449
Ο νέος ηλεκτρονικός… βοηθός του διαιτητή λέγεται «Video Assistant Referees» | ,

Η πρώτη αποβολή με τη βοήθεια του «Μεγάλου Αδελφού»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 14:11
Ο νέος ηλεκτρονικός… βοηθός του διαιτητή λέγεται «Video Assistant Referees»
|,

Η πρώτη αποβολή με τη βοήθεια του «Μεγάλου Αδελφού»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2016, 14:11

Στο 58ο λεπτό του αγώνα του Αγιαξ με την Βίλεμ για το κύπελλο Ολλανδίας (Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου) καταγράφηκε μία ιστορική στιγμή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Oλα ξεκίνησαν με ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα του μέσου της Βίλεμ, Ανουάρ Καλί πάνω στον αστράγαλο του Λας Σον. Ο διαιτητής Ντάνι Μεκέλι έδειξε στον ποδοσφαιριστή την κίτρινη κάρτα. Μετά από λίγο όμως άλλαξε την απόφασή του και απέβαλε τον Καλί, δείχνοντάς του απευθείας κόκκινη κάρτα. Ολοι στο γήπεδο αλλά και στην τηλεόραση αναρωτήθηκαν τι μεσολάβησε..

(H επίμαχη φάση είναι στο 26ο δευτερόλεπτο)

https://www.youtube.com/watch?v=pmZTqmYvk4w#t=26

Ηταν αρχές Μαρτίου του 2016 όταν η FIFA αποφάσισε να αλλάξει σελίδα στους κανόνες του ποδοσφαίρου. Η τεχνολογία θα ήταν πλέον στο πλευρό των διαιτητών που αποφασίζουν για την εξέλιξη ενός αγώνα. Συγκεκριμένα ο ρέφερι, όταν το κρίνει απαραίτητο, θα έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη βοήθεια του «μεγάλου αδελφού».

Ο νέος ηλεκτρονικός… βοηθός του διαιτητή λέγεται «Video Assistant Referee» (VAR). Ο τρόπος που δουλεύει είναι απλός. Σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπάρχει ένας επιπλέον διαιτητής που είναι κλεισμένος σε ένα βαν και έχει μπροστά του αρκετές οθόνες που δείχνουν φάσεις από το παιχνίδι. Οταν ο πρώτος διαιτητής χρειαστεί τη βοήθεια του βίντεο, μιλάει στην ενδοεπικοινωνία με τον βοηθό του στο βαν και αποφασίζει κατάλληλα.

2799519_full-lnd
Κάπως έτσι ίσως θα παίρνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις ενός αγώνα στο μέλλον (FIFA)

Σύμφωνα με το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (Ifab) οι διαιτητές θα μπορούν προς το παρόν να ζητούν τη βοήθεια του βίντεο σε τέσσερις περιπτώσεις:

  • όταν μπαίνει γκολ
  • όταν σφυρίζεται πέναλτι
  • όταν υπάρχουν αποβολές ποδοσφαιριστών
  • όταν υπάρχουν αμφισβητούμενες φάσεις που αλλάζουν τον ρου του παιχνιδιού

Η ΦΙΦΑ ενέκρινε δοκιμαστικά τον «video referee» τον περασμένο Μάρτιο και η πρώτη του εφαρμογή ήταν την 1η Σεπτεμβρίου στο φιλικό ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία. Στον ολλανδικό αγώνα κυπέλλου μεταξύ Αγιαξ και Βίλεμ έγινε και η πρώτη χρήση βίντεο σε επίσημο αγώνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο διαιτητής Πολ φαν Μπέκελ, που δεν φορούσε αθλητικά παπούτσια αλλά καθόταν σε ένα μικρό βαν με έξι οθόνες τηλεόρασης, είδε τις επαναλήψεις της φάσης πριν επικοινωνήσει με τον διαιτητή. Ο πρώτος διαιτητής, Ντάνι Μεκέλι, άλλαξε στη συνέχεια την απόφασή του και απέβαλε -ορθώς- τον Ανουάρ Καλί που πήγε να σπάσει το πόδι του αντιπάλου του.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος ο οποίος δεν πατάει στο χορτάρι, επηρεάζει την εξέλιξη ενός επίσημου ευρωπαϊκού αγώνα. Το σύστημα VAR λειτουργεί προς το παρόν δοκιμαστικά. Ο πρώτος διαιτητής παραμένει ο «άρχοντας» του αγώνα καθώς σε πρώτη φάση απορρίφθηκε το ενδεχόμενο να μπορούν να κάνουν επίκληση του βίντεο οι προπονητές των ομάδων. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, που επιβλέπει τους κανόνες του παιχνιδιού, αναμένεται να αποφασίσει το 2018 αν ο «μεγάλος αδελφός» θα μπει μια και καλή μέσα στα γήπεδα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...