711
Ενα δυνατό μήνυμα: Το Λονδίνο τολμά να συνεχίζει να αγαπά | REUTERS/Peter Nicholls

Τα οκτώ λεπτά του «απόλυτου τρόμου» στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 13:13
Ενα δυνατό μήνυμα: Το Λονδίνο τολμά να συνεχίζει να αγαπά
|REUTERS/Peter Nicholls

Τα οκτώ λεπτά του «απόλυτου τρόμου» στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2017, 13:13

Οπως στη Νίκαια της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι, το Βερολίνο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, τη Στοκχόλμη και τη γέφυρα του Γουέστμινστερ νωρίτερα φέτος, η επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στη γέφυρα του Λονδίνου ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Ενας ή περισσότεροι δράστες που πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα στο πλήθος που  διασκεδάζει ανυποψίαστο.

Αυτήν ακριβώς τη μετάβαση από τη μια στιγμή στην άλλη από τη διασκέδαση στην προσπάθεια να σώσει ο καθένας τη ζωή του περιγράφουν οι μαρτυρίες από την επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο.

Ο καλός καιρός, αλλά και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, παρά το ότι δεν υπήρχε αγγλικό ενδιαφέρον, έβγαλαν πολύ κόσμο στο κέντρο του Λονδίνου. Καθόλου τυχαία η ώρα του χτυπήματος, το οποίο εκτυλίχθηκε και τελείωσε σε μόλις οκτώ λεπτά.

Η δημοσιογράφος του BBC Χόλι Τζόουνς, που ήταν πάνω στη γέφυρα την ώρα της επίθεσης είπε ότι το φορτηγάκι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, γύρω στα 80 χιλιόμετρα την ώρα, και πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον πέντε άτομα ήταν αυτά που χτυπήθηκαν».

Αλλος δημοσιογράφος, ο Γουίλ Χέβεν που ήταν περαστικός από το σημείο μέσα σε ταξί, είδε τουλάχιστον δύο άτομα πεσμένα πάνω στη γέφυρα και πλήθος γύρω τους να είναι ανήσυχο για ό,τι συνέβη.

Υπάρχει ακόμη, όπως αναφέρει ο Guardian, μαρτυρία άλλου πεζού μιλά για μία έγκυο που ήταν σοβαρά τραυματισμένη και αναίσθητη στον δρόμο πάνω στη γέφυρα.

Η Λόρνα Μάρεϊ, που ήταν κοντά στο σημείο της πρώτης επίθεσης, είδε την κυκλοφορία να σταματά και τους ανθρώπους να βγαίνουν έντρομοι από τα αυτοκίνητα. Οταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί, η εντολή ήταν, όσοι δεν είχαν κάποιο λόγο, να απομακρυνθούν άμεσα.

Μαχαίρωναν αδιακρίτως το πλήθος

Τρόμο προκαλούν οι περιγραφές για την επίθεση των δραστών με μαχαίρια στο Μπόροου, η οποία συνέβη ελάχιστη ώρα μετά την επίθεση στη γέφυρα.

Η Μπέθανι Ατκιν, η οποία εργάζεται στον Guardian, ήταν στην περιοχή όταν στην ομπρέλα που ήταν στο τραπέζι τους έπεσε βροχή από κομμάτια που είχαν πέσει από τη πρόσκρουση του φορτηγού σε γέφυρα στο Μπόροου. «Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ασφαλές σημείο στο εστιατόριο, αλλά δεν υπήρχε κανένα», λέει και μιλά για τραυματίες που κείτονταν καταγής και για τρόμο στο πλήθος στο σημείο.

Μαρτυρία που μετέφερε στο BBC αυτόπτης στο σημείο φωτίζει τη συμπεριφορά των δραστών «που έτρεχαν και φώναζαν “Αυτό είναι για τον Αλλάχ!”». Ο ίδιος προσθέτει για την αγριότητα της επίθεσης ότι μαχαίρωσαν μία γυναίκα 10-15 φορές ενώ αυτή φώναζε και ζητούσε βοήθεια.

«Μαχαίρωνε τον κόσμο στο στομάχι και τα πόδια», λέει αυτόπτης για έναν δράστη που μπήκε σε παμπ χτυπώντας αδιακρίτως

Ενας από τους θαμώνες σε παμπ που ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με ένας από τους δράστες, λέει ότι ο άνδρας ήταν 25-30 ετών, καλοξυρισμένος και φορούσε μαύρα. Πάνω του έχει ένα μαχαίρι με λάμα που έφτανε τα 30 εκατοστά, αναφέρει η μαρτυρία που μεταφέρει ο Guardian.

«Ολοι έμειναν άφωνοι όταν μπήκε στη παμπ. Αυτός δεν έκανε τίποτα και στάθηκε ακίνητος για 10 δευτερόλεπτα. Μετά άρπαξε το μαχαίρι και χτύπησε αυτόν που ήταν πιο κοντά του. Μαχαίρωνε τον κόσμο στο στομάχι και τα πόδια, χτύπησε νομίζω πέντε με έξι άτομα. Ο κόσμος φώναζε και έτρεχε να φύγει από την πίσω πόρτα. Αυτός φώναζε “Αλάχ ακμπάρ” με βρετανική προφορά».

Πρόσθεσε ότι ο δράστης στεκόταν στη μέση της παμπ με το μαχαίρι να στάζει αίματα. Από την πίσω πόρτα του καταστήματος μπήκαν δύο αστυνομικοί, ένας από τους οποίους τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

– Διαβάστε: Πολιτική «σπέκουλα» Τραμπ με φόντο τον τρόμο…

Εν τω μεταξύ, βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν την ψύχραιμη αντίδραση των υπευθύνων των μπαρ και άλλων χώρων διασκέδασης στην περιοχή που αμέσως έκλεισαν τις πόρτες για να κρατήσουν ασφαλείς μέσα στα καταστήματα όσους εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε αυτά.

Οσοι ήταν στο σημείο άκουσαν πυροβολισμούς από αστυνομικούς, οι οποίοι τραυμάτισαν θανάσιμα τρία άτομα που θεωρείται ότι ήταν οι δράστες. «Μπήκαμε ξανά στην παμπ και έρχονταν κόσμος που μας έλεγε να πέσουμε κάτω και να κρυφτούμε. Εγώ μπήκαν στην τουαλέτα και όταν κοίταξα από το παράθυρο είναι έναν άνδρα με  αίματα στο πρόσωπο και στο μπλουζάκι του», αναφέρει αυτόπτης.

Την ίδια ώρα, πανικόβλητοι από όσα εκτυλίσσονταν σε μικρή απόσταση ήταν πελάτες ξενοδοχείων στην περιοχή, αρκετοί από τους οποίος βγήκαν όπως-όπως από τα δωμάτιά τους, ακόμα και με πιτζάμες.

«Κοιμόμουν, χτύπησε ο συναγερμός και μας είπαν να εκκενώσουμε το ξενοδοχείο άμεσα», είπε στους New York Times η Εμιλι Σάτον. «Ο κόσμος έτρεχε και ούρλιαζε, ήταν ένας εφιάλτης, ο απόλυτος τρόμος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...