349
Μυρωδιές από τη Συρία. Ο Μπαρσάνκ Χατζ Γιουνές μαγείρεψε στις Σεϊχέλες στο πλαίσιο του Refugees Food Festival | REUTERS/Costas Baltas

Aρωμα Μέσης Ανατολής στο Μεταξουργείο

Μυρωδιές από τη Συρία. Ο Μπαρσάνκ Χατζ Γιουνές μαγείρεψε στις Σεϊχέλες στο πλαίσιο του Refugees Food Festival
|REUTERS/Costas Baltas

Aρωμα Μέσης Ανατολής στο Μεταξουργείο

To βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου, η Αθήνα προσπαθούσε να «στεγνώσει» από ένα απρόσμενα βροχερό τριήμερο. Ετσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θέλησαν να πάρουν μια εκδίκηση καλοκαιριού απλώνοντας χέρια πάνω και πόδια κάτω από τραπεζάκια που είχαν στηθεί σε αυλές και δρομάκια. Σε μια γειτονιά του κέντρου μάλιστα, στο Μεταξουργείο, αρκετοί επισκέπτες και περίεργοι κοντοστέκονταν έξω από ένα μαγαζί από το οποίο ξεχείλιζαν αρώματα από τη Μέση Ανατολή.

Το εστιατόριο Σεϋχέλλες άνοιξε την κουζίνα του σε έναν πρόσφυγα που για μία ημέρα θα μπορούσε να μαγειρέψει φαγητά της πατρίδας του στους πελάτες. Συγκεκριμένα, ο Μπαρσάνκ Χατζ Γιουνές από τη Συρία, ωφελούμενος της οργάνωσης Solidarity Now, θα μαγείρευε στο εστιατόριο στο πλαίσιο του Refugees Food Festival.

_giorgos moutafis004
O χαμογελαστός Μπαρσάνκ (Γιώργος Μουτάφης)

Ο κατάλογος του μαγαζιού έφτασε στα χέρια μας λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ. Στο κανονικό μενού του εστιατορίου είχαν προστεθεί και τα φαγητά του Μπαρσάνκ: Ταμπουλέ, Μουτάμπαλ, Χούμους, κοτόπουλο στη σχάρα με μπαχαρικά και πλιγούρι, αρνί πικάντικο. Το τραπέζι γέμισε γρήγορα με πιάτα και πιατάκια ενώ τα παγωμένα ποτήρια μπύρα έσβηναν τις φωτιές που άναβαν τα μπαχαρικά από την Ανατολή. Μέσα στο εστιατόριο δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο σύρος μάγειρας φαινόταν από το παράθυρο, σκυμμένος πάνω από τηγάνια και κουτάλες, με ένα μόνιμο χαμόγελο καρφωμένο στο πρόσωπο του. Ήταν άλλωστε η δική του ημέρα.

_giorgos moutafis009
Η αφίσα του φεστιβάλ (Γιώργος Μουτάφης)

Λίγη ώρα αφού τα πιάτα στο τραπέζι μας είχαν αδειάσει, ο Μπαρσάνκ άφησε το βασίλειό του και ήρθε στο τραπέζι μας. Ρώτησε για τα φαγητά και μας ευχαρίστησε που βρεθήκαμε εκεί για να φάμε από τα χέρια του. Ο νεαρός, που έφτασε μόνος του στην χώρα μας και έχει βρει σπίτι σε δομή του Solidarity Now, θα μείνει εδώ κυνηγώντας το όνειρό του να γίνει μάγειρας. Και αν μη τι άλλο, τα άδεια πιάτα στα τραπέζια του εστιατορίου και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των πελατών αποτελούσαν ένα πρώτο καλό εισιτήριο στις αποσκευές του.

2017-06-20T124732Z_1578832386_RC1A5797F490_RTRMADP_3_REFUGEE-DAY-GREECE-CHEF
Δύο από τα πιάτα του πρόσφυγα από την Συρία στις Σεϊχέλες (Reuters/Costas Baltas)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...