735
Με φόντο τους παλαιότερους υπουργούς Οικονομικών ο Πιερ Μοσκοβισί απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον 6ο όροφο του υπουργείου | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» το μήνυμα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 09:45
Με φόντο τους παλαιότερους υπουργούς Οικονομικών ο Πιερ Μοσκοβισί απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στον 6ο όροφο του υπουργείου
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» το μήνυμα Μοσκοβισί σε Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2017, 09:45

«Το πνεύμα για μια λύση στο ζήτημα της αξιολόγησης είναι εδώ» και «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».  Αυτά δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και αυτό ήταν το κλίμα μετά τη συνάντηση που είχε ο γάλλος αξιωματούχος στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί, που έφτασε στο υπουργείο λίγο πριν από τις 09:00 της Τετάρτης και είχε με τον υπουργό συζήτησης περίπου μισής ώρα, δήλωσε μετά το τέλος της συνομιλίας ότι είχε με τον υπουργό μια εποικοδομητική συζήτηση.

«Προετοιμάζουμε το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας» (το οποίο θα γίνει τη Δευτέρα) ενώ «εργαζόμαστε και για την ολοκλήρωση» της αξιολόγησης. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι «θα βρεθεί η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και τους εταίρους της».

Η κατάσταση, πρόσθεσε εξάλλου, «είναι καλύτερη» ενώ «υπάρχει και το πνεύμα για μια λύση».

200356

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποιες συζητήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε» και πρόσθεσε πως η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα.

Στο πρόγραμμα των επαφών του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα είναι ακόμα η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και ένα ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή.

Ωστόσο, βασικός σκοπός της επίσκεψης του επιτρόπου στην Αθήνα είναι η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

O κ. Μοσκοβισί θεωρείται γενικά ένας καλός φίλος της Ελλάδας στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, καλύτερος από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και απείρως καλύτερος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή τον Πολ Τόμσεν.

Ο επίτροπος άλλωστε, όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά μόνο με καλά λόγια για την Ελλάδα. «Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερες από τις προβλέψεις μας, περισσότερο αισιόδοξες από ό,τι προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι αριθμοί μας δεν είναι ούτε εσφαλμένοι, ούτε προϊόντα φαντασίας. Ελπίζω ότι αυτή η έκκληση για υπευθυνότητα και οξυδέρκεια θα εισακουσθεί εντός της εβδομάδας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνούν με τις πολύ σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ με βάση μία πιο απαισιόδοξη οικονομική ανάλυση.

«Επί της αρχής είναι απαραίτητο όλοι οι συμμετέχοντες θεσμοί να προχωρήσουν από κοινού. Εάν δεν συμφωνούμε μεταξύ μας, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, διότι είναι κρίσιμο σε μία στιγμή που οι στρατηγικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλές… Τα νούμερα που θέτουμε στο τραπέζι πρέπει να κάνουν όλους να σκεφτούν. Όσο για την Ελλάδα, έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο», είπε στη συνέντευξή του ο γάλλος επίτροπος.

Τη Δευτέρα ο Μοσκοβισί είχε μιλήσει και για «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα. Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews στις Βρυξέλλες και με αφορμή την παρουσίαση των χειμερινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γάλλος επίτροπος σημείωσε πως «οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, αλλά τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό εταίρο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συμπορευθεί. Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί είναι στο τραπέζι «και δείχνουν ότι μέχρι τώρα (…) υπάρχει μια υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρόκειται για έναν στόχο που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Άρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή, διότι είναι η βάση του στόχου και η πρόβλεψη».

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της Κομισιόν, ο Μοσκοβισί έκανε λόγο για «success story», προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα».

Ο Μοσκοβισί θα βρεθεί στην Αθήνα αύριο, Τετάρτη, για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ειδική τελετή θα γίνει στις 13.30 στη Μεγάλη Αιθουσα του ΕΚΠΑ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...