542
Γεμάτος χαρά, ο σομαλός μάγειρος Χασάν Χασάν χαιρέτησε όλους τους πελάτες του "Βασίλαινα" που τίμησαν την κουζίνα του | Facebook / UNHCR Greece

Ελλάδα-Σομαλία, γαστρονομική πανδαισία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Ιουνίου 2017, 21:50
Γεμάτος χαρά, ο σομαλός μάγειρος Χασάν Χασάν χαιρέτησε όλους τους πελάτες του "Βασίλαινα" που τίμησαν την κουζίνα του
|Facebook / UNHCR Greece

Ελλάδα-Σομαλία, γαστρονομική πανδαισία

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 21 Ιουνίου 2017, 21:50

Το εστιατόριο Βασίλαινας υποδέχτηκε στην κουζίνα του τον σεφ Χασάν Χασάν. Το μαγείρεμά του από κοινού με τον σεφ Μάνο Γαρνέλη ήταν προγραμματισμένο για τις βραδιές της Τρίτης και της Τετάρτης 20 και 21 Ιουνίου που έγιναν αμέσως sold out, γι’ αυτό προστέθηκε άλλη μια βραδιά ελληνοσομαλικών γεύσεων, την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

«Ο Χασάν ήταν πολύ χαρούμενος, ευτυχισμένος, πέταγε χθες το βράδυ. Πέρασε από όλα τα τραπέζια και χαιρέτησε όλο τον κόσμο. Ήταν μια αναγνώριση και μια καταξίωση που δύσκολα θα μπορούσε να βρει στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα αν δεν γινόταν αυτή η δράση», μας είπε με ενθουσιασμό ο Θανάσης Βασίλαινας μετά την εμπειρία της πρώτης βραδιάς.

«Μιλάει καλά ελληνικά και έχει πολλές δυνατότητες και δεξιότητες. Γαλουχήθηκε στη χώρα μας, ξέρει τους τρόπους μας», λέει για τον Χασάν που ήρθε στην Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια, σε ηλικία 16 ετών. Στο παρελθόν, ο νεαρός Σομαλός έχει δουλέψει σε διάφορα εστιατόρια στην Ελλάδα, αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει σομαλική κοινότητα ώστε να μπορέσει να ανοίξει δικό του εστιατόριο ή να προτείνει δικά του πιάτα, οπότε χθες ήταν μια αποκάλυψη γι’ αυτόν.

Vasilainas-36-UNHCR - Christos Tolis-800
Ο σομαλός Χασάν Χασάν και ο σεφ Μάνος Γαρνέλης στην κουζίνα του εστιατορίου “Βασίλαινας” | UNHCR – Christos Tolis

Οι τρεις μαζί, ο Βασίλαινας, ο Γαρνέλης και ο Χασάν, «δούλεψαν» ελληνικές και σομαλικές συνταγές αναζητώντας τις διαφορές τους αλλά και ένα νήμα που να τις συνδέει. Και σχεδίασαν ένα μενού ειδικά για το Refugee Food Festival, το οποίο αποτυπώνει το ταξίδι των ξεριζωμένων ανθρώπων. Ο Χασάν, άλλωστε, είναι ένας από  αυτούς: έφυγε από την πατρίδα του (που εξακολουθεί να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση) γιατί κινδύνευε η ζωή του.

Απαρχή του «ταξιδιού» μια δροσερή σαλάτα με υλικά από τις δύο χώρες, εκτελεσμένη από τον Χασάν, αποτυπώνει την προσδοκία και τις ελπίδες των μεταναστών. Στη συνέχεια, η ταραμοσαλάτα «Βασίλαινας» και ο γαύρος μαρινάτος, με την αλμύρα και την οξύτητά τους θυμίζουν τη θάλασσα, που πολλοί μετανάστες διέσχισαν σε επισφαλείς συνθήκες για να φτάσουν στον τόπο μας.

Vasilainas-3-UNHCR - Christos Tolis-500
Ο σομαλός Χασάν Χασάν, ο Μάνος Γαρδέλης και ο Θανάσης Βασίλαινας σχεδίασαν το ειδικό μενού του “Βασίλαινας” [UNHCR / Christos Tolis]

Οι δυσκολίες, τόσο στη θάλασσα όσο και στις χώρες υποδοχής, είναι ακόμα πιο έντονα παρούσες, στο «βασιλικό σκουμπρί με καυτερή σάλτσα», ένα παραδοσιακό πιάτο της σομαλικής κουζίνας με πάπρικα και τσίλι. Ένα ανάλαφρο ελληνικό λαβράκι με πρασοσέλινο «προσγειώνει» και ηρεμεί λίγο τις γεύσεις για να δώσει τη θέση του σε ένα σομαλικό μοσχαράκι, μαγειρεμένο με πολλά γλυκά μπαχάρια και ρύζι ανατολίτικο. Αυτό το γλυκοφάγωτο πιάτο μαζί με ένα ωραίο γλυκάκι για το τέλος αποτυπώνουν την γλυκιά προσμονή των ανθρώπων και την ανακούφισή τους όταν έρθει η ώρα της εγκατάστασης.

Αν και επαγγελματίας μάγειρος, μετά από αυτό το γαστρονομικό τριήμερο ταξίδι από τη Σομαλία στην Ελλάδα, ο Χασάν  θα επιστρέψει στο κοινωνικό έργο που επιτελεί. Είναι ο μοναδικός Σομαλός που μιλάει ελληνικά και εργάζεται ως διερμηνέας. Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 300 Σομαλοί, που δεν μιλούν καμιά άλλη γλώσσα εκτός από τη δική τους. Έργο του λοιπόν είναι να τους βοηθάει να συνεννοηθούν και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που είχε και ο ίδιος ερχόμενος εδώ πέρα.

Δείτε τη συνέχεια:

Άρωμα Μέσης Ανατολής στο Μεταξουργείο →

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...