514
Ανδρες της αστυνομίας περιπολούν έξω από το Λούβρο μετά την επίθεση | REUTERS/Christian Hartmann

«Η απειλή είναι ακόμα εδώ» λέει ο Ολάντ μετά την επίθεση στο Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 12:03
Ανδρες της αστυνομίας περιπολούν έξω από το Λούβρο μετά την επίθεση
|REUTERS/Christian Hartmann

«Η απειλή είναι ακόμα εδώ» λέει ο Ολάντ μετά την επίθεση στο Λούβρο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 12:03

Αιγύπτιος είναι ο δράστης ο άνδρας πίσω την -παραλίγο τραγική- επίθεση που δέχθηκε ομάδα στρατιωτικών στον περίβολο του Λούβρου το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι ένας από τους ένστολους. Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον 29χρονο Αμπντουλάχ Ρεζά Ριφαΐ Αχαμαχμί, ο οποίος κατάγεται από το Κυβερνείο της Ντακάχλια, μία διοικητική διαίρεση της Αιγύπτου, με δική της κυβέρνηση και πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο ίδιος κατέθεσε αίτηση βίζας στη Γαλλία, δήλωσε ως εθνικότητα Αιγύπτιος, ωστόσο ο γάλλος εισαγγελέας διευκρίνισε σε νέα του δήλωση, ότι ήταν Αραβας και ειδικότερα ήταν πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο ίδιος δήλωσε ότι ταξίδεψε στη Γαλλία με τουριστική βίζα, στις 26 Ιανουαρίου.

Η επίθεση, όπως τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, είχε σαφή χαρακτήρα τρομοκρατίας.

Φαίνεται ότι ο δράστης επιδίωκε να χτυπήσει μόνο τους στρατιώτες και όχι τους τουρίστες που επισκέπτονταν εκείνη την ώρα το μουσείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο μετά τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) ο ίδιος έτρεξε προς το μέρος της ομάδας στρατιωτών και φυλάκων που βρίσκονταν στην είσοδο του εμπορικού κέντρου Carrousel du Louvre, που λειτουργεί κάτω από το μουσείο. «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος (Αλλάχου Ακμπαρ)», φέρεται να φώναξε ο δράστης. Επιτέθηκε με δύο ματσέτες σε έναν από τους στρατιώτες που περιπολούσαν στην περιοχή. Ενας άλλος στρατιώτης τον πυροβόλησε πέντε φορές τραυματίζοντάς τον βαριά στο στομάχι. Κατόπιν ο δράστης συνελήφθη.

«Νομίζω ότι αυτή ήταν μία επίθεση από ένα μεμονωμένο άτομο που προφανώς ήθελε να προκαλέσει κακό», είπε ο διοικητής της Αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό, ο οποίος νωρίτερα είχα ανακοινώσει ότι ο δράστης είναι ζωντανός αλλά σοβαρά τραυματισμένος, προσθέτοντας ότι εκτός από τις ματσέτες έφερε δύο σακίδια, τα οποία όμως δεν περιείχαν εκρηκτικά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επικρότησε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των στρατιωτών. «Η επιχείρηση αυτή απέτρεψε προφανώς μια επίθεση, η τρομοκρατική φύση της οποίας δεν εγείρει πολλές αμφιβολίες» είπε ο ίδος από τη Μάλτα, όπου βρισκόταν για την άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ. «Η απειλή είναι εκεί, παραμένει και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε» τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο στρατιώτης που δέχθηκε την επίθεση έχει τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση και δεύτερο πρόσωπο, επειδή συμπεριφερόταν ύποπτα.

Ο εισαγγελέας ανέφερε σε δήλωσή του ότι άρχισε έρευνα για τρομοκρατικό επεισόδιο.

Οι επισκέπτες που βρίσκονταν στο μουσείο τη στιγμή της επίθεσης, περίπου 1000 άνθρωποι, κρατήθηκαν σε απόσταση και περιορισμένοι σε «ασφαλές» τμήμα του, σύμφωνα με τον Καντό. Αφού οι Αρχές εξασφάλισαν ότι η εκκένωση του μουσείου ήταν ασφαλής, οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν χωρισμένοι σε ομάδες λίγη ώρα μετά.

Σε ανάρτησή του, μία περίπου ώρα μετά το συμβάν, το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτήρισε το περιστατικό «πολύ σοβαρό«, ενώ άμεσα εκκενώθηκε το εμπορικό κέντρο και διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του μετρό στην περιοχή.

Φυσικά το επεισόδιο έδωσε τροφή στη ρητορική μίσους του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να αξιοποιήσει την επίθεση για να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τραμπ αναφέρει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν «ακραίο ισλαμιστή τρομοκράτη» κι ότι η Γαλλία βρίσκεται «και πάλι στα όρια», καταλήγοντας: «Βάλε μυαλό, Αμερική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...