797
Τρόμος, απόγνωση και τα βλέμματα στο άπειρο καθώς οι δύο γυναίκες και ο άντρας της φωτογραφίας φεύγουν από την Μπόροου Στριτ. Οι επόμενες ώρες του διπλού χτυπήματος στο Λονδίνο ήταν οδυνηρές... | REUTERS/Hannah McKay

Επτά νεκροί σε διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 01:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2017 21:26
Τρόμος, απόγνωση και τα βλέμματα στο άπειρο καθώς οι δύο γυναίκες και ο άντρας της φωτογραφίας φεύγουν από την Μπόροου Στριτ. Οι επόμενες ώρες του διπλού χτυπήματος στο Λονδίνο ήταν οδυνηρές...
|REUTERS/Hannah McKay

Επτά νεκροί σε διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 01:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2017 21:26

Βράδυ Σαββάτου σε πολυσύχναστη περιοχή στο κέντρο του Λονδίνου χτύπησαν οι τρομοκράτες, ελάχιστες ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στη συναυλία στο Μάντσεστερ και  με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα, μια τυφλή επίθεση με όχημα που πέφτει πάνω στο ανυποψίαστο πλήθος.

Στη συνέχεια οι δράστες άρχισαν να επιτίθενται αδιακρίτως με μαχαίρια στο πλήθος που ήταν στο Μπόροου Μάρκετ, σε μικρό απόσταση από τη γέφυρα.

Ο απολογισμός από το διπλό χτύπημα, για την ώρα, φτάνει στους επτά νεκρούς και τους 48 τραυματίες, κάποιοι από τα οποίους είναι σοβαρά ενώ άλλα άτομα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι τραυματίες που ακόμη νοσηλεύονταν ήταν 36, εκ των οποίων γύρω στους 20 ήταν σοβαρότερα.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα των νεκρών, έχει επιβεβαιωθεί αυτή ενός Καναδού και ενός Γάλλου.

Με τα χέρια ψηλά αποχώρησαν από τα νυχτερινά κέντρα που βρισκόντουσαν εκατοντάδες Λονδρέζοι καθώς η αστυνομία έκανε διαρκείς έρευνες REUTERS/Neil Hall
Με τα χέρια ψηλά αποχώρησαν από τα νυχτερινά κέντρα που βρισκόντουσαν εκατοντάδες Λονδρέζοι καθώς η αστυνομία έκανε διαρκείς έρευνες REUTERS/Neil Hall

Νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας είναι τρεις άνδρες που πραγματοποίησαν την επίθεση. Οι αστυνομικοί, όπως επιβεβαιώθηκε, έριξαν εναντίον τους πάνω από 50 σφαίρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ταυτότητα των δραστών είναι πλέον γνωστή στην αστυνομία -είτε ότι οι αρχές είναι πολύ κοντά στο να την εξακριβώσουν. Ενας από τους τρεις φέρεται να είναι παντρεμένος, με δύο παιδιά και «κοινωνικός τύπος».

Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανάληψη ευθύνης, αν και υποστηρικτές του ISIS έχουν σπεύσει να πανηγυρίσουν την επίθεση.

Για τρομοκρατικό χτύπημα έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Το περιστατικό έσπευσε όμως να εκμεταλλευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ που υπενθύμισε τη δική του εκκρεμή δικαστική διαμάχη με την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα.

– Διαβάστε: «Σπέκουλα» Τραμπ με φόντο τον τρομοκρατικό εφιάλτη στο Λονδίνο

Ολα αυτά ενώ την Πέμπτη οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για αναβολή των εκλογών.

Γύρω στις 22:08 του βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) ένα φορτηγό που κινούνταν μεγάλή ταχύτητα -γύρω στα 80 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με μαρτυρίες- έπεσε πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου

Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία στο κέντρο της πόλης.

Η δημοσιογράφος του BBC Χόλι Τζόουνς, η οποία βρισκόταν στη γέφυρα κατά τη στιγμή του συμβάντος, δήλωσε ότι το φορτηγό οδηγούσε ένας άντρας και «κινείτο με περίπου 50 μίλια την ώρα». Τουλάχιστον πέντε άτομα χτυπήθηκαν όταν ανέβηκε το φορτηγό στο πεζοδρόμιο και την επίθεση, εν μέσω πανικού στο πλήθος.

Η ίδια πρόσθεσε ότι είδε έναν άνδρα που συνελήφθη από την αστυνομία. Είπε ότι του είχαν περάσει  χειροπέδες και δεν φορούσε πουκάμισο ή μπλούζα.

Στη συνέχεια οι δράστες κινήθηκαν προς το Μπόροου Μάρκετ, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση, μια περιοχή γεμάτη εστιατόρια και χώρους διασκέδασης. Αφού βγήκαν  από το φορτηγό άρχισαν να μαχαιρώνουν αδιακρίτως τους περαστικούς.

Ένας οδηγός φορτηγού που είδε το περιστατικό ανέφερε ότι «ήταν τρεις άνδρες με μαχαίρια. Κατέβηκαν από το βαν και άρχισαν να μαχαιρώνουν ανθρώπους στην Μπόρου Χάι Στριτ. Μια κοπέλα μαχαιρώθηκε στο στήθος και απλά κείτονταν εκεί – ήταν τόσο λυπηρό».

https://youtu.be/IorTVnqhnD8

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τρία άτομα που επιτέθηκαν στο πλήθος.

Ενας από αυτούς, όπως φάνηκε και σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα φάνηκε να φορά γιλέκο παγιδευμένο με εκρηκτικά, αν και, όπως αποδείχτηκε, αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικα.

Εν τω μεταξύ, ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά με μαχαιριά στο πρόσωπο από τους δράστες, ωστόσο δεν απειλείται η ζωή του.

– Διαβάστε: Τα οκτώ λεπτά του «απόλυτου τρόμου» στο Λονδίνο

Στο σημείο των επιθέσεων έσπευσαν αστυνομικοί και διασώστες, ενώ τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, το Γκάις και το Σεντ Τόμας αποκλείστηκαν (lockdown) για να ασφαλιστούν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. Ακόμη, ξενοδοχεία της περιοχής απομάκρυναν προσωρινά τους πελάτες τους για λόγους ασφαλείας.

Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε σημείο στο ανατολικό Λονδίνο το οποίο χρησιμοποιούσε ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης. Αυτόπτης μάρτυρας της επιδρομής είπε στο Sky πως άκουσε αρκετούς κρότους στη διάρκεια της επιχείρησης και αργότερα του είπαν πως επρόκειτο για ελεγχόμενες εκρήξεις.

Επιπλέον, έχουν συλληφθεί 12 άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις επιθέσεις.

* Ενα ακόμη περιστατικό επίθεσης με μαχαίρι αναφέρθηκε στο Βόξχολ, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζεται με αυτά στο κέντρο της πόλης.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για την επίθεση.

Βρετανικά μέσα σημειώνουν ωστόσο ότι το Ισλαμικό Κράτος έστειλε το Σάββατο μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, καλώντας τους οπαδούς του να εξαπολύσουν επιθέσεις με φορτηγά, μαχαίρια και κάθε είδους όπλο εναντίον των «Σταυροφόρων» κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Δείτε την εισβολή αστυνομικών σε μπαρ της περιοχής στο βίντεο από το Twitter:

Η αστυνομία του Λονδίνου κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν, με το σύνθημα: «Τρέξε, κρύψου, πέστο»: Να απομακρυνθούν δηλαδή από τις επίμαχες περιοχές, να κρυφτούν για να αποφύγουν επίθεση και να καλέσουν τις Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...