308
Η στιγμή που η ρωσική αστυνομία συλλαμβάνει τον Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Μόσχα: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 19:10
Η στιγμή που η ρωσική αστυνομία συλλαμβάνει τον Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Μόσχα: Συνελήφθη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 19:10

Διαδηλώσεις έγιναν το πρωί της Κυριακής σε όλη τη Ρωσία από κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διαφθορά, πολιτική και οικονομική, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις είχαν κηρυχθεί παράνομες από την κυβέρνηση Πούτιν.

Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, μεταξύ αυτών και ο Αλεξέι Ναβάλνι, κεντρική φιγούρα της αντιπολίτευσης και ηχηρός επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η σύλληψή του ήταν επεισοδιακή, καθώς δεκάδες συμμετέχοντες στη διαδήλωση προσπάθησαν να εμποδίσουν το όχημα της αστυνομία που τον απομάκρυνε.

REUTERS/Maxim Shemetov
Ο συλληφθείς Αλεξέι Ναβάλνι επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι κρατείται από τις Αρχές (REUTERS/Maxim Shemetov)

Εκτιμάται ότι περίπου περίπου 7000 διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους της Μόσχας. Οι Αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο συλληφθείς Ναβάλνι επιβεβαίωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι κρατείται, καλώντας παράλληλα τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη διαδήλωση. «Είμαι καλά. Πρέπει να με βγάλετε έξω. Συνεχίστε να διαδηλώνετε στην Τσβέρσκαγια (κεντρική οδός της Μόσχας). Ο σκοπός μας απόψε είναι να παλέψουμε κατά της διαφθοράς», ήταν το μήνυμά του.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε προτρέψει τον ρωσικό λαό με μήνυμά του στο YouTube να διαδηλώσει κατά της διαφθοράς ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο παράνομου πλουτισμού.

Στο Βλαδιβοστόκ περίπου 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν όταν ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν «Η διαφθορά κλέβει το μέλλον μας» και «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει».

Ο Ναβάλνι έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να βάλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Τον περασμένο Φεβρουάριο ρωσικό δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για υπεξαίρεση σε μια υπόθεση που αφορούσε εταιρεία ξυλείας, το 2013, και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Ωστόσο ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος και ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κατηγορίες σε βάρος του βρίσκονται πολιτικά κίνητρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...