783
Με τον χάρτη των Κυκλάδων στην πλάτη του ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για το «ιστορικό έργο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης | ΙΝΤΙΜΕnews

Κυκλαδίτικη φιέστα για τον Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 15:25
Με τον χάρτη των Κυκλάδων στην πλάτη του ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για το «ιστορικό έργο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κυκλαδίτικη φιέστα για τον Αλέξη Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 15:25

Σε Σύρο, Τήνο, αλλά… όχι Μύκονο, βρέθηκε την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να διαφημίσει το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στα εγκαίνια που πραγματοποίησε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, στη Σύρο, ο Πρωθυπουργός  μίλησε για ιστορικής σημασίας έργο, καθώς -όπως είπε- εξασφαλίζεται αξιόπιστη και επαρκής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση κόστους για την παραγωγή ενέργειας ,καθώς επίσης ένα πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Βασικός κορμός του έργου, σημείωσε στην ομιλία του, είναι το καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χιλιομέτρων, που συνδέει πλέον την Σύρο με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω του υποσταθμού που κατασκευάστηκε στο Λαύριο. Ακολούθως, με αντίστοιχες καλωδιακές συνδέσεις, η Σύρος συνδέεται με την Τήνο, καθώς και με την Πάρο, που τροφοδοτεί μια σειρά από άλλα γειτονικά νησιά. Έτσι, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η Σύρος, η Τήνος και η Πάρος, αλλά και η Αντίπαρος, η Νάξος, το Κουφονήσι, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, συνδέονται πλέον με το ηπειρωτικό σύστημα. Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώνεται με την ένταξη και της Μυκόνου.

Την ώρα που οι οφειλές προς τη ΔΕΗ σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών χάρη στο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, δεδομένου του αυξημένου κόστους που είχε μέχρι σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά με πετρέλαιο και μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) επιβάρυνε τους καταναλωτές όλης της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το συνολικό όφελος από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προσεγγίσει τα 80 εκατ. ευρώ και πως το όφελος αφορά το σύνολο των καταναλωτών και όχι μόνο τους καταναλωτές των Κυκλάδων -και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν σύντομα σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Όσο αναπτύσσεται το δίκτυο των διασυνδέσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

278443
Οι… καταναλωτές στο ακροατήριο του κ. Τσίπρα υποδέχονται τις εξαγγελίες για φθηνότερους λογαριασμούς/ INTIMEnews

Η δεύτερη φάση του έργου πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και προβλέπει την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού της Νάξου, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της Άνδρου με την Τήνο και της Άνδρου με την Εύβοια. Προσέθεσε ότι ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε πρόσφατα την επίσπευση κατά δυο χρόνια της τρίτης φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου. Έτσι, αντί για το 2022, η τρίτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης, θα μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διασύνδεσης, καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός,  η συνολική εξοικονόμηση πόρων θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας.

Η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων περιλαμβάνει νησιά των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, ενώ θα ακολουθήσουν οι διασυνδέσεις και των μεγαλύτερων νησιών των Δωδεκανήσων.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εξάλλου και στην αναβάθμιση του αεροδρομίου της Σύρου, όπου ξεκινά η λειτουργία της βάσης υποστήριξης αεροδιακομιδών.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Σύρου προκειμένου να εξυπηρετούνται μεγαλύτερα αεροσκάφη και τόνισε ότι οι διαδικασίες προχωρούν άμεσα και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε το 2019, να ξεκινήσει η λειτουργία του αναβαθμισμένου, πλέον αεροδρομίου. Ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τον ποιοτικό τουρισμό έθεσε επίσης την αδειοδότηση των υδατοδρομίων.

Οριστική διάσωση του Νεωρίου

Κατά την ομίλια του ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οριστική -όπως είπε- διάσωση των ναυπηγείων Σύρου με την υπαγωγή τους στο καθεστώς εξυγίανσης που προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας.

Η συμφωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ολοκληρωθεί και σε λίγους μήνες ο νέος επενδυτής θα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία, ανακοίνωσε. «Ο επενδυτής έχει βρεθεί, η συμφωνία με τους δανειστές και τον ιδιοκτήτη έχει ολοκληρωθεί και σε λίγες ημέρες, θα υποβληθεί στο δικαστήριο για έγκριση», διευκρίνισε, τονίζοντας πως η συμφωνάι έχει τεθεί υπόψη του σωματείου των εργαζομένων -με τους οποίους συνομίλησε σήμερα- και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεσή του.

 

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έκοψε την κορδέλα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ (φωτογραφία κάτω, INTIMEnews) και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του από τους τεχνικούς και στη συνέχεια αναχώρησε με ελικόπτερο για τον επόμενο προορισμό του στην κυκλαδίτικη φιέστα, την Τήνο.

278453

Με αφορμή την  παρουσία του Πρωθυπουργού στην Τήνο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει πως πρόκειται για την πρώτη φορά που έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το δημαρχείο Τήνου, αλλά και ότι στο δρόμο κάτοικοι και καταστηματάρχες του επεφύλαξαν θερμότατη (στην κυριολεξία), εγκάρδια υποδοχή.

«Στον δρόμο προς το δημαρχείο, όπου μετέβη πεζή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με κατοίκους και καταστηματάρχες τουριστικών επιχειρήσεων και τοπικών προϊόντων», μας μεταφέρει ο ανταποκριτής του κρατικού πρακτορείου τη σκηνή μίας ακόμη αποθεωτικής υποδοχής του κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...