347
Ο Μισελ Μπαρνιέ (δεξιά) χειρονομεί, ο Ντέιβιντ Ντέιβις ακούει στην κοινή συνέντευξή Τύπου | REUTERS/Francois Lenoir

Ελλειψη εμπιστοσύνης και προόδου στις συνομιλίες για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 15:50
Ο Μισελ Μπαρνιέ (δεξιά) χειρονομεί, ο Ντέιβιντ Ντέιβις ακούει στην κοινή συνέντευξή Τύπου
|REUTERS/Francois Lenoir

Ελλειψη εμπιστοσύνης και προόδου στις συνομιλίες για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 15:50

Δεν φτάνει που ο χρόνος για την ολοκλήρωση των συνομιλιών είναι ασφυκτικός, οι συζητήσεις προχωρούν με πολύ αργά βήματα, τόνισε ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από δύο ημέρες συζητήσεων που δεν κατέληξαν -και αυτές- πουθενά.

Ο Μπαρνιέ επιφύλαξε σκληρή κριτική για τη στάση της Βρετανίας.

Η Βρετανία δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται νομικά να τιμήσει τις υποχρεώσεις της μετά την αποχώρηση, είπε και κατηγόρησε τη Βρετανία ότι θέλει όχι μόνο να επιβάλει τα δικά της πρότυπα αλλά και να τα δεχτεί η ΕΕ. «Αυτό όμως απλά είναι αδύνατο».

«Στα βασικά ζητήματα δεν έχει γίνει αποφασιστική πρόοδος και με την πρόοδο που γίνεται, απέχουμε πολύ από το να δούμε σημαντική πρόοδο», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ο διαπραγματευτής της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, ωστόσο, οι συνομιλίες για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας (που θα γίνουν και σύνορα της ΕΕ) και κάποια άλλα ζητήματα ήταν «καρποφόρες».

Υπογράμμισε ακόμη «με την τρέχουσα πρόοδο, απέχουμε πολύ ακόμη από το να πούμε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος, αρκετά σημαντική για μένα για να συστήσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αρχίσει τις συνομιλίες για την μελλοντική σχέση».

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ήταν μάλλον επικριτικός για την ΕΕ καλώντας την να δείξει μια προσέγγιση με περισσότερη φαντασία και ευελιξία. Παραδέχτηκε ότι η πρόοδος ήταν ελάχιστη, έδειξε λίγο περισσότερο αισιόδοξος για τις προοπτικές από τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Είμαστε ήδη στον τρίτο γύρο συνομιλιών, γράφει το Bloomberg, ο οποίος άρχισε με δημόσια επίδειξη ενόχλησης και από τις δύο πλευρές – και το κλίμα γρήγορα επιδεινώθηκε.

Η Βρετανία, προσθέτει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της για το μεγάλο ζήτημα που είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την περίοδο, τον νόμο για το «διαζύγιο» ΕΕ και Βρετανίας. Υπάρχει μια άτυπη υπόσχεση από το Λονδίνο να καταθέσει την τελική του πρόταση για το θέμα ως τον Οκτώβριο, αλλά με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται δύσκολο η Βρετανία να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα.

Μετά το «διαζύγιο» έπεται το εξίσου δύσκολο ζήτημα της εμπορικής σχέσης που δεν αναμένεται να πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών πριν από το Δεκέμβριο  το νωρίτερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...