238
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξή του στο Reuters | REUTERS/Costas Baltas

Επιμένει στα περί καθαρής εξόδου ο Τσακαλώτος: «Φτιάχνουμε το δικό μας “μαξιλάρι”»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 14:34
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνέντευξή του στο Reuters
|REUTERS/Costas Baltas

Επιμένει στα περί καθαρής εξόδου ο Τσακαλώτος: «Φτιάχνουμε το δικό μας “μαξιλάρι”»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 14:34

Η Ελλάδα χτίζει το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι» το οποίο, μαζί με κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το πρόγραμμα στήριξης, θα καλύψουν την Ελλάδα «για πάνω από ένα χρόνο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters εξήγησε ότι «η Ελλάδα αναμένει να έχει μια καθαρή έξοδο όταν λήξει τον Αύγουστο το πρόγραμμα στήριξης και δεν έχει λόγο να επιδιώξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

Η σύνθεση του «μαξιλαριού», δηλαδή το ποσοστό που θα προέλθει από ελληνικούς πόρους ή από τον ESM είναι το μόνο ανοιχτό, με τον υπουργό να λέει ότι «ανυπομονώ να πάρω μέρος σε αυτή τη συζήτηση».

Για την Οικονομία ο υπουργός επισημαίνει ότι «ξεπερνούμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, η οικονομία επιστρέφει». Ακόμη, για αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή, ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι  «δεν βλέπω το λόγο για αυτό».

Προσθέτει ότι τους επόμενους μήνες η χώρα θα προετοιμάσει «ως το Πάσχα» το δικό της μεταμνημονιακό σχέδιο με την έμφαση να δίδεται στις μεταρρυθμίσεις, τις κοινωνικές πολιτικές και την ανάπτυξη.

«Θέλουμε να δείξουμε στις αγορές ότι είναι δικό μας πρόγραμμα και ότι έχουμε την κυριότητα· ότι  δεν έχει επιβληθεί και δεν είναι προϊόν συμβιβασμού», λέει.

Δήλωσε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους πιστωτές της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση χρέους, στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του επιπέδου της αναδιάρθρωσης χρέους με την επίδοση της οικονομίας.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...