402
Ο θησαυρός βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων και αν οι ερευνητές δεν μεσολαβούσαν, θα περνούσαν πέντε αιώνες μέχρι να έρθει στο φως! | youtube.com

Κίνα: Βρέθηκε ο μυθικός θησαυρός του «Κίτρινου Τίγρη»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 07:43
Ο θησαυρός βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων και αν οι ερευνητές δεν μεσολαβούσαν, θα περνούσαν πέντε αιώνες μέχρι να έρθει στο φως! | youtube.com

Κίνα: Βρέθηκε ο μυθικός θησαυρός του «Κίτρινου Τίγρη»

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2017, 07:43

Περισσότερα από 10.000 αντικείμενα: χρυσά και ασημένια νομίσματα, κοσμήματα, σιδερένια σπαθιά και μαχαίρια ανακαλύφθηκαν στην κοίτη του ποταμού Μιν, στην επαρχία Σετσουάν της κεντρικής Κίνας. Πρόκειται για τον μυθικό θησαυρό του Ζανγκ Σιανζόνγκ, ηλικίας τουλάχιστον 350 ετών.

Ο Λι Μποσιάν, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, δήλωσε σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro ότι «τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως πολύτιμα για την Επιστήμη, την Ιστορία, την Τέχνη, αλλά και την έρευνα για την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και κοινωνική ζωή της Δυναστείας των Μινγκ».

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι διερωτούνταν επί μακρόν αν πράγματι υπάρχει ο συγκεκριμένος θησαυρός – γεγονός που κάνει την ανακάλυψή του ακόμα πιο σημαντική.

Ο Ζανγκ Σιανζόνγκ ή «Κίτρινος Τίγρης», όπως ήταν το προσωνύμιό του, ήταν πρωτεργάτης μιας από τις εξεγέρσεις χωρικών που ξέσπασαν στην Κίνα μετά τη δεκαετία του 1620 και έφεραν το τέλος της δυναστείας Μινγκ. Οσο η αυτοκρατορία κατέρρεε, η δύναμή του μεγάλωνε, μέχρι που με μικρό στρατό κατάφερε να κυβερνήσει την επαρχία Σετσουάν.

Καθώς όμως αισθανόταν ότι έχανε τη δύναμή του, αποφάσισε να διαφύγει προς τη γειτονική επαρχία Σαανσί, παίρνοντας μαζί του λάφυρα από τις λεηλασίες που είχε πραγματοποιήσει. Οι Μαντζούριοι, που εισέβαλαν τότε στην αυτοκρατορία, τον εμπόδισαν, και ο Σιανζόνγκ δολοφονήθηκε από έναν από τους υπολοχαγούς του το 1647.

Ο θρύλος ωστόσο θέλει τον «Κίτρινο Τίγρη», περίπου έναν χρόνο πριν τον θάνατό του, να προσπαθεί να κρύψει τα λάφυρα στη νότια Κίνα και έτσι τα φόρτωσε σε χίλια πλοία που θα διέσχιζαν τον ποταμό Μιν. Του έστησαν όμως ενέδρα, με αποτέλεσμα ο θησαυρός να χαθεί στα νερά.

Οι ερευνητές που έκαναν την περίφημη ανακάλυψη βασίστηκαν σε αυτόν ακριβώς τον θρύλο και έτσι στην πρώτη φάση της έρευνάς τους, το 2005, βρήκαν επτά ράβδους χρυσού στην όχθη του ποταμού. Πέντε χρόνια αργότερα η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενος χώρος και στη συνέχεια εντόπισαν ότι τα πλοία, που κατά τον θρύλο βυθίστηκαν, πράγματι υπάρχουν στον πάτο.

Οι επίσημες έρευνες άργησαν να ξεκινήσουν, με αποτέλεσμα θησαυροθήρες να βουτήξουν για να αποσπάσουν μέρος του. Συνολικά 31 άτομα συνελήφθησαν το 2015 και οι Αρχές τότε κατάσχεσαν χρυσά νομίσματα και αντικείμενα.

Χρειάστηκε να περάσουν άλλα δύο χρόνια μέχρι η επαρχία Σετσουάν να αρχίσει επισήμως τις έρευνες, τον Ιανουάριο του 2017.

Οι Αρχές περίμεναν μέχρι την περίοδο της ξηρασίας, ώστε να αποστραγγιστούν τα νερά, και να μπορούν εύκολα να σκάψουν. Ο θησαυρός βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων, ενώ εκτίμησαν ότι αν η Φύση αναλάμβανε τον ρόλο των ερευνητών, θα χρειάζονταν περίπου τέσσερις αιώνες μέχρι τα πολύτιμα αντικείμενα να έρθουν στο φως!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...