420
| ProtagonCrative

Τα κοτόπουλα ανάμεσα στον Τραμπ και την Τερέζα Μέι!

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 27 Ιανουαρίου 2017, 19:25

Τα κοτόπουλα ανάμεσα στον Τραμπ και την Τερέζα Μέι!

Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Ζαχαριάδης 27 Ιανουαρίου 2017, 19:25

Οσο κωμικοτραγικό κι αν ακούγεται τα κοτόπουλα μπορούν να χωρίσουν δύο λαούς. Ή να φέρουν κοντά δύο άλλους. Πάντως σίγουρα θα παρεισφρήσουν στις συζητήσεις ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και την βρετανίδα πρωθυπουργό.

Διότι στην ατζέντα της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με την Τερέζα Μέι ήταν χωρίς αμφιβολία η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Στις οποίες το χλωριωμένο κοτόπουλο –ναι, το χλωριομένο κοτόπουλο– αποτελεί βασικό κεφάλαιο. Και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, αναμένεται να ασχολούνται με αυτό για πολλά χρόνια.

Η ιστορία –γιατί το θέμα κοτόπουλο έχει και παρελθόν– έχει να κάνει με μια χρονίζουσα διαμάχη ανάμεσα στους αμερικανούς κτηνοτρόφους και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκεκριμένα: οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλά διαρκώς οι προσπάθειές τους προσκρούουν πάνω στους αυστηρούς κανόνες υγιεινής που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Eνωση στα εισαγόμενα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα.

Από τη μια πλευρά οι αμερικανοί ορνιθοτρόφοι συνηθίζουν να απολυμαίνουν τα κοτόπουλά τους βουτώντας τα σε χλωριωμένο νερό. Ε, αυτό δεν μπορεί να το χωνέψει η ΕΕ. Και δεν δέχεται να εισάγει προϊόντα που έχουν αποστειρωθεί με αυτή τη μέθοδο. Δεν πάει να λέει ακόμα και η Ευρωπαϊκή επιστημονική επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων ότι η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο; Η απαγόρευση συνεχίζει να ισχύει.

2017-01-27T171058Z_1566776139_HT1ED1R1BPT4C_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRRITAIN
Παρασκευή, 27 Ιαν. 2017. Μια τρόπον τινά ιστορική στιγμή: Ο Τραμπ καλωσορίζει τη Μέι στον Λευκό Οίκο, η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην προεδρική κατοικία στην Ουάσιγκτον επί Τραμπ (Reuters)

Λεπτομέρεια: το λόμπι των αγροτών στις ΗΠΑ είναι από τα πιο ισχυρά. Και έχει πετύχει να προωθήσει την «κοτο-διαμάχη» στην κορυφή της ατζέντας ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ. Μάλιστα επί προεδρίας Μπους έγινε μια προσπάθεια να αρθεί το «κοτο-εμπάρκο» και να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ η χλωρίωση ως μέθοδος απολύμανσης. Ηταν μια δοκιμασία για το Υπερατλαντικό Οικονομικό Συμβούλιο που αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΕ. Απέτυχε.

Και στη συνέχεια, όταν οι συνομιλίες ανάμεσα σε εμπορικούς φορείς των ΗΠΑ και της ΕΕ ξεκίνησαν ξανά το 2014, η Κομισιόν αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους αγρότες –που προφανώς δεν επιθυμούν τον ανταγωνισμό με τα αμερικανικά κοτόπουλα– ότι οι απαγορεύσεις για την χλωρίωση συνεχίζουν να ισχύουν. Οπως και οι άλλες απαγορεύσεις για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Οπότε με δεδομένη την αποστασιοποίηση της Βρετανίας από την ΕΕ τίθεται θέμα κατά πόσο το αμερικανικό κοτόπουλο επανέρχεται ως πρωταγωνιστής των αμερικανοβρετανικών συνομιλιών. Η αρμόδια ομοσπονδιακή επιτροπή για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει το θέμα. Εκείνο που δεν έχει γίνει γνωστό είναι σε πιο βαθμό. Και με πόση επιμονή. Και επειδή η κοτο-διαμάχη έχει αρχίσει να παίρνει πολιτική χροιά και στη Βρετανία υπάρχει περίπτωση το αμερικανικό κοτόπουλο να τορπιλίσει τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στον Τραμπ και την Μέι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...