1032
| REUTERS/Andrew Yates

Οι επτά θανάσιμες… απορίες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 18:45

Οι επτά θανάσιμες… απορίες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2016, 18:45

Το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναλυθεί αρκετά. Δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην έχει διαβάσει έστω και μία ανάλυση για τα όσα θα επιφέρει ένα Brexit τόσο στη βρετανική οικονομία, όσο και στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια.

Πλέον, ό,τι… απίδια ήταν να πιάσει ο σάκος έπιασε. Ελάχιστες ώρες πριν από το άνοιγμα των καλπών στο Νησί, αυτό που έχει σημασία είναι οι λεπτομέρειες. Τα μικρά-μικρά που έχουν ξεχωριστό νόημα και αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία.

Κι αν τα polls είναι δύσκολο να τα εμπιστευτείς, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην στέκεται στο αμφίρροπο αποτέλεσμα που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

Ας δούμε παρακάτω επτά πράγματα τα οποία διαμορφώνουν το κλίμα της τελευταίας στιγμής στη Βρετανία:

  • Πόση είναι η διαφορά στις δημοσκοπήσεις; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Αλλά αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να πέσει κάποιος μέσα, αυτό είναι να το πάει… μαθηματικά. Ας δούμε τον μέσο όρο των τελευταίων έξι δημοσκοπήσεων. Τα τελευταία polls δείχνουν πως προηγείται η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το ποσοστό αγγίζει το 51%, αυτό του Leave το 49% και η ζωή… συνεχίζεται.
eu-ref-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwZwVSIA7rSIkPn18jgFKEo0
Οι δύο βασικοί (θεσμικοί) υποστηρικτές της κάθε πλευράς. Ο Ντέιβιντ Κάμερον (πρωθυπουργός, αριστερά) και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου

Ωστόσο, όλα φαίνεται πως θα κριθούν από τους αναποφάσιστους. Αυτοί υπολογίζονται στο 10% και το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί απόλυτα από το πού θα καταλήξουν όσοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα επιλέξουν.

Υπάρχει ένα γνωμικό που θέλει τους αναποφάσιστους να πηγαίνουν με το ρεύμα του νικητή. Προβάδισμα έχει η παραμονή στην ΕΕ, αλλά ρεύμα σαφές σίγουρα δεν υπάρχει. Πάντως, το τι ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση Brexit και ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές που θα έχουν οι Βρετανοί, το έχει αποτυπώσει σε ένα σύντομο και περιγραφικό video η Telegraph, η οποία υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.

  • Οι αποδόσεις των στοιχημάτων δεν λένε ποτέ ψέματα. Η Ladbrokes’, το μεγαλύτερο πρακτορείο στοιχημάτων της Βρετανίας (και ένας από τους μεγαλύτερους στοιχηματικούς παρόχους παγκοσμίως) δίνει ξεκάθαρο φαβορί την παραμονή στην ΕΕ. Οι αποδόσεις της είναι ένα προς τέσσερα (1/4), κάτι που στα… ελληνικά του στοιχήματος μεταφράζεται σε απόδοση 1,25. Αντίθετα, η έξοδος από την ΕΕ παίζεται στο 3/1, δηλαδή απόδοση 4. Δεν το λες και μικρή διαφορά και –σίγουρα- έχει τη σημασία του, αφού καμία μεγάλη εταιρεία δεν διακινδυνεύει τόσα πολλά χρήματα.

Untitled

  • Πότε ανοίγουν οι κάλπες, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου και πού ψηφίζουν οι Βρετανοί; Ολοι οι Βρετανοί, όλοι οι Ιρλανδοί και γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών της Κοινοπολιτείας που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες. Ταυτόχρονα, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ, μόνο –όμως- όσοι είχαν κάνει αίτηση για εγγραφή στους καταλόγους μέχρι 9 Ιουνίου. Προφανώς, μπορούν να ψηφίσουν και οι Μαλτέζοι και οι Κύπριοι που είναι άνω των 18 και ζουν στα εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 22:00 (τοπικές ώρες). Εκεί θα υπάρχουν 2.500 εκλογικοί αντιπρόσωποι που θα καταμετρήσουν τα ψηφοδέλτια και τα αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν στα 382 επίσημα εκλογικά κέντρα καταμέτρησης. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί από το δημαρχείο του Μάντσεστερ, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Αυτό αναμένεται να γίνει νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου στις 09:00. Νωρίτερα, γύρω στις δύο ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θα ανακοινωθεί το πρώτο σετ αποτελεσμάτων. Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλον τον οδηγό.
fsdfs
Οι 53 χώρες που αποτελούν την Κοινοπολιτεία / photo: thecommonwealth.org
  • Τα… ριάλια, ριάλια, δολάρια. Στη Βρετανία, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται παροξυσμός ζήτησης για ευρώ και δολάρια. Είναι αξιοσημείωτο, όπως σημειώνει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία από επίσημες πηγές, πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατά 75% οι ανταλλαγές στερλινών με ευρώ και δολάρια. Κι όλα αυτά μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, μόνο την περασμένη Τρίτη, στις 21 Ιουνίου δηλαδή, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 50%. Και, προφανώς, όλα αυτά στη νόμιμη και δια ζώσης αγορά. Αν κάποιος επιχειρήσει να κοιτάξει διαδικτυακά, η αύξηση υπερβαίνει το 350%! Οι σχετικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά. Ενδεικτικά, η UBS αναμένει, ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα θα υποστεί απώλειες της τάξης του 17%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,90 ευρώ/στερλίνα.
  • Το αντίστοιχο ΕΣΡ κάνει δουλειά. Εντάξει, μπορεί να μην αφορά τα Μέσα μόνο, αλλά στη Βρετανία υπάρχει, όντως, ένα όργανο που επιβλέπει τα πάντα και φροντίζει να μην υπάρχουν παραβιάσεις στους κανονισμούς που διέπουν τη διαδικασία. Οι επίσημες εκστρατείες υπέρ του Remain και του Leave έλαβαν κρατική επιχορήγηση 600.000 λιρών και συνολικά είχαν ανώτατο όριο εξόδων τα εφτά εκατομμύρια λίρες. Και όλα αυτά περιλαμβάνουν διαφημίσεις σε εφημερίδες, sites, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό αέρα, τα πάντα. Δείτε εδώ όλους τους κανονισμούς.
  • Το Who is Who του δημοψηφίσματος. Και τώρα πάμε στα… ζόρικα. Τι υποστηρίζει ο καθένας, ποιος λέει τι. Για να μη χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, δείτε το παρακάτω γράφημα που ετοίμασε το BBC και δείχνει το πόσοι βουλευτές υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ (αριστερή στήλη) και πόσοι την έξοδο. Ολα αυτά με βάση την καταγραφή που έγινε μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, 22 Ιουνίου. Οι Con είναι οι Συντηρητικοί, Lab οι Εργατικοί, SNP είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, LD είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, DUP είναι οι Δημοκρατικοί (Unionists), SF είναι το Sinn Féin της Ιρλανδίας, SDLP είναι οι Σοσιαλδημοκράτες και PC είναι το Plaid Cymru από την Ουαλία.

_90060774_mps_declare_eu_stance_22_06_16_624gr

Κι αν θέλετε να το δείτε και οπτικά το θέαμα, για να έχετε μια εικόνα για το πού επικρατούν οι αντίστοιχες τάσεις, ρίξτε μια ματιά παρακάτω. Με κίτρινο η παραμονή, με μπλε η έξοδος.

_90060771_eu_leave_remain_map_22_06_2016

Και στην ελληνική version του:

Clj92FEWkAAJa
Το γράφημα που αποτυπώνει τα πάντα, γλαφυρά / πηγή: ΑΠΕ
  • Πώς είναι τα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος; Ετσι:

5-Proposed-EU-referendum-ballot-paper-PA

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...