898
Ο Μάικλ Φλιν το βράδυ της Δευτέρας, όταν πήγαινε να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Λίγο μετά παραιτήθηκε | Reuters

«Πρώτο αίμα» για τον Τραμπ – παραιτήθηκε ο Μάικλ Φλιν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 07:40
Ο Μάικλ Φλιν το βράδυ της Δευτέρας, όταν πήγαινε να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. Λίγο μετά παραιτήθηκε
|Reuters

«Πρώτο αίμα» για τον Τραμπ – παραιτήθηκε ο Μάικλ Φλιν

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2017, 07:40

Είκοσι πέντε ημέρες. Τόσες πέρασαν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Και το πουλόβερ άρχισε ήδη να ξηλώνεται. Το επιτελείο του νέου πλανητάρχη, αυτή η ετερόκλητη ομάδα αρσενικών που συμμετέχουν στα σκηνοθετημένα πλάνα με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων αλλά συνιστά τον πυρήνα της διακυβέρνησης του Τραμπ, μετρά ήδη την πρώτη του απώλεια. Και είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αργά τη νύχτα της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος) υπέβαλε την παραίτησή του ο Μάικλ Φλιν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του νέου προέδρου, μετά το ζήτημα που προέκυψε για τις επαφές που είχε με ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.

Ο Φλιν φέρεται να είχε συζητήσει το λεπτό ζήτημα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ πριν αναλάβει καθήκοντα και ο ίδιος και ο Τραμπ. Αυτό, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο απαγορεύεται, γιατί δεν μπορεί ένας πολίτης (όπως ήταν ο Φλιν πριν αναλάβει θεσμικό ρόλο) να συζητά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο τέως σύμβουλος κατηγορείται ότι παραπλάνησε άλλους αξιωματούχους για αυτές τις συνομιλίες. Ενώ, δηλαδή, αρχικά είχε αρνηθεί ότι συζήτησε με τον πρεσβευτή για τις κυρώσεις και ενώ ο Πενς είχε αρνηθεί ότι υπήρξαν συνομιλίες για αυτό το ζήτημα, αργότερα ο Φλιν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν ήταν 100% σίγουρος ότι υπήρξαν τέτοιες συνομιλίες, αναγκάζοντας και τον αντιπρόεδρο να παραδεχτεί ότι είναι «πιθανόν να παραπλανήθηκε» από τον σύμβουλο.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι ήδη από τον Ιανουάριο το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προειδοποιήσει για αυτές τις επαφές και γιατί ο Φλιν θα μπορούσε να είναι επιρρεπής σε εκβιασμό από τη Ρωσία. Το ζήτημα πήρε γρήγορα διαστάσεις και οι Δημοκρατικοί βρήκαν την ευκαιρία για ένα πρώτο -και πολύ σημαντικό- πεδίο αντιπολίτευσης ζητώντας την παραίτηση του Φλιν.

Τα γεγονότα προχώρησαν με ραγδαίους ρυθμούς το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Βασικός σύμβουλος του Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει καθαρά αν ο Φλιν έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου. Το απόγευμα της Δευτέρας έρχονταν αντιφατικές πληροφορίες για το αν και κατά πόσο ο Τραμπ εξακολουθεί να στηρίζει τον στενό του σύμβουλο. Και αργά το βράδυ ήρθε η παραίτηση.

Η επιστολή της παραίτησης

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Φλιν ανέφερε ότι υπό την ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων, ενημέρωσε χωρίς να είχε πραγματική πρόθεση με «ελλειπή πληροφόρηση» τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σχετικά με τις επαφές που είχε στο πρόσφατο παρελθόν με τη Ρωσία. Είναι μάλλον ένας κομψός τρόπος για να πει ότι δεν είπε όλη την αλήθεια, ή ότι είπε ψέματα προκειμένου να πάρει την κομβική για τον διοικητικό μηχανισμό των ΗΠΑ θέση.

flynn
Η επιστολή παραίτησης του Φλιν

Διότι το ζήτημα δεν ήταν καθόλου καινούργιο – ήταν ήδη γνωστό σχεδόν από τότε που γίνονταν οι επίμαχες επαφές με τους Ρώσους στο τέλος του 2016, όταν είχε ήδη νικήσει στις εκλογές ο Τραμπ – αλλά η παράμετρος που μπήκε τις τελευταίες ημέρες ήταν το αν και κατά πόσο ο Φλιν είχε ενημερώσει με ακρίβεια τον αντιπρόεδρο Πενς (και κατ’ επέκταση τον πρόεδρο).

Ο απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (ο Φλιν ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου), θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Ποιος είναι ο Φλιν

Ο Μαικλ Φλιν έφτασε στον στενό κύκλο των συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ μετά από μακρά θητεία στο στράτευμα κατά την οποία σε πολλές περιπτώσεις έδειξε τον οξύ του χαρακτήρα και στο χρυσοφόρο για όποιον τον ακολουθήσει στις ΗΠΑ κλάδο της παροχής συμβουλών από απόστρατους.

Το 2014 ίδρυσε την εταιρεία Flynn Intel Group, η οποία προσελήφθη από εταιρεία που σχετίζεται με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την παραίτηση φαίνεται ότι η Τουρκία χάνει μια πολύτιμη «φωνή» σε μια λεπτή θέση.

Χαρακτηριστική είναι η μεταστροφή του μετά την συνεργασία του με την Τουρκία όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, ο Φλιν σε άρθρο του προσπαθούσε να υποβαθμίσει την εκτεταμένη καταστολή και ζητούσε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να καλύπτουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα, έγραφε σε άλλο άρθρο του ότι «η Τουρκία έκανε ότι δεν έβλεπε την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία»…

2016-11-18T092945Z_1424954173_S1BEUNNCIZAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP-FLYNN
Ο Μαικλ Φλιν σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ στη Βιρτζίνια (Reuters)

Τασσόταν ακόμη υπέρ μιας πιο στενής συνεργασίας με τη Ρωσία. Εμφανιζόταν τακτικά στο δίκτυο RT (την τηλεοπτική «φωνή» του Κρεμλίνου) έχοντας έμμισθη σχέση με το δίκτυο, ενώ έχει πάει και σε γκαλά του δικτύου στη Μόσχα όπου βρέθηκε να κάθεται μόλις δύο θέσεις από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Για τον Φλιν το RT, το θεωρούμενο σαν όχημα της ρωσικής προπαγάνδας στο εξωτερικό, είναι «απλά ένα κανάλι σαν το CNN».

Υπήρχαν και άλλα σημεία με ενδιαφέρον στο παρελθόν του. Είχε υπάρξει από το 2012 ως το 2014 επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) από την οποία εκδιώχτηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα πριν ολοκληρώσει την θητεία του. Οι συγκρούσεις με άλλους αξιωματούχους του τομέα των πληροφοριών ήταν συχνές, με τον διοικητή της CIA Τζέιμς Κλάπερ να παίζει ρόλο στην αποπομπή του, γράφει ο Guardian.

Οι New York Times προσθέτουν ότι ήδη από τη θητεία του στην DIA είχε μια τάση να επικαλείται πληροφορίες και γεγονότα αμφίβολης αξιοπιστίας, μάλλον προκαλώντας θυμηδία στους υφισταμένους του. Μάλιστα, σημειώνουν ακόμη ότι ήταν τέτοια η ροπή του Φλιν προς τέτοιου είδους πληροφορίες που είχε κυκλοφορήσει με μορφή ανεκδότου ο όρος «Flynn facts» που υποδηλώνει στοιχεία που δεν έχουν εξακριβωθεί και πιθανόν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Περιττό να υπογραμμίσει κανένας πόση ζημιά μπορούν να κάνουν στην πολιτική εθνικής ασφάλειας μιας χώρας αυτές οι -συχνά αυθαίρετες εκτιμήσεις- και τα «fake news».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...