγων είναι οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτς και Ανγκους Ντίτον.

Οι οικονομικές έρευνες ευτυχίας, λοιπόν, δείχνουν πως η ικανοποίηση στη ζωή συνδέεται άμεσα με το εισόδημα, την εκπαίδευση και την υγεία. Οι γυναίκες, κατά παράδοση, σε αυτούς τους τομείς υστερούν σε σχέση με τους άνδρες. Εχουν χαμηλότερο εισόδημα, κατώτερη εκπαίδευση (στα μη ανεπτυγμένα κράτη) και δηλώνουν ότι έχουν χειρότερη υγεία απ΄ό,τι οι άνδρες. Αρα πώς γίνεται να δηλώνουν ευτυχέστερες;

Η πανεπιστημιακός αποφάσισε να αναλύσει την παγκόσμια έρευνα του οργανισμού Gullop, για να λύσει την πιο πάνω απορία, και τότε είδε ένα στοιχείο που ίσως εξηγεί αυτή την αυθόρμητη και ευθεία θετική απάντηση των γυναικών. Οι ερωτηθέντες και των δύο φύλων στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν για τους εαυτούς τους αλλά απάντησαν και κατά πόσο θεωρούν ότι θα είναι ευτυχισμένο ένα άλλο υποθετικό πρόσωπο. Το υποθετικό πρόσωπο ήταν: «Μία γυναίκα 40 ετών, με καλό γάμο, καλή οικογενειακή ζωή, μεσαίο εισόδημα. Το πρόβλημα της γυναίκας αυτής είναι έντονος πόνος στην πλάτη, ο οποίος δεν την αφήνει να κοιμηθεί τις νύχτες».

Oι γυναίκες, όχι μόνο δηλώνουν κατά 0,03% ευτυχέστερες από τους άνδρες, αλλά πιστεύουν κατά 0,04% περισσότερο από τους άνδρες ότι γενικώς οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι

Για αυτό το υποθετικό πρόσωπο λοιπόν, οι γυναίκες, κατά 0,04% περισσότερο από τους άνδρες, απάντησαν ότι μάλλον είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του. Αρα οι γυναίκες, θεωρούν κατά 0,03% περισσότερο από τους άνδρες ότι είναι ευτυχισμένες οι ίδιες και κατά 0,04% ότι είναι ευτυχισμένοι και οι άλλοι!

Σύμφωνα με την οικονομολόγο ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υπάρχει μια ιδέα, που εξηγεί τις απαντήσεις, αλλά προς το παρόν τελεί υπό μελέτη: «Η μέση γυναίκα έχει χαμηλότερο δείκτη προσδοκιών σε σχέση με τον άνδρα. Αρα είναι πιο εύκολο γι’ αυτήν να πετύχει τους στόχους της ζωής της σε σχέση με τον μέσο άνδρα».

Μπορεί και να έχει δίκιο η Μάλορι Μοντγκόμερι. Εξαρτάται βέβαια από το ποια είναι η μέση γυναίκα, παγκοσμίως. Και επίσης εξαρτάται από το πώς είναι η κοινωνία μέσα στην οποία ζει. Ισως εξαρτάται και από τη σχέση της με τους άνδρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...