361
Από την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του | INTIME NEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σκληρή απάντηση από την Αγκυρα μετά τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό «Σουλτάνος»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2018, 21:58
Από την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του
|INTIME NEWS/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σκληρή απάντηση από την Αγκυρα μετά τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό «Σουλτάνος»

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2018, 21:58

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Τροφή για εκατέρωθεν βολές έδωσε το θέμα της σύνδεσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση Ερντογάν επέμεινε στο θέμα της ανταλλαγής, το Μαξίμου όμως ανεβάζοντας, αργότερα, τους τόνους της αντιπαράθεσης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει «πρωθυπουργό, όχι Σουλτάνο».

Οπως ήταν αναμενόμενο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση της κυβέρνησης, σπεύδοντας σε επιθετικό τόνο να ρίξει κι άλλο λάδι στην ελληνοτουρκική φωτιά και ανοίγοντας νέες εστίες αντιπαράθεσης.

Υιοθετώντας και πάλι προκλητικό ύφος, η Αγκυρα άφησε σαφείς αιχμές για την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ έκανε λόγο για ανευθυνότητα από μέρους της Αθήνας.

«Οι δηλώσεις αυτές δεν αρμόζουν σε σοβαρό κράτος» σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας. Αμετακίνητο από τη γραμμή του για την υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, υποστήριξε ότι η Ελλάδα επικαλείται το κράτος δικαίου κατά το δοκούν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η ρητορική που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού, η οποία εκδόθηκε χθες 1η Απριλίου, και αφορά τους δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται επί του παρόντος για παράνομη διέλευση των συνόρων μας, καταδεικνύουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να ρίχνουν όλο και περισσότερο το επίπεδο του λόγου εναντίον της Τουρκίας.

»Αυτές οι επισημάνσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα που οφείλει να δείχνει μια κυβέρνηση, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

»Οταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της η Ελλάδα επικαλείται το κράτος δικαίου. Αντιθέτως, όταν δεν την συμφέρει, η Ελλάδα δεν έχει ενδοιασμούς να το αγνοήσει εντελώς, ακόμη και μη εφαρμόζοντας αποφάσεις των Διεθνών Δικαστηρίων. Η πρόσφατη ιστορία το αποδεικνύει».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγα 24ωρα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ενσωμάτωση από την Ελλάδα των βραχονησίδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000».

Ο Ακσόι έκανε λόγο για «εκμετάλλευση» από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ιμια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλα νησιά τα οποία ουδέποτε έχουν εκχωρηθεί με κάποια συνθήκη στην Ελλάδα και η Αθήνα θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...