Οι New York Times για τους άνδρες που διακόπτουν τις γυναίκες / Το Nouvel Obs για τις μοναχικές ψυχές της Ιαπωνίας / Ο Independent για τους πολιτικοποιημένους έρωτες των νέων της Βρετανίας / Και η South China Morning Post...
  • The New York Times

    Το παγκόσμιο φαινόμενο των ανδρών που διακόπτουν τις γυναίκες

    Τα δύο σχεδόν παρόμοια περιστατικά που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – το σχόλιο ενός άνδρα (μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Uber) για τις γυναίκες που «μιλάνε πολύ» με στόχο μια γυναίκα, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αμερικανικού κολοσσού των αστικών μετακινήσεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τους άρρενες συναδέλφους της η καλιφορνέζα γερουσιαστής των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις, την οποία διέκοψαν δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, όχι μόνον προκάλεσαν σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά αυτό που ακόμα και ακαδημαϊκές έρευνες συμπεραίνουν πως υφίσταται πέρα από κάθε αμφιβολία: το παγκόσμιο φαινόμενο των ανδρών που είτε διακόπτουν τις γυναίκες, όταν εκείνες μιλάνε είτε, κατά κάποιο τρόπο, τις «τιμωρούν» επειδή πήραν την πρωτοβουλία να μιλήσουν.

    Οι γυναίκες αποτελούν το 6.4% των εκτελεστικών διευθυντών των εταιρειών που φιγουράρουν στη λίστα Fortune 500 και -φέτος- το 19.4% των μελών του Κογκρέσου. Οσον αφορά τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, γυναίκες είναι μόλις το 5%. Αλλά όταν η Αριάννα Χάφινγκτον (η γνωστή), δήλωσε ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου της Uber στο οποίο ανήκει και η ίδια, ότι είναι σημαντικό ν’ αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σ’ αυτό, ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Μπόντερμαν απάντησε ότι περισσότερες γυναίκες είναι συνώνυμο του περισσότερου μπλα-μπλα. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί άλλα δυστυχώς αποτελεί γεγονός – επισημαίνουν οι New York Times – πως ακόμα και σε εταιρείες οι οποίες δεν είναι ανδροκρατούμενες οι γυναίκες δίνουν αγώνα ώστε να μπορέσουν να ακουστούν και να φτάσουν, όπως αποκαλύπτουν τα νούμερα, στην κορυφή.

    Η Αριάνα Χάφινγκτον (αριστερά) και η Καμάλα Χάρις. Εικονογράφηση: Gluekit/New York Times
  • Le Nouvel Obs

    Φίλοι προς ενοικίαση στην Ιαπωνία

    Υπάρχουν στιγμές δύσκολες ακόμα και για όσους αγαπούν τη μοναξιά και είναι ικανοποιημένοι με τους ελάχιστους φίλους που έχουν. Ο Μακότο, για παράδειγμα, ένας Ιάπωνας με καταγωγή από την Οζάκα που τώρα ζει στην περιφέρεια του Τόκιο, καθώς συζητούσε τις λεπτομέρειες του γάμου με την μέλλουσα σύζυγό του, βρέθηκε σε εξαιρετικά αμήχανη θέση. Γιατί εκείνη είχε στο μυαλό της έναν γάμο λαμπρό με πολλούς καλεσμένους, τουλάχιστον 40 μόνον από την πλευρά της. Εκείνος, όμως, που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός, θα περιοριζόταν το πολύ σε δέκα άτομα. Αλλά για να μην κάνει κακή εντύπωση στα πεθερικά του, σκέφτηκε να «νοικιάσει» μερικούς φίλους, αποκλειστικά και μόνο για την περίσταση. Στην κυριολεξία καθώς στην Ιαπωνία των 127 εκατομμυρίων κατοίκων τα γραφεία που αναλαμβάνουν να διευρύνουν, έστω και παροδικά, τον κύκλο των μοναχικών ψυχών είναι πολλά. Στην περίπτωση του Μακότο 5.000 ευρώ ήταν αρκετά για να έχει στο πλευρό του 30 ηθοποιούς στην ηλικία του οι οποίοι για μερικές ώρες προσποιούνταν πως είναι είτε στενοί του φίλοι είτε συνεργάτες του. Το Le Nouvel Obs κάνει λόγο για μια τάση σε άνοδο, με αρκετούς και αρκετές να καταφεύγουν στα εν λόγω γραφεία για μην αναγκαστούν να πάνε μόνοι τους στον κινηματογράφο ή για να κάνουν τα ψώνια τους με συντροφιά.

    Για ποτό με καλούς(;) φίλους. Φωτογραφία: Naoyuki Ogino/L’Obs
  • The Independent

    Έρευνα / Θα βγαίνατε με κάποιον που δεν συμμερίζεται τις πολιτικές σας πεποιθήσεις;

    Η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου και το πρώτο ραντεβού είναι διαδικασίες ιδιαίτερα σημαντικές, και παράλληλα αγχωτικές, ειδικά για τους νέους. Αλλά, σήμερα, αρκετοί νέοι και νέες της Βρετανίας εμφανίζονται έτοιμοι και έτοιμες να θυσιάσουν τον έρωτα για χάρη της πολιτικής, δηλώνοντας πως δεν θα έβγαιναν ποτέ με ένα άτομο με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις από τις δικές τους. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αποκαλούμενων Millenials και παρουσίασε ο Independent.

    Στη Βρετανία, οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το δημοψήφισμα και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ όξυναν τα πολιτικά πάθη των νεαρών βρετανών πολιτών, παρά την χαμηλή προσέλευσή τους στις κάλπες. Αρκετοί για παράδειγμα χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο για να κοινοποιήσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι «δεν θα έβγαιναν ποτέ με κάποιον εάν είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ» Σύμφωνα, οπότε, με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας γνωριμιών Match, το 30.5% των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών θεωρεί πως η πολιτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό μιας σχέσης ενώ το 17.5% δεν αποκαλύπτει τα πολιτικά του πιστεύω κατά το πρώτο ραντεβού από τον φόβο να μην επηρεαστεί αρνητικά η εν δυνάμει νέα σχέση τους. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολιτικοποιημένο είναι ένα άτομο τόσο πιο πιθανό είναι μια συζήτηση πολιτικού περιεχομένου να ξεφύγει από τα όποια είναι τα όρια ενός πρώτου ραντεβού, δηλώνουν οι ειδικοί. Παρόλο που το 29.8% των νέων της Βρετανίας υποστηρίζει πως όσοι ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα είναι πιο ενδιαφέροντες ως μελλοντικοί σύντροφοι.

    Στα μουσικά τα βρίσκει το ζευγάρι σε αυτό το φεστιβάλ, ψηφίζουν άραγε το ίδιο; Φωτογραφία: REUTERS/Tom Jacobs
  • South China Morning Post

    347.200 κάρτες SIM και 476 κινητά για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης

    Τρεις Κινέζοι συνελήφθησαν στην Ταϊλάνδη αφότου ομολόγησαν ότι εργάζονταν σε μια «φάρμα των κλικ» (click farm). Χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες κινητά και εκατοντάδες χιλιάδες κάρτες SIM για την παραγωγή ψεύτικων likes για λογαριασμό του WeChat, μιας εφαρμογής ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Κίνα, κάτι ανάμεσα στο WhatsApp και το Facebook μέσω της οποίας ο εκάστοτε χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και ηλεκτρονικές πληρωμές. Οι τρεις άνδρες έβγαζαν έως και 4.000 δολάρια τον μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των likes και των views που παρήγαγαν συνολικά) για να αυξάνουν την επισκεψιμότητα της όποιας ιστοσελίδας – εταιριών ή και πολιτικών – όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της  South China Morning Post.

    Οι αστυνομικές Αρχές κατάσχεσαν 476 κινητά και 347.200 κάρτες SIM κατά τη σύλληψή τους, που πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Σα Καέο, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπανγκόκ. Κατηγορούνται, όμως, όχι για αθέμιτο επηρεασμό της κοινής γνώμης, αλλά παράνομη εισαγωγή φορητών συσκευών στη χώρα καθώς και για το γεγονός ότι εργάζονταν δίχως την απαραίτητη άδεια. Επέλεξαν την Ταϊλάνδη ως έδρα τους, επειδή στην Κίνα το κάθε κινητό μπορεί να συνδεθεί μόνον σ’ έναν λογαριασμό της εφαρμογής WeChat, κατά πάσα πιθανότητα για ν΄αποφεύγονται απάτες αυτού του είδους ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως κατάφεραν να ενεργοποιήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό καρτών SIM από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα.

    Να πως γίνονται οι δουλειές στις μέρες μας… Φωτογραφία: REUTERS/Dado Ruvic /Illustration/File Photo



text
  • Με τέτοια ποσοστά ευστοχίας στην κατάρριψη drones, η φρεγάτα «Υδρα» πάει για final four


    25 Απριλίου 2024, 16:55