735
Ο Τραμπ και το επιτελείο του στις 28 Ιανουαρίου - ο Φλιν μόλις διακρίνεται δεξιά | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου (Τραμπ) και η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 14:48
Ο Τραμπ και το επιτελείο του στις 28 Ιανουαρίου - ο Φλιν μόλις διακρίνεται δεξιά
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου (Τραμπ) και η Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 14:48

Δίκτυο επαφών ανάμεσα σε μέλη του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και σε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, έφεραν στο φως οι παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, αποκαλύπτουν οι New York Times που επικαλούνται τέσσερις πρώην και εν ενεργεία αμερικανούς αξιωματούχους.

Αν και πολλές λεπτομέρειες για τα πρόσωπα και το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν είναι γνωστό -γιατί η έρευνα συνεχίζεται και γιατί είναι απόρρητη- προκύπτει ότι τα κανάλια επικοινωνίας υπήρχαν από το 2016, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Ασφαλώς, μόλις ειδοποιήθηκε για τις νέες αποκαλύψεις, ο Τραμπ αντέδρασε -όπως πάντα- στο Twitter, με μία σειρά διαδοχικών μηνυμάτων, επιδιώκοντας να διαψεύσει τις επίμαχες πληροφορίες και να κατηγορήσει τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

«Το πραγματικό σκάνδαλο εδώ είναι η διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες λες και είναι καραμέλες. Πολύ αντι-αμερικανικό», έγραψε ο ίδιος. «Αυτή η παράλογη ιστορία των στενών επαφών με τη Ρωσία είναι απλώς μια προσπάθεια συγκάλυψης των πολλών λαθών που διαπράχθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία της ηττημένης Χίλαρι Κλίντον», τόνισε σε άλλο σχόλιό του.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους «αποτυχημένους» New York Times και τις μυστικές υπηρεσίες ότι κάνουν ανταλλαγή πληροφοριών, «ακριβώς όπως στη Ρωσία». Και έστρεψε τα πυρά του κατά την προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι Ρώσοι πήραν την Κριμαία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Ήταν ο Ομπάμα πολύ ελαστικός με τη Ρωσία;».

Ηδη πάντως, κάποιοι, όχι αμελητέοι, κάνουν λόγο για συνταγματική κρίση επιπέδου Γουότεργκεϊτ, παραπέμποντας στο σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση από την προεδρία των ΗΠΑ του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

Ο θρύλος του πολιτικού ρεπορτάζ Νταν Ράδερ έγραψε στο facebook: «Το Γουότεργκεϊτ είναι ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έζησα μέχρι σήμερα. Ηταν ίσως ό,τι πιο κοντινό σε μία εξουθενωτική συνταγματική κρίση. Σε κλίμακα του 10 ήταν στο εννιά. Το ρωσικό σκάνδαλο είναι τώρα μεταξύ πέντε και έξι, αλλά κλιμακώνεται κάθε ώρα που περνάει».

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές, γράφουν οι New York Times, έγιναν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την ίδια περίοδο που γινόταν η έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, δηλαδή στο διάστημα κατά το οποίο αποκαλύφθηκε η κυβερνοεπίθεση στα αρχεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν τότε να διαπιστώσουν αν η ομάδα του Τραμπ είχε κάποιου είδους συνεργασία με τους Ρώσους για τις προσπάθειες επηρεασμού της προεκλογικής εκστρατείας από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα. Ακόμη, οι αμερικανικές υπηρεσίες, σύμφωνα το δημοσίευμα, είχαν θορυβηθεί από τη συχνότητα των επαφών ειδικά στις περιπτώσεις που ο Τραμπ εκφραζόταν θετικά για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι που γνωρίζουν την υπόθεση και ρωτήθηκαν από την εφημερίδα δηλώνουν ότι δεν προκύπτουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να αποδεικνύουν την οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του επιτελείου του Τραμπ και των Ρώσων για τον επηρεασμό της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Από τη ρωσική πλευρά στις συνομιλίες μετείχαν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης εντός και εκτός των υπηρεσιών πληροφοριών, λένε οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Στο δημοσίευμα δεν κατονομάζεται κάποιο από αυτά τα πρόσωπα.

Από την αμερικανική πλευρά, το μόνο όνομα που αναφέρεται μεταξύ των συνομιλητών είναι αυτό του Πολ Μάναφορτ, προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για αρκετούς μήνες μέσα στο 2016.

Ο Μάναφορτ, που έχει εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος στη Ρωσία και στην Ουκρανία (εξαιτίας της αποκάλυψης αυτών των σχέσεων είχε παραιτηθεί), απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι συνομιλούσε με ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, όταν ρωτήθηκε από τους Times. «Είναι παράλογο. Δεν έχω μιλήσει εν γνώσει μου με ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών», είπε.

Σημειώνεται πάντως ότι δύο ημέρες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι «υπήρχαν επαφές» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με ρώσους αξιωματούχους και την ομάδα του Τραμπ. «Προφανώς γνωρίζουμε τους περισσότερους από το επιτελείο του», είπε, αλλά η δήλωση διαψεύστηκε από την πλευρά Τραμπ.

Και αυτή ήταν η μία όψη των επαφών Τραμπ και Ρωσίας.

Η άλλη ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και του ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ στα τέλη της χρονιάς, μετά τη νίκη Τραμπ. Σε αυτές ο Κίσλιακ  και ο Μάικλ Φλιν, που ακόμη δεν είχε αναλάβει καθήκοντα Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας και άρα δεν είχε θεσμικό ρόλο τότε, συζήτησαν για τις κυρώσεις που η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε επιβάλει στη Ρωσία.

Ο Φλιν φαίνεται ότι παραπλάνησε τον Λευκό Οίκο αναφορικά με αυτές τις επαφές. Αρχικά τις αρνήθηκε, αργότερα είπε ότι δεν θυμόταν το περιεχόμενο, τελικά παραδέχτηκε ότι τέθηκε το λεπτό ζήτημα των κυρώσεων και τελικά υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη (χθες). Η εμπλοκή ιδιωτών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής απαγορεύεται με ομοσπονδιακό νόμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...