847
| Reuters / Andrew Couldridge Livepic

Σάτον – Αρσεναλ: Ενα ματς εντελώς σουρεάλ

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2017, 14:18

Σάτον – Αρσεναλ: Ενα ματς εντελώς σουρεάλ

Sportscaster Sportscaster 21 Φεβρουαρίου 2017, 14:18

Είναι 45 ετών, 150 κιλά, αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Σάτον και γυμναστής των γκολκίπερ της ομάδας. Των εξής δύο: του βασικού και του… εαυτού του. Κάνει κι άλλες δουλειές. Σε αυτόν τον μικρό, ημιεπαγγελματικό σύλλογο μιας λονδρέζικης γειτονιάς 40.000 ψυχών, όλοι είναι πολυθεσίτες. Προχθές (Κυριακή) έβαλε ηλεκτρική σκούπα στους πάγκους του γηπέδου, ώστε ο Αρσέν Βενγκέρ να μη λερώσει το πανάκριβο κουστούμι του. Εριξε και ένα σφουγγάρισμα στο κυλικείο, το οποίο εκτελεί και χρέη αίθουσας VIP.

Τον χθεσινό, ιστορικό αγώνα της Σάτον με την υψηλή της φιλοξενούμενη, την Αρσεναλ, για τους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας, ο Γουέιν Σο -αυτό είναι τ’ όνομά του- τον παρακολούθησε από τον πάγκο. Ετσι κι αλλιώς, εφέτος δεν έχει παίξει ούτε λεπτό. Κι όμως, κατάφερε να γίνει «το πρόσωπο του ματς». Η φωτογραφία που τον δείχνει να καταβροχθίζει ένα σάντουϊτς δίπλα στους υπόλοιπους αναπληρωματικούς, στο 82′ του αγώνα, έκανε τον γύρο του κόσμου. Νωρίτερα, στην ανάπαυλα των ημιχρόνων, είχε επισκεφθεί το κυλικείο για μια μπιρίτσα. Ο Σο έκανε πραγματικότητα το όνειρο κάθε ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, σε μια από τις στιγμές που μόνον το… αντικομφορμιστικό FA Cup -το Κύπελλο Αγγλίας- εξακολουθεί να προσφέρει.

2017-02-20T214225Z_130628545_MT1ACI14754907_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-SUU-ARS
Ο δεύτερος τερματοφύλακας της Σάτον καταβροχθίζει ένα σάντουιτς την ώρα του αγώνα

Το ματς ήταν εντελώς… σουρεάλ. Οι ερασιτέχνες της Σάτον, που έφτασαν ως εδώ σε μια από τις πιο ηχηρές εκπλήξεις της διοργάνωσης, είχαν απέναντί τους το κλαμπ – επιτομή του απόλυτου επαγγελματισμού. Ηταν αναμενόμενο, αυτή η αναμέτρηση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων να μας χαρίσει ένα βράδυ γεμάτο διασκεδαστικά περιστατικά και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το πρώτο… σοκ το έπαθε ο οδηγός του πούλμαν της Αρσεναλ, όταν ανακάλυψε πως το θηριώδες όχημα μόλις και μετά βίας χωρούσε να στρίψει στα στενά γύρω από το γηπεδάκι, που οδηγούσαν στην πόρτα των αποδυτηρίων.

Τα φτωχικά αποδυτήρια ήταν η δεύτερη έκπληξη για τη φιλοξενούμενη ομάδα, η οποία έχει μάθει αλλιώς στο «Εμιρεϊτς» και στα υπόλοιπα άνετα γήπεδα της Premier League ή του Champions League. Ο Βενγκέρ και οι παίκτες του, που πριν από μερικές μέρες επισκέφθηκαν τη λαμπερή «Allianz Arena» του Μονάχου, δυσκολεύτηκαν να βολευτούν στα στενάχωρα διαμερίσματά τους στο «Gander Green Lane». Πάντως, αν μελετήσει κανείς τις φωτογραφίες από τα αποδυτήρια της Σάτον, τις οποίες δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα η Mirror, θα διαπιστώσει ότι είναι ανώτερα από πολλά των «δικών μας» επαγγελματικών κατηγοριών.

Στη συνέχεια, οι «κανονιέρηδες» βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση, ως είθισται. Ενας παράγων της Σάτον πλησίασε τους παίκτες της Αρσεναλ και τους παρακάλεσε να πετάξουν τις τσίχλες τους, προτού πατήσουν το τερέν, και να κάνουν το ίδιο πριν από την έναρξη του αγώνα. Ο λόγος ήταν ο συνθετικός χλοοτάπητας, ο οποίος μπορεί να καταστραφεί στο σημείο που μια τσίχλα θα πέσει και θα πατηθεί. Αλλά, η πιο αξέχαστη εμπειρία για τους ακριβοπληρωμένους επαγγελματίες από το βόρειο Λονδίνο ήταν το ίδιο το ματς.

Οι 5.100 θεατές που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον αγωνιστικό χώρο -από τους οποίους μόνον οι 900 χώρεσαν στην εξέδρα που υπάρχει στη μια πλευρά του γηπέδου, ενώ οι υπόλοιποι 4.200 ήταν όρθιοι- πανηγύριζαν κάθε καλό μαρκάρισμα, κάθε πετυχημένη πάσα παίκτη της Σάτον, λες και είχε μπει γκολ. Το ίδιο έκαναν και οι… τζαμπατζήδες, που παρακολουθούσαν από τα γύρω σπίτια. Στην αρχή, η Αρσεναλ έδειχνε να τα ‘χει χαμένα απ’ αυτή την αλλόκοτη συμπεριφορά του κοινού, όμως γρήγορα την ξεπέρασε. Οταν συνήθισε και το πλαστικό χορτάρι, πέτυχε το πρώτο της γκολ (στο 27′, με τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ Λούκας Πέρεθ).

2017-02-20T182755Z_130616875_MT1ACI14754770_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-SUU-ARS
Ενας αγώνας που θύμιζε παιδικό πάρτι

Οι γηπεδούχοι έχασαν κάποιες καλές ευκαιρίες, όμως και το δεύτερο γκολ του αγώνα το πέτυχε η Αρσεναλ, με τον Θίο Γουόλκοτ. Αν και στο 54′, ουσιαστικά, όλα είχαν τελειώσει, η Σάτον το πάλεψε -όσο μπορούσε- μέχρι το τέλος. Δυο κεφαλιές και ένα μακρινό σουτ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ανησύχησαν τον Οσπίνα. Αλλά, η καλύτερη στιγμή του αγώνα είχε πρωταγωνιστή τον «τρελό του χωριού»: έναν φανατικό οπαδό της Σάτον που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο φορώντας μόνο το εσώρουχό του, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες και μία μουτσούνα καμηλοπάρδαλης -που είναι η μασκότ της ομάδας- στο κεφάλι. Στην ολιγόλεπτη διακοπή, ώσπου να απομακρυνθεί, έπεσε πολύ γέλιο.

Αυτή η πολυπολιτισμική ομάδα της Ε’ Κατηγορίας (στην Ελλάδα, η αντίστοιχη είναι το Β’ Τοπικό), που έχει για αρχηγό της τον 33χρονο δάσκαλο του Δημοτικού, Τζέιμι Κόλινς, και όχι τον δεξιό μπακ Γκρεγκ Ιστμοντ, πρώην παίκτη της Αρσεναλ ο οποίος έχει παίξει Champions League το 2010-2011, κατάφερε να φτάσει στους «16» του Κυπέλλου Αγγλίας και να πρωταγωνιστήσει σε μια από τις πιο «τρελές» ιστορίες των τελευταίων δεκαετιών στα γήπεδα. Δεν είναι η μόνη που… τάραξε τα νερά, κι εφέτος, σε αυτή την αρχαία (από το 1871) διοργάνωση των μεγάλων ανατροπών.

Το περασμένο Σάββατο, η Μίλγουολ, αν και έπαιζε με δέκα παίκτες επί μισή ώρα, απέκλεισε την πρωταθλήτρια Λέστερ. Η Χάντερσφιλντ φρέναρε την πάμπλουτη Μάντσεστερ Σίτι στο 0-0 και την υποχρέωσε σε αγώνα – ρεβάνς, στο «Etihad», από τον οποίο θα αποκομίσει σημαντικό οικονομικό όφελος. Και η ερασιτεχνική Λίνκολν (η επόμενη αντίπαλος της Αρσεναλ) έγινε η πρώτη ερασιτεχνική ομάδα εδώ και 103 χρόνια που φτάνει στους «8». Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά. Μόνο στο Κύπελλο Αγγλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...