Ο New Yorker για ένα όνειρο που είναι ακόμη μακρινό / Το Science για ένα άλλο που μοιάζει πιο κοντινό/ Οι Financial Times για μια έρευνα που δεν μπορεί να μην γίνει / Και η Daily Mail…
  • New Yorker

    Προκλήσεις Ι/ Θα αντικαταστήσει ένα χάπι την άσκηση;

    Το όνειρο ενός γυμνασμένου σώματος χωρίς να χρειάζεται να κουνήσει κανείς το μικρό του δαχτυλάκι -ή μάλλον ούτε έναν μυ- θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα χαπάκι με την κωδική ονομασία GW501516. Αλλά γιατί το όνειρο αυτό είναι ακόμη τόσο μακρινό; Τις ιδιότητες αυτού του σκευάσματος, γνωστού και ως Cardarine, περιγράφει το New Yorker. Που ξεκινά από το γεγονός ότι η ουσία αυτή είχε μελετηθεί επί μακρόν για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να είχε στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

    Οι έρευνες διακόπηκαν όμως όταν σε πειράματα στα ποντίκια διαπιστώθηκε ότι η ουσία μπορούσε να σχετιστεί και με καρκινογενέσεις. Οι ερευνητές είχαν προλάβει να διαπιστώσουν πάντως ότι έπειτα από τέσσερις εβδομάδες λήψης της ουσίας, η αντοχή των πειραματόζωων είχε αυξηθεί κατά 75%, ενώ είχε μειωθεί και το λίπος τους. Γιατί είχε συμβεί αυτό; Επειδή η ουσία ξεγελά ένα γονίδιο, το PRAP-delta, κάνοντας το να πιστεύει ότι έχει ασκηθεί το σώμα.

    Η ουσία έγινε σκεύασμα τη δεκαετία του 1990 στα εργαστήρια της GlaxoSmithKline. Ο δημιουργός της, ο χημικός βιολόγος Τιμ Ουίλσον, εξηγεί ότι «μειώνει τα τριγλυκερίδια, βελτιώνει συνολικά την υγεία της καρδιάς και εξαφανίζει το αίσθημα της κόπωσης που αισθάνεται κάποιος μετά την άσκηση». Η WADA απαγόρευσε το φάρμακο το 2009: «Το χημικό μείγμα που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της χοληστερίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη δεν πέρασε τις προκλινικές δοκιμές» ανέφερε τότε.

    Με αναγνωρισμένη την τοξικότητά του, το φάρμακο δεν διατέθηκε ποτέ στην αγορά. Αλλά όπως και πολλά άλλα πράγματα, μπορεί να βρει κανείς το GW501516 στο Διαδίκτυο. Με την επισήμανση ότι έως σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο του είδους που να μην έχει σοβαρές παρενέργειες. Τόσο σοβαρές, καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό, που ούτε καν ο δημιουργός του δεν τόλμησε να το πάρει ποτέ.

    Φωτό: Μα έτσι θα γίνουμε στο τέλος;  Πηγή: The New Yorker/Jack Sachs
  • Science

    Προκλήσεις II/ Σέρφερ και φυσικοί δημιουργούν το τέλειο κύμα

    Κάθε χρόνο, χιλιάδες σέρφερ συρρέουν από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για  να συναντηθούν στο σημείο με τις συντεταγμένες: 17° 83′ N, 149° 67′ W. Εκεί, στην πραγματικότητα, είναι το Τέαχπουο’ο, ένα χωριό στο νότιο άκρο της Ταϊτής, στη Γαλλική Πολυνησία. Λέγεται ότι εκεί μπορεί κανείς να βρει το τέλειο κύμα: έναν απαράμιλλο όγκο νερού, που μπορεί να φτάσει ακόμα και 7 μέτρα ύψος, πάνω από τον κοραλλιογενή ύφαλο.

    Το μεγαθήριο αυτό έρχεται μόνο μια φορά το χρόνο στο Τέαχπουο’ο, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Σύντομα όμως οι σέρφερ μπορεί και να μην το έχουν ανάγκη. Θα μπορούν να βασίζονται στην εμπειρία των επιστημόνων που με τη βοήθεια σούπερ υπολογιστών προσπαθούν να δημιουργήσουν το τέλειο κύμα «στο τραπέζι ενός εργαστηρίου που κατασκευάστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό».

    Οπως γράφει το Science, «μια ομάδα αθλητών και φυσικών προσπαθούν να επιτύχουν το τέλειο κύμα σε μια τεράστια περιοχή της ενδοχώρας στην Καλιφόρνια, σχεδόν 200 μίλια μακριά από τη θάλασσα» – εκεί που δημιουργήθηκε από το τίποτα «μια τεχνητή λεκάνη μήκους περίπου 700 μέτρων με μοναδικό σκοπό το σέρφινγκ».

    Είναι μια λύση που θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ατυχημάτων στη θάλασσα: λίγες μόνο ημέρες νωρίτερα, ένας σέρφερ παρασύρθηκε από ένα γιγάντιο κύμα 15 μέτρων.

    Φωτό: Το σκαρί είναι έτοιμο, από πάνω θα ρίξουν το νερό. Πηγή: YouTube
  • The Financial Times

    Ερευνα/ Τι γίνεται με τις τέσσερις ελευθερίες της Ενωσης;

    Είναι «η πιο κρίσιμη στιγμή εδώ και δεκαετίες», γράφει στους Financial Times ο Λάιονελ Μπάρμπερ. Και γι’ αυτό η εφημερίδα που διευθύνει ετοιμάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στις «Τέσσερις ελευθερίες που είναι η ουσία της Ενωσης». Είναι ένα αφιέρωμα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με φοιτητές και καθηγητές από έξι μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. «Οι νίκες των εθνικιστικών κομμάτων, η εκλογή ενός προέδρου στις ΗΠΑ που αρνείται την ΕΕ, η ροή των προσφύγων, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», γράφει ο Μπάρμπερ, «είναι οι μεταβλητές που θα διερευνηθούν από εκείνους που θα συμμετέχουν στην έρευνα».

    Τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν είναι τα εξής:

    1) Στο μέλλον της ΕΕ πρέπει να υπάρξει βαθύτερη ενσωμάτωση ή μερική επιστροφή στην αυτονομία λήψης αποφάσεων των επιμέρους κρατών;

    2) Καλύτερα να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητες της Ευρωζώνης ή της ευρύτερης ομάδας 27 κρατών μελών της ΕΕ;

    3) Είναι η ηγετική θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη επιθυμητή ή αναγκαία;

    4) Είναι απαραίτητο να αναθεωρηθούν οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες των Συνθηκών της ΕΕ;

    Αυτή η τελευταία ερώτηση αφορά μία από τις θεμελιώδεις έννοιες της ενωμένης Ευρώπης, γράφει στην ίδια εφημερίδα ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου: «Την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ, την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, την ελεύθερη ανταλλαγή όλων των υπηρεσιών και την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων».

    Η δεύτερη ελευθερία, αυτή σχετικά με τα προϊόντα, ήταν η προτεραιότητα κατά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957. «Και η ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών είναι προς το παρόν η πιο περιορισμένη». Αλλά η ελευθερία για όλους τους πολίτες να κινούνται όπως θέλουν «είναι θεμελιώδης»,  εξηγεί ο Μίνχαου. «Είναι η πραγματική ουσία του ευρωπαϊσμού: να είστε πολίτες της χώρας σας και ταυτόχρονα πολίτες της ΕΕ».

    Μα τι ωραία που τα λέει!

    Φωτό: Να τες η μία δίπλα στην άλλη.  Πηγή: Financial Times
  • Daily Mail

    Παράδοξα/ Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού στο ουίσκι

    Μα μπορεί να βαφτίζεται κάποιος με αλκοόλ; Υπάρχει μια εκκλησία όπου γίνεται. Βρίσκεται στο Ιβατον της Νότιας Αφρικής και, όπως μας πληροφορεί η Daily Mail, αυτή η εκκλησία λέγεται «Gabola» που σημαίνει «πίνω» στη γλώσσα των Τσουάνα και έχει ιδρυθεί από τον Τσιέστι Μακίτι, έναν 52χρονο επίσκοπο, ο οποίος έχει τέτοια αποδοχή από το χριστεπώνυμο πλήθος, κυρίως των γερών ποτηριών, ώστε μέσα σε μόλις σε δυο μήνες η ενορία του απέκτησε 500 μέλη.

    Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς από πού εμπνεύστηκε ο επίσκοπος τα βαφτίσια σε αλκοόλ. Οι ιερές γραφές, εξηγεί, μας λένε καθαρά  ότι ο Ιησούς μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί κρασί αλλά ουίσκι – το «άγιο ουίσκι». Και διατείνεται ότι η βάφτιση σε αυτό το αλκοολούχο ποτό κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχείς και γαλήνιους, «τους κάνει να πιστεύουν ότι αυτό είναι το σωστό και ότι ζουν στο φως του Θεού».

    «Αυτός είναι ένας χώρος αφιερωμένος στους ανθρώπους που ενώνονται στο όνομα του Θεού χωρίς να ντρέπονται για το γεγονός ότι είναι πότες» λέει ακόμη. Αλλά εάν ο επίσκοπος είναι τόσο large με το αλκοόλ δεν σημαίνει ότι δεν παίρνει και τις προφυλάξεις του. Προς το παρόν η εκκλησία δέχεται μόνο άνδρες επειδή, λέει, δεν μπορεί να ανακατέψει τα φύλα εξαιτίας της συμπεριφοράς των μεθυσμένων απέναντι στις γυναίκες. Τους εκπαιδεύει όμως. Και σύντομα, πιστεύει, θα προσεύχονται όλοι μαζί.

    Αμήν.

    Φωτό: Το ευλογεί ή το πίνει με τα μάτια; Πηγή: Daily Mail/City Press/Tebogo Letsle



text
  • Ο ξάδερφος Κασσελάκη θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών. Δεν το συζητά καλύτερα με τον ξάδερφο Τσίπρα, να δει πώς τα χειρίζονται αυτά τα θέματα;


    25 Απριλίου 2024, 13:54