1188
Ο «Λάρι», ο γάτος του πρωθυπουργικού γραφείου της Ντάουνινγκ Σριτ 10, περνάει από το κάδρο καθώς η Τερέζα Μέι ανακοινώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά | REUTERS/Kevin Coombs

«Mayday» από την Μέι – Τέσσερις άξονες κατά της τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 11:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2017, 14:10
Ο «Λάρι», ο γάτος του πρωθυπουργικού γραφείου της Ντάουνινγκ Σριτ 10, περνάει από το κάδρο καθώς η Τερέζα Μέι ανακοινώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά
|REUTERS/Kevin Coombs

«Mayday» από την Μέι – Τέσσερις άξονες κατά της τρομοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 11:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/06/2017, 14:10

1Σε διαφορετικό τόνο κινήθηκαν οι αντιδράσεις για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ενώ η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας, αλλά και της Ευρώπης, καταδικάζουν και να ζητούν ψυχραιμία, οι ΗΠΑ διά του προέδρου Τραμπ εκμεταλλεύονται το θέμα για εσωτερικό όφελος.

Ως ένα «φρικτό περιστατικό» που «δυνητικά πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» αντιμετωπίζει η βρετανική κυβέρνηση τις επιθέσεις, είπε σε μια πρώτη αντίδραση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία ξεκαθάρισε ότι «οι εκλογές της 8ης Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά».

«Δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί στη βία να διακόψει τη δημοκρατική διαδικασία. Οι εκλογές θα γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί», υπογράμμισε.

Κοινό μέτωπο από τα άλλα κόμματα, που ανέστειλαν για μια ημέρα τις εκδηλώσεις του, πλην του εθνικιστικού UKIP που επισήμανε ότι το μόνο που θέλουν οι τρομοκράτες είναι να μας κάνουν να ξεχάσουμε την κανονικότητα, οπότε δεν πρόκειται να σταματήσει την δραστηριότητά του.

Η βρετανή πρωθυπουργός, σε δηλώσεις της από την Ντάουνινγκ Στριτ το μεσημέρι της Κυριακής, έστειλε ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της Βρετανίας αλλά και στους διεθνείς συνομιλητές, ένα «Mayday» (σήμα κινδύνου) για την απειλή της τρομοκρατίας και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που η χώρα την αντιμετωπίζει, καθώς αυτή ήταν η τρίτη επίθεση μέσα σε τρεις μήνες, έπειτα από το «χτύπημα» στο Γουέστμινστερ και στο Μάντσεστερ.

«Βλέπουμε ένα νέο στιλ επιθέσεων. Οι τρομοκράτες αντιγράφουν ο ένας τον άλλον. Δεν κάνουν επίθεση μόνο έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό, ούτε ως μοναχικοί λύκοι, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και χρησιμοποιώντας τα πιο βάναυσα μέσα. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν με τέσσερις σημαντικούς τρόπους», τόνισε η Μέι.

«Αν και αυτές οι επιθέσεις δεν συνδέονται, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός ενώνει τους δράστες. Είναι μία ιδεολογία που ισχυρίζεται ότι οι αξίες μας δεν είναι συμβατές με το ισλάμ. Η ήττα της είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Δεν θα ηττηθεί με μία αντιτρομοκρατική επιχείρηση και με στρατιωτική δράση. Θα γίνει μόνο αν πειστούν οι άνθρωποι ότι οι αξίες μας είναι καλύτερες», ανέφερε η βρετανή πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια σχολίασε ότι δεν πρέπει να είναι ελεύθεροι οι τρομοκράτες να βρίσκουν «καταφύγιο» στο Διαδίκτυο για να οργανώνουν επιθέσεις και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία διεθνής προσπάθεια για να υπάρχει έλεγχος στον κυβερνοχώρο.

«Τρίτον, ”ναι” στη στρατιωτική δράση σε Ιράκ και Συρία κατά του ISIS, αλλά πρέπει να αναλάβουμε δράση εντός των συνόρων. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό στη χώρα μας. Αυτό θα περιλαμβάνει κάποιες αμήχανες και δύσκολες συζητήσεις», παραδέχθηκε και κατέληξε:

«Τέταρτον, πρέπει να αναθεωρήσουμε την αντιτρομοκρατική στρατηγική μας», σημειώνοντας ότι αν χρειαστεί θα αλλάξει η νομοθεσία ώστε να γίνουν μεγαλύτερες οι ποινές.

Εμφαση στην αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών έδωσε ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, όπως είχε πράξει και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ πριν από μόλις 10 ημέρες, όταν ένας άνδρας πυροδότησε εκρηκτικά που είχε πάνω του μετά το τέλος συναυλίας με αποτέλεσμα 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Πρώτοι οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι, τουλάχιστον για σήμερα Κυριακή, αναστέλλουν κάθε προεκλογική δραστηριότητα, όπως συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Η απόφασή τους θα επανεξεταστεί τις επόμενες ώρες για το αν θα παραταθεί, ενώ την ακολούθησαν οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Αντίθετα το εθνικιστικό UKIP (που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φάρατζ) αποφάσισε να συνεχίσει κανονικά την εκστρατεία του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν μίλησε για «βαρβαρικές, σκόπιμες και δειλές επιθέσεις» ενώ είχε υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να αναβληθεί η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Αντιθέτως, το περιστατικό έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με ένα tweet λίγη ώρα μετά την επίθεση υπενθύμισε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ μουσουλμάνων.

«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι, να προσέχουμε και να είμαστε σκληροί. Πρέπει τα δικαστήρια να μας ξαναδώσουν τα δικαιώματά μας. Χρειαζόμαστε την απαγόρευση εισόδου σαν άλλο ένα επίπεδο ασφαλείας», γράφει.

Και σε άλλο ένα tweet σημειώνει πώς «ό,τι κι αν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσουν το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα το κάνουμε – ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ!»

Λίγο νωρίτερα, και χωρίς να είναι σαφές αν είχε λάβει κάποια ενημέρωση για το χτύπημα στο Λονδίνο από το επιτελείο του, ο Τραμπ είχε επιλέξει να κάνει retweet σε άρθρο από το συντηρητικό και «κίτρινο» Drudge Report που ανέφερε ότι «φορτηγό θέρισε 20 άτομα» στο Λονδίνο.

Μετά το μεσημέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε για το ζήτημα με μια επίθεση κατά του δημάρχου του Λονδίνου που «λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» ενώ ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν μιλάμε για την απαγόρευση των όπλων επειδή… οι δράστες χρησιμοποίησαν φορτηγό και μαχαίρια

Μόλις την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την επαναφορά της απαγόρευσης εισόδου, η οποία είχε ανασταλεί με αποφάσεις δικαστηρίων σε πρώτο βαθμό αλλά και στο Εφετείο. Η οριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.

Καταδικάζουν ευρωπαίοι και έλληνες πολιτικοί

Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που σημειώνει ότι «έμαθα με φρίκη για τα τελευταία γεγονότα στο Λονδίνο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι «απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους».

Τα συλλυπητήριά του προς τον βρετανικό λαό στο Λονδίνο εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Πούτιν εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο Λονδίνο», σημείωσε ο Πεσκόφ. «Ο πρόεδρος θα αποστείλει σύντομα τηλεγράφημα με τα συλλυπητήριά του προς τη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι», πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος.

«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε ανακοίνωσή της, δηλώσει στο πλευρό της Βρετανίας.

«Φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Ύστερα από εντολή του, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρεσβευτής Γεώργιος Γεννηματάς, διαβίβασε το πρωί της Κυριακής προς την πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, «τον αποτροπιασμό του Ελληνα Προέδρου για την χθεσινοβραδινή βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, καθώς και τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων, μαζί με τις ειλικρινείς ευχές του για ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών».

Με αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας συμπαρίσταται στο βρετανικό λαό και τονίζει ότι «με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη θα νικήσουμε την τρομοκρατία και τον φόβο».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον βρετανικό λαό και την Κυβέρνησή του και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι χρέος μας είναι «να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία».

Εν τω μεταξύ, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αναρτήσεις της υπογραμμίζει ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν θα τρέξουν να κρυφτούν από την τρομοκρατία.

Μήνυμα για την επίθεση έχει αναρτήσει και η Αριάνα Γκράντε, στη συναυλία της οποίας στο Μάντσεστερ είχε χτυπήσει βομβιστής αυτοκτονίας πριν από λίγες ημέρες

Να σημειωθεί ότι η συναυλία με την Γκράντε και άλλους καλλιτέχνες για τα θύματα της επίθεσης στο Μάντσεστερ θα γίνει κανονικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...