716
Η πρώτη παρέμβαση του ΥΠΕΞ (δεξιά) στην υπόθεση Καμμένου (αριστερά) ήταν για να «τραβήξει το αυτί» της αντιπολίτευσης | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς «λογοκρίνει» την αντιπολίτευση για τις αποκαλύψεις σε βάρος Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 16:47
Η πρώτη παρέμβαση του ΥΠΕΞ (δεξιά) στην υπόθεση Καμμένου (αριστερά) ήταν για να «τραβήξει το αυτί» της αντιπολίτευσης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Κοτζιάς «λογοκρίνει» την αντιπολίτευση για τις αποκαλύψεις σε βάρος Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2017, 16:47

Η Νέα Δημοκρατία είχε καλέσει τον υπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί εδώ και ημέρες. Η αήθης επίθεση του Πάνου Καμμένου στον έλληνα πρόξενο στο Ριάντ, Ηλία Κλουβάτο, για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία δεν ήταν αρκετή για να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος -ως πολιτικός προϊστάμενος του κ. Κλουβάτου- όχι μόνο δεν τον κάλυψε απέναντι στην επίθεση του υπουργού Αμυνας, αλλά έκοψε και τη μετάθεσή του στο Λονδίνο.

Την Τετάρτη όμως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αποφάσισε να παρέμβει στο θέμα των αποκαλύψεων για την περιβόητη συμφωνία, με επίσημη ανακοίνωση.

Στην πρώτη γραμμή των αποκαλύψεων -με συγκεκριμένα έγγραφα και ντοκουμέντα- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος που την Τρίτη κατέθεσε νέο φάκελο στη Βουλή, ενώ από την αξιωματική αντιπολίτευση κατατέθηκε σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων.

Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή  συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση, αναβλήθηκε τελικά κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού και ορίστηκε ξανά για τις 27/11. Και τότε ο Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε πως είχε έρθει η ώρα για να πάρει και αυτός θέση, επιλέγοντας -μέσω επίσημης ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ– να κουνήσει το δάχτυλο στα  κόμματα της αντιπολίτευσης και να τους πει ότι οφείλουν να είναι προσεκτικά με τη δημοσίευση απόρρητου υλικού που μπορεί να αποβεί βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα!

Δηλώνει μάλιστα ότι βρίσκεται «στη δυσάρεστη θέση» να καλέσει δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Για να θωρακίσει την απόπειρα αυτή λογοκρισίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κραδαίνει ως απειλή τις κυρώσεις που προβλέπει το  άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών»! Σημειώνει επιπλέον ότι ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ» (σ.σ. διαβαθμισμένο έγγραφο για θέμα εθνικής ασφάλειας) .

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός υπογραμμίζει με νόημα πως «η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις» και  εγκαλεί την  αντιπολίτευση ότι στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Επισημαίνει τέλος ότι ίδιος «με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης», «έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Mε δήλωσή του στο Protagon, o Aνδρέας Λοβέρδος απαντά στον υπουργό Εξωτερικών ότι «βλαπτικά για τα συμφέροντα της χώρας δεν είναι τα αποκαλυπτικά έγγραφα που ήρθαν στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου, αλλά οι χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας». Ξεκαθαρίζει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες από τις αποκαλύψεις των σχετικών εγγράφων που έχει κάνει ο ίδιος στη Βουλή, αφού πρόκειται για αδιαβάθμητα έγγραφα, τα οποία ωστόσο φέρνουν στο φως τις ευθύνες του κ. Καμμένου.

Όσο για τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή και τα οποία σχετίζονται με την πώληση των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, αυτά βρίσκονται κλειδωμένα στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας στον πρώτο όροφο του κτιρίου του κοινοβουλίου και με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής θα παραδοθούν στη Γραμματεία της κυβέρνησης.

Ο προεδρεύων του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης, δεν έκανε τυπική παραλαβή αλλά πήρε τα έγγραφα και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό της Βουλής, τα παρέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής μέσα σε σφραγισμένο φάκελο, για να τοποθετηθούν στη συνέχεια στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας.

Η σχετική διαδικασία που ακολουθήθηκε, επελέγη έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα δεν θα δημοσιοποιηθούν, αλλά θα είναι διαθέσιμα στους βουλευτές. Ωστόσο, όσοι επιχείρησαν να τα δουν την Τετάρτη δεν το κατόρθωσαν, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής αρνήθηκαν να τους παραδώσουν το υλικό, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν ούτε οι βουλευτές να ενημερωθούν διότι τα έγγραφα είναι απόρρητα.

Αργότερα με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων  -και αφού επιβεβαίωθηκε ότι έγγραφα έφεραν την ένδειξη «απόρρητο»- παραπέμφθηκαν στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κατήγγειλε ότι δεν του επετράπη η πρόσβαση στον φάκελο με τα απόρρητα έγγραφα που κατέθεσε την Τρίτη ο κ. Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...