710
Η προσωπική «χημεία» του Μάρτιν Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα είναι έκδηλη. Αλλά υπάρχουν κάποιες σκιές... | Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Ο «καγκελάριος» Σουλτς θα ήθελε τον Τσίπρα αλλά όχι τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:44
Η προσωπική «χημεία» του Μάρτιν Σουλτς με τον Αλέξη Τσίπρα είναι έκδηλη. Αλλά υπάρχουν κάποιες σκιές...
|Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Ο «καγκελάριος» Σουλτς θα ήθελε τον Τσίπρα αλλά όχι τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 14:44

Κι αν εκλεγεί ο Μάρτιν Σουλτς στην καγκελαρία; Εντάξει, ακόμα είναι σενάριο που δύσκολα μπορεί να γίνει πραγματικότητα –αφού οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το SPD στο 12% πίσω από τον συνασπισμό CDU/CSU της Ανγκελα Μέρκελ– αλλά δεν παύει να είναι μια πιθανότητα. Πώς θα βλέπει το Βερολίνο την Αθήνα;

Η Deutsche Welle, στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι παραδοσιακά οι Σοσιαλδημοκράτες είναι «πιο κοντά» στην Ελλάδα και τις ελληνικές θέσεις σε σύγκριση με τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες. Αυτό, αναφέρει η DW, φάνηκε περισσότερο τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης και ενόσω το SPD κάθονταν ακόμη στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του 2013 και αφού ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες στο πλευρό των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν, να προσαρμοστούν και να κάνουν ορισμένες εκπτώσεις προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία με τoν συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU.

Αν και δεν αμφισβήτησε ποτέ τους βασικούς άξονες της πολιτικής που έχει χαράξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα –κυρίως σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων– το SPD έχει εκφραστεί συχνά επικριτικά για την δογματική προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία σε περιόδους κρίσεων, ιδίως όταν αυτή δεν συνοδεύεται από μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι πολλαπλές παρεμβάσεις του Μάρτιν Σουλτς τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οντας ένθερμος ευρωπαϊστής που υπηρέτησε με ζήλο επί δεκαετίες το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τη θέση του ευρωβουλευτή, έχοντας μάλιστα τιμηθεί με το Βραβείο Καρλομάγνου για τη συνεισφορά του, ο Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε εξαρχής υπέρ «ευρωπαϊκής λύσεων» στο ελληνικό ζήτημα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εναντιώθηκε επανειλημμένως στις εκτός Ευρωζώνης εναλλακτικές για την Αθήνα, προειδοποιώντας συχνά για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση. Βασικό συστατικό στοιχείο της δικής του συνταγής ήταν πάντα η προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμώντας ότι είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα από το τέλμα της ατέρμονης ύφεσης, τονίζουν αναλυτές.

Οι ίδιοι πάντως, υπενθυμίζουν, πως ήδη λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2015, ο Σουλτς συνιστούσε στον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις, τους εκβιασμούς και τις φραστικές επιθέσεις σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης και να προτιμήσει να εξαντλήσει τις δυνάμεις του στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Για τον Σουλτς η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις και αυτή με τη σειρά της πρέπει να στηρίζεται σε ορισμένους βασικούς πυλώνες, και κυρίως, σε μια αποτελεσματική δημόσια και φορολογική διοίκηση. Αλλωστε η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και απασχόληση και όχι μόνον μέσα από συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες, έχει τονίσει ο ο Σουλτς.

Παράλληλα εξάλλου έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους αφού, όπως έχει εξηγήσει, δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες στην Ευρώπη. Ως υποψήφιος για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάντως είχε ταχθεί υπέρ μιας έμμεσης ελάφρυνσης του χρέους, μέσα από την περαιτέρω επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων αλλά και τη μείωση των επιτοκίων.

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης ο Σοσιαλδημοκράτης στήριξε από την πρώτη μέρα με σθένος την Ελλάδα, τονίζοντας συχνά ότι η χώρα δεν μπορεί να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Εξαρχής τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης και μιας δικαιότερης ανακατανομής των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. Στήριξε την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία και τάσσεται υπέρ της προώθησης ανάλογης συμφωνίας και με την Αίγυπτο. Ο Μάρτιν Σουλτς προσδίδει πάντως μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης ενώ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μηχανισμών για νόμιμη μετανάστευση.

Από την πρώτη στιγμή πάντως ο γερμανός πολιτικός δεν έκρυψε την δυσφορία του για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Ελληνες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Την επομένη των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί, «τον ξαναπήρα όμως γιατί δεν έχω καμία κατανόηση για τον συνασπισμό που δημιουργεί», είχε πει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την απορία του για τους λόγους που οδηγούν τον κ. Τσίπρα στην κυβερνητική συνεργασία με τους δεξιούς λαϊκιστές, όταν έχει άλλες μετριοπαθείς εναλλακτικές επιλογές που αναμφίβολα βρίσκονται και πολιτικά πιο κοντά στην Αριστερά. Μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ο κ. Σουλτς είχε χαρακτηρίσει «λάθος» τη μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ένας ταύρος σε υαλοπωλείο μου φαίνεται εξαιρετικός διπλωμάτης συγκρινόμενος με τον κ. Καμμένο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...