953
Oι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τον πρόξενο στο Ριάντ, προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων | INTIMEnews

Μέτωπο (και) με τους έλληνες διπλωμάτες άνοιξε ο Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2017, 17:10
Oι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τον πρόξενο στο Ριάντ, προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων
|INTIMEnews

Μέτωπο (και) με τους έλληνες διπλωμάτες άνοιξε ο Καμμένος

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2017, 17:10

Μετά την αντιπολίτευση, τους στρατιωτικούς, τους δημοσιογράφους και τους διευθυντές εφημερίδων, ο Πάνος Καμμένος τα βάζει τώρα και με τους διπλωματικούς υπαλλήλους.

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για τον έλληνα πρόξενο στο Ριάντ που τόλμησε να διαψεύσει δια της υπηρεσιακής οδού τον ισχυρισμό του ότι ο «περιβόητος» Βασίλης Παπαδόπουλος (που εμφανίζεται να υπογράφει τη διακρατική συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία) ήταν επίσημος εκπρόσωπος ή έστω πληρεξούσιος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) που υποχρεώθηκε να προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα.

Στην ανακοίνωση, η  ΕΔΥ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία της και την δυσάρεστη έκπληξή της για το γεγονός της άδικης στοχοποίησης εκ μέρους του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας, συναδέλφου μας ο οποίος επικρίνεται επειδή μετέδωσε ως όφειλε, στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, πληροφορία που του περιήλθε από τις Αρχές της χώρας διαπίστευσής του».

«Πέραν δε τούτου», υπογραμμίζεται, «οι δηλώσεις του κ. ΥΕΘΑ περιείχαν ασαφείς και ατεκμηρίωτους υπαινιγμούς για την ιδιωτική ζωή τού εν λόγω διπλωματικού υπαλλήλου που θίγουν την προσωπική του τιμή και την επαγγελματική του υπόληψη».

Σε έγγραφό του (βλ. φωτογραφία κάτω) ο εν λόγω πρόξενος εμφανίζεται να δηλώνει ότι «σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου και εξέφρασαν επιθυμία συνομιλίες να γίνονται ‘Government to Government’».

eggrafo-kammΠαρ’ όλα αυτά ο  κ. Καμμένος επέμεινε στον ισχυρισμό του υπερασπιζόμενος τον Βασίλη Παπαδόπουλο και την ιδιότητά του ως εκπρόσωπου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, αμφισβητώντας παράλληλα την αξιοπιστία του εγγράφου, αλλά και του ίδιου του προξένου! Σε δηλώσεις του μάλιστα την Παρασκευή, ο κ. Καμμένος προέβη σε  προσωπικές βολές και χαρακτηρισμούς σε βάρος του διπλωματικού υπαλλήλου.

«Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος», σχολίασε ο υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αφήνοντας παράλληλα και υπαινιγμούς για περίεργους – ύποπτους χειρισμούς από τον πρόξενο στο Ριάντ:

«Ο κ. Κλουβάτος επιθυμούσε να γίνει δια της πρεσβείας και όχι δια του ακολούθου για να εμπλακούν μέσα κάποιοι απ’ τους εμίρηδες που έχουν προφυλακιστεί… Ζητήσαμε να πάρουμε πιστοποιητικό από το υπουργείο Άμυνας για να δούμε αν ισχύουν αυτά που λέει ο πρόξενος ή αυτά που λέει το υπουργείο Άμυνας και πήραμε πιστοποιητικό το οποίο ξεκαθαρίζει ότι υπεύθυνος εκ μέρους του κράτους αυτού είναι ο κ. Παπαδόπουλος», επέμεινε ο υπουργός.

Σε συνέχεια των συγκεκριμένων δηλώσεων, μείζον θέμα προκλήθηκε και από την πληροφορία ότι κατόπιν παρέμβασης του κ. Καμμένου κόπηκε η εγκεκριμένη από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ μετάθεση του κ. Κλουβάτου από το Ριάντ στο Λονδίνο -προφανώς ως τιμωρία για τις προαναφερθείσες ενέργειές του.

Και ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, η ΕΔΥ ήρθε να με την ανακοίνωσή της να εκφράσει τη στήριξή της στον πρόξενο: «Θέλουμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε μία πολιτισμένη κοινωνία και σε ένα Κράτος Δικαίου όπου, ανεξαρτήτως του αξιώματός του, ουδείς έχει το δικαίωμα να προσβάλει την αξιοπρέπεια των πολιτών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους σε δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες».

Στο θέμα παρενέβη και ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ κατήγγειλε την τιμωρητική λογική (και τις σχετικές αποφάσεις) του Πάνου Καμμένου σε βάρος τόσο του κ. Κλουβάτου όσο και του ταξίαρχου Παπαδάκη της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών με τον οποίο επίσης ήρθε σε αντιπαράθεση ο υπουργός (και τελικά ξηλώθηκε από την υπηρεσία του) για το θέμα της πώλησης του πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

«Ο κ. Κλουβάτος στις 9 Νοέμβριου, ενώ επρόκειτο να μετατεθεί στο Λονδίνο, με αποφασισμένη μετάθεση ήδη από το καλοκαίρι, κόπηκε η μετάθεση του από το υπηρεσιακό συμβούλιο και παραμένει στο Ριάντ», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, απόφαση όμως, που όπως επεσήμανε, δεν συνάδει με το ποιόν του εν λόγω διπλωματικού υπαλλήλου.

«Καταρρίπτεται η πολεμική Καμμένου κατά του Κλουβάτου… Αν είναι ανίκανος διπλωματικός υπάλληλος δεν τον στέλνεις στο Λονδίνο. Κι όμως, την Παρασκευή η μετάθεση ακυρώνεται, δραματικώ τω τρόπω, και παραμένει στο Ριάντ, αυτό ακυρώνει μια άλλη κριτική ότι είχε ειδικές σχέσεις με τους κύκλους της Σαουδικής Αραβίας δεν τον κρατάς», πρόκειται για τιμωρητική απόφαση, σχολίασε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

«Το θέμα φωνάζει από μόνο του ότι είναι σοβαρό, άφορα μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη περιοχή όπως οι διεθνείς επαφές στις χώρες στο αμυντικό κομμάτι, πλανώνται όχι απλώς σκιές, αλλά πολύ βαριά και μαύρα σύννεφα. Βλέπω μια εμπλοκή εκ των πραγμάτων και του ΥΠΕΞ και θα πρέπει να τη δούμε», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, για να αναφερθεί στη συνέχεια και στον ταξίαρχο που ξηλωθηκε από τη γενική διεύθυνση Εξοπλισμών:

«Ο ταξιαρχος Παπαδακης επίσης διασύρεται και τιμωρείται. Δυο άνθρωποι που φαίνεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τιμωρούνται από την κυβέρνηση. Απαιτούμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επέκρινε και τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών που -όπως καταγγέλλει- δεν φρόντισε να καλύψει τον διπλωματικό υπάλληλο έναντι των επιθέσεων Καμμένου.

«Είναι απορίας άξιον ότι ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής αποδοκιμάσει τις απαξιωτικές αναφορές του κ. Καμμένου προς δημόσιο λειτουργό του δικού του υπουργείου, αλλά μάλιστα, δια της σιωπής του φαίνεται να τις επικροτεί. Επιπλέον ο Υπουργός των Εξωτερικών ακύρωσε τιμωρητικά και την μετάθεση του Προξένου από το Ριάντ στο Λονδίνο καίτοι αυτή είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος στη σχετική ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Κοτζιάς έχει «τη θεσμική και πολιτική υποχρέωση να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την σκοτεινή υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς είναι προφανές ότι αυτή, ηθελημένα ή μη, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκει και το υπουργείο του οποίου προΐσταται».

Η υπόθεση έρχεται πλέον στη Βουλή καθώς μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο, η ΝΔ κατέθεσε νέα ερώτηση για το θέμα, η οποία -εκτός απο τον κ. Καμμένο- απευθύνεται και προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...